Rozhovor s Rocky Wirtzem

Ode dne, kdy se stal majitelem klubu Chicago Blackhawks - 5. října 2007, v den jeho 55. narozenin - stojí Rocky Wirtz v čele znovuzrození týmu. Dne 9. 12. 2008 poskytl rozhovor stránkám NHL.com (autorem článku je Dan Rosen) na širokou paletu otázek, jehož překlad Vám právě přinášíme.

NHL.com: Kde budete sedět při Winter Classic (pozn. zápas pod otevřeným nebem)?

RW: To je dobrá otázka. Budu mít sedadlo venku (pozn. mimo uzavřené boxy), ale budu pracovat, jak jen budu moci, pro lidi kteří tam budou, sponzory a čestné hosty. Nemyslím si, že pobudu moc času se ženou během zápasu. Vím, že lepší sedadla jsou výš, ale já radši budu o něco níž. Již mám vybranou bundu a teplé rukavice, takže jsem připraven.

NHL.com: Můžete shrnout, co znamená Winter Classic pro Hawks a Chicago?

RW: S lidmi to dělá to, že si kladou otázku: "Jak se může hrát hokej na Wrigley Field?" Takže lidé, kteří o hokeji jen slyšeli se o něj mohou začít zajímat. V Chicagu máme úžasné basebalové fanoušky, jak na severu, tak na jihu, takže určitě budou lidé, kteří by nikdy nešli na Wrigley Field pokud by zrovna nehráli White Sox, ale na tento zápas se přijdou podívat. Opravdu to pomůže představit a ukázat náš sport mnohem širší základně fanoušků.

NHL.com: Nic ve zlém proti Vašemu otci, zesnulému Billu Wirtzovi, ale co jste si myslel o jeho obchodních zásadách?

RW: Mám respekt k tomu, že byl zásadový muž a nepodléhal vlivům z venčí. Věřil v co věřil a to je dobrá věc. Velmi úzce jsem s ním spolupracoval. Chtěl si být jistý, že naše společnost bude prosperovat a poroste a to znamenalo, že když bylo třeba udělat změnu, změna se udělala. On by tyto věci podpořil. Možná by s nimi, ale nesouhlasil.

NHL.com: Když zmíním Johna McDonougha, co prvního Vás napadne?

RW: První věc, myslím, je, že přeměnil upadající organizaci jako Chicago Cubs do velkého týmu a aby to dokázal bylo třeba různých dovedností. Především potřeboval dostat tým do médií, aby se mu to povedlo. Potřeboval pozvednout atmosféru, aby lidé chtěli přijít podívat se na hřiště. My chceme udělat to samé, takže John může použít dříve nabyté zkušenosti i zde. Je třeba pozvednout atmosféru a pak můžete zápasy vysílat v televizi a v rádiu a pro lidi to bude skvělá zkušenost, že až to uvidí, budou chtít být na stadionu též.

NHL.com: Nyní máte v týmu neuvěřitelné mladé hráče. Co si myslíte o hráčích v týmu?

RW: Dívám se na to jakou fanda a jako fanda, když se můžete ztotožnit s hráči, je to vždy ještě lepší. V týmu Blackhawks nyní není hráč, kterého byste nepozvali na Díkuvzdání do svého domova. A to říká hodně. Je to velmi důležