Kevin Dineen na lavičce kanadské reprezentace žen při olympiádě v Soči
Kevin Dineen na lavičce kanadské reprezentace žen při olympiádě v Soči

Změny v trenérské týmu: přichází Kevin Dineen a Jimmy Waité

Blackhawks vstoupí do příští sezony s dvěma novými tvářemi v trenérské týmu. Kouč Joel Quenneville se nejprve rozhodl ukončit spolupráci s brankářským trenérem Stevem Weeksem, kterého nahradí Jimmy Waité, bývalý gólman Chicaga. Asistent Jamie Kompon se rozhodl přijmout nabídku Portlandu, špičkového klubu juniorské WHL, a ve Windy City končí po dvou letech. Na jeho místo nastoupí Kevin Dineen, který se zná s Quennevillem ze dřívějšího společného působení v Hartfordu a naposledy vedl kanadskou reprezentaci žen (zlato na olympiádě v Soči) a a hráčů do 18 let (bronz na mistrovství světa). V NHL odehrál téměř 1200 utkání.

„Mám velkou radost, že se můžu přidat k Joelu Quennevillovi, budoucímu členovi hokejové síně slávy, a Miku Kitchenovi a že společně budeme usilovat o největší hokejovou trofej,“ uvedl v tiskovém prohlášení Dineen. „V Chicagu je hranice mezi úspěchem a neúspěchem tenká, ale já už se teď těším na spolupráci s trenérským týmem a některými z nejlepších hráčů v NHL.“

„Kevin je prověřený lídr, během své 19leté hráčské kariéry byl v několika týmech kapitánem nebo jeho asistentem,“ doplňuje GM Stan Bowman. „Těšíme se na jeho přínos, do našeho trenérského štábu v něm získáváme další velmi respektovanou osobu.“

Kevin Dineen jako hlavní trenér Floridy
Kevin Dineen jako hlavní trenér Floridy

„Je mu jedno, jestli trénuje ženy, muže nebo děti, je to trenér a svou práci miluje,“ řekl v rozhovoru pro Yahoo! Sports Scott Salmond, sportovní ředitel kanadského hokejového svazu. „Stačil jeden hovor a hned naši nabídku trénovat reprezentaci do 18 let přijal. To podle mne dělá skvělé trenéry, mají rádi výzvy, chtějí být zaměstnaní, mít hodně práce. Vůbec mě nepřekvapuje, že si toho někdo v klubu jako je Chicago všiml. Hráči hned pochopili, že mu na nich záleží. Na mistrovství světa hráčů do 18 let se jim snažil celou dobu něco předat, tak aby odjeli jako lepší hráči, aby jim to něco přineslo. Ano, chceme dosáhnout týmové úspěchu, ale pokud to něco dá hráčům do budoucna, tak to je skvělé. Vím, že u ženské reprezentace strávil hodně času s individuálními rozhovory, sdílel s nimi své názory a chtěl slyšet jejich. Komunikace je hodně důležitá, to dobří trenéři umí a je to určitě jedna z jeho silných stránek. Jsme nesmírně vděční za to, jakou práci tady odvedl. Je to profesionál, bývalý hráč NHL a ten přístup k nám dokázal přenést. Získali jsme v něm jinou perspektivu a jak u žen, tak u mužů nám velmi pomohl do budoucna.“

Dineen působil více jak dvě sezony jako hlavní trenér na Floridě, loni na podzim jej ale krátce poté, co oslavil 50. narozeniny, nahradil Peter Horachek. Dineen pak začal pracovat pro kanadský hokejový svaz a vylepšil svou pověst úspěšným angažmá u národního týmu žen, který dovedl k olympijskému zlatu, a výběru hráčů do 18 let, se kterých získal na šampionátu bronzové medaile. Během své hráčské kariéry reprezentoval Javorové listy na sedmi velkých akcích: pětkrát se zúčastnil mistrovství světa (dvě stříbra), v roce 1987 vybojoval Kanadský pohár a zahrál si také na olympiádě v Sarajevu v roce 1984.

Joel Quenneville a Kevin Dineen na týmové fotografii Hartfordu Whalers
Joel Quenneville a Kevin Dineen na týmové fotografii Hartfordu Whalers

Víc jak sedm let pak nastupoval za Hartford, kde tehdy hrála řada budoucích trenérů a funkcionářů (např. Dave Tippett, Todd Richards, Ron Francis, Norm Maciver, Dave Babych, Ulf Samuelsson, Marc Bergevin, Mike Luit a další), a do mužstva se po několika letech ve Philadelphii zase vrátil. Jako kapitán týmu vstřelil vůbec poslední gól v historii Whalers a s klubem se pak přestěhoval do Raleigh v Severní Karolíně. Sezonu 1999–2000 strávil v Ottawě a v létě jej pak při rozšiřovacím draftu získal Columbus. Během své hráčské kariéry odehrál Dineen celkem 1188 utkání, ve kterých vstřelil 355 branek, na 405 přihrál a posbíral 2229 trestných minut. Nejlepší roky prožil na konci 80. let v Hartfordu, kdy nejprve dvakrát vedl NHL v počtu vítězných gólů, dvakrát pokořil hranici 40 branek a dvakrát se také zúčastnil utkání hvězd.

