Toews je rozumný přes jeho věk

V souvislosti s blížícím se utkáním pod otevřeným nebem mezi Blackhawks a Red Wings se zájem médií čím dál více zaměřuje na tyto týmy. Důkazem je i článek o kapitánovi Blackhawks Jonathanu Toewsovi z NHL.com (autor Shawn P. Roarke), jehož překlad si nyní můžete přečíst.

Jonathan Toews není obyčejný 20-tiletý mladík. A výsledkem toho je, že tento velmi mladě vypadající zázrak byl okamžitě přijat jako nová kapitán Chicaga Blackhawks. Téměř žádné protesty se neobjevili, když letos v létě vedení týmu rozhodlo udělat Toewse, teprve před jeho 2. sezonou v NHL, kapitánem pro tuto sezonu. Ve 20 letech a 79 dnech se stal 3. nejmladším kapitánem v NHL. V krátké době Toews dokázal, že je ten pravý pro tuto funkci.

Příprava na tuto funkci začala dříve než přijel do Chicaga. Rodák z Winnipegu se učil vše o vyhrávání a vůdcovství, když hrál za University of North Dakota a reprezentoval Kanadu na různých mezinárodních turnajích. V roce 2005 vyhrál svou první zlatou medaili s týmem Kanady na World U-17 Challenge. Na tomto turnaji byl také vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Další rok byl nováček na univerzitě a nasbíral 39 bodů ve 42 utkáních a dovedl UND až do Frozen Four.

Dříve ve své nováčkovské sezoně na univerzitě byl nejmladším hráčem juniorského výběru Kanady na MSJ, který ve Vancouveru získal zlato. O rok později vyhrál další juniorské zlato, když patřil k nejlepším hráčům Kanady. V semifinále proměnil při rozstřelu 3 nájezdy v řadě proti USA a téměř "jednoruč" posunul Kanadu do finále. V závěru téže sezony reprezentoval Kanadu na MS dospělých. Opět byl nejmladším hráčem týmu, když hrál s o 15-20 let straším hráči. Věci skončili opět stejně, když je Toews v týmu, a Kanaďané se domu vrátili se zlatem zavěšeným na jejich krcích. Tyto zlaté medaile jsou hmatatelným důkazem, že Toews má schopnost vést jakýkoli tým, včetně týmu Origina Six, který začíná znovu vzbuzovat respekt.

Jsou zde ovšem i nehmatatelné důkazy. Jedním z nich je jeho ochota poslouchat a sbírat znalosti. Vezměme MS 2007 jako příklad, zkušenost, která pomohla položit základy Toewsova kapitánství v Chicagu. Zde Toews strávil hodně času se Shanem Doaenem, kapitánem Phoenix Coyotes. Také nějaký čas pobyl se Stevem Yzermanem, generálním manažerem kanadské reprezentace. Yzerman byl kapitánem Detroitu Red Wings od 21 let a funkci zastával až do ukončení aktivní kariéry o 20 let později.

"Bylo mi je 19 let," řekl Toews. "Nehrál jsem ještě v profesionálním zápase. Měl jsem šanci jet do Moskvy s týmem Kanady a vyhrát zlato se všemi skvělými spoluhráči. To mi otevřelo oči. Trávit čas s hráči jako Shane Doan nebo hovořit s člověkem jako Steve Yzerman, bylo to úchvatné. Neřekli mi, co dělat jako kapitán nebo něco podobného. Myslím, že nikdo nepředpokládal, že se to stane. Ale Shane mi opravdu pomohl v přípravě na mojí nováčkovskou sezonu v NHL. Řekl mi, co mám očekávat a jak asi mám pracovat na ledě i mimo něj. Myslím, že to pro mě bylo hodně důležité. Do tréninkového kempu jsem přišel připravený a byl jsem nadšený."

Toto nadšení bylo evidentní pro každého, a když bylo podpořeno skvělou a produktivní hrou, Blackhawks věděli, že se jim opět vrací síla. Proto bylo v létě oznámeno, že Toews bude nosit "C".

"Jonathan si tuto čest zaslouží," řekl Tallon. "Je to fantastický člověk a úžasný vůdce jak na ledě, tak i mimo něj. Má zkušenost s vedením týmu z jeho účastní na MSJ a naši hráči jeho vedení uznávají." To proto, že lidé následují vítěze - je to lidská povaha hluboko zakořeněná. A Toews všem již ukázal, že je vítěz. Ale také ukázal Blackhawks, že je nejlepším druhem vůdce, skromný typ, který vede příkladem a ne planými řečmi.

Zatím co Doan a ostatní ukázali jak to chodí v hokeji, Toews oceňuje své rodiče za podporu, která mu umožnila stát se vůdcem spoluhráčů v tak mladém věku. "Myslím, že oba jsou velmi silní lidé, kteří patří mezi ten typ lidí, která když vidí, že je něco špatně, tak vstanou a jsou pro to, co je správně," řekl Toews. " Myslím, že být vůdcem znamená být vidět a mít vliv a ne se někde krčit v rohu. Když je třeba něco říct, musíte vstát a říct, co si myslíte, že by bylo správné. Takže myslím, že hodně věcí jsem se naučil od rodičů. Ukázali mi jak pracovat tvrdě. Když jste prostě sami sebou, to ovlivňuje ostatní. Myslím, že to mě dostalo tam kde jsem."

Toews opravdu ovlivňuje Blackhawks, kteří patří mezi jeden z nejlepších příběhů sezony 2008-09, když pokračuje jejich úžasné znovuzrození.

Joel Quenneville převzal funkci trenéra Blackhawks po 4 utkáních, když nahradil Denise Savarda. Měl nejlepší pozici, aby viděl, jak se Toews vypořádává s novou funkcí. Chicago je Quennevillův 3. tým v NHL, který vede jako hlavní kouč po té, co trénoval St. Louis a Colorado. V Toewsovi spatřuje to, co představuje pro Colorado Joe Sakic, který vede tým od roku 1992. "Pohyboval jsem se okolo Joa (Sakica) a Joe byl dříve velmi tichý, nyní je slyšet mnohem víc, " řekl Quenneville. "Stejně tak musím říct, Johnny, je myslím přijatelný pro veterány a my všichni chceme převzít část vůdcovství - ať už trenéři, veteráni, nebo mladí hráči, kterých máme hodně. Nechceme, aby s tím měl Johnny mnoho starostí. Chceme, aby byl sebou a hrál hokej, ostatní přijde samo. To je naše představa a přístup a Johnny to tak přijímá."

Toews ví, že může být dobrý vůdce jen, když bude to co je. Přetvářkou žádné úspěchy nezíská. Takže stále pracuje naplno a dělá to nejlepší, co umí, ale zároveň naslouchá ostatním a vyhodnocuje to, co by ho mohlo udělat ještě lepším, lepším hráčem, lepším vůdcem.

"Teď na to koukám jen jako na "C" na mém dresu," řekl Toews. "Samozřejmě se musím naučit hodně věcí. Jak jsem řekl, nejsem jediný vůdce v šatně. Takže ostatní hráči mi s tím pomohou. Každý se chopí lana a budeme tahat dohromady. Ale když na to kouknete vcelku je to opravdu velká výzva stát se lepším hráčem a učit se od každého od koho mohu. Aspoň mi to tak připadá v naší šatně, protože jsme mladý tým a držíme pospolu. Už loni jsme měli dobrý tým, ale nyní jsme ještě mladší. Myslím, že budeme mít úžasný tým."