Po konci aktivní kariéry zůstal v Columbusu jako asistent generálního manažera, po dvou letech jej ale zlákala trenérská kariéra. Šest let působil v Portlandu v AHL, tehdejší farmě Anaheimu a později Buffala. Později se dostal do užšího výběru na hlavního trenéra Blue Jackets, do NHL ale poskočil až v létě 2011, kdy jej Dale Tallon přivedl na Floridu. Dineen vedl řadu bývalých hráčů Blackhawks, pro jeho angažmá v Chicagu jsou ale důležité vztahy se dvěma hokejisty: Krise Versteega trénoval během svého působení u Panterů a s Mariánem Hossou se zná ze společné působení v Ottawě v sezoně 1999–2000. S koučem Quennevillem se zná velice dobře z Hartfordu a při svém příchodu na Floridu pověděl novinářům jak moc si váží toho, že se může na Quennevilla a některé další bývalé spoluhráče z Whalers kdykoli obrátit pro radu.

Kevin Dineen v dresu Hartfordu
Kevin Dineen v dresu Hartfordu

Dineen pochází z hokejové rodiny. Jeho otec Bill odehrál v NHL více jak 300 zápasů, krátce nastupoval i v Chicagu a později se věnoval trenéřině. Nejstarší bratr Gord se jako jediný probojoval do NHL, kde naskočil do více jak 500 zápasů, vyhrál Stanley Cup s Pittsburghem a nyní je asistentem trenéra na farmě Toronta. Shawn Dineen je skautem Nashvillu a Peter Dineen je dlouhá léta skautem Columbusu, kde funguje už od založení klubu v roce 1999. Mladší bratr Jerry Dineen je už 11 sezon videokoučem New Yorku Rangers.

Sedmačtyřicetiletý Jamie Kompon přišel do Chicaga v létě 2012 jako čerstvý vítěz Stanley Cupu s Los Angeles a hned v další sezoně pohár obhájil. V obou týmech měl na starost přesilovku, s jejímiž výsledky ale ani u Kings, ani u Blackhawks nepanovala velká spokojenost. Do NHL se dostal v sezoně 2005–2006, kdy dělal asistenta Miku Kitchenovi v St. Louis, svému nynějšímu kolegovi z Chicaga, pět let pak strávil v Los Angeles než v u Blackhawks nahradil Mika Havilanda.

V Portlandu bude Kompon zastávat pozici generálního manažera a hlavního trenéra. Před sebou nemá rozhodně snadnou úlohu, Winterhawks jsou elitním klubem WHL, čtyřikrát v řadě se probojovali do finále soutěže a v roce 2013 dokázali získat titul. Z českých a slovenských hokejistů zanechali v minulosti v Portlandu výraznou stopu třeba Marián a Marcel Hossové, Andrej Podkonický, Jozef Balej, Richard Zedník nebo Jakub Klepiš. Mužstvem dříve prošli třeba bývalý vynikající obránce Blackhawks Kieth Brown, Jason LaBarbera, Matt Walker, Scott Nichol, Ken Yaremchuk nebo Cam Neely a Glen Wesley. V poslední době v Portlandu působili třeba Ryan Johansen a Brandon Dubinsky, nyní spoluhráči v Columbusu, švýcarská dvojice Nino Niederreiter–Sven Bärtschi, obránce Seth Jones nebo brankář Mac Carruth, jehož si Chicago vybralo v 7. kole draftu 2010.

Jimmy Waité při utkání za Chicago
Jimmy Waité při utkání za Chicago

Pětačtyřicetiletý Jimmy Waité zazářil na mistrovství světa hráčů do 18 let v roce 1987, kdy vychytal Kanadě zlato a byl nejlepším brankářem turnaje. Chicago jej pak draftovalo z 8. místa, velká očekávání vedení klubu ale nikdy nenaplnil. Pět let v NHL spíše paběrkoval, většinu času strávil na farmách v Saginaw a Indianapolis. Brzy jej v pozici největší brankářské naděje nahradili Eddie Belfour a Dominik Hašek. Českého gólmana Hawks nakonec vyměnili a na pozici dvojky vybrali Waita. Už po jedné sezoně se ale Waité stěhoval do San José a i když se následující rok do Chicaga vrátil, znovu až na pár výjimek chytal jen v Indianapolis v nižší soutěži. Dva roky pak oblékal dres Phoenixu, dva roky strávil na farmě Toronta a devět sezon nakonec hrál v Německu, kde se dvakrát zúčastnil utkání hvězd DEL.

Jimmy Waité a Stéphane Waité na společné fotce
Jimmy Waité a Stéphane Waité na společné fotce

Rodák z Sherbrooke v provincii Québec působil před příchodem do Chicaga tři roky jako brankářský trenér v Chicoutimi v juniorské QMJHL. Na stejné pozici byl u Blackhawks od roku 2005 jeho bratr Stéphane Waité, který ale loni zamířil do Montréalu. Jen jednu sezonu strávil v Chicagu Steve Weeks, bývalý trenér brankářů v Hartfordu, Carolině a Atlantě, který se do NHL vrátil po třech letech. Kouč Quenneville ale s prací svého známého z dob působení u Whalers nebyl spokojený a údajně i na žádost Coreyho Crawforda angažoval Jimmyho Waita.

  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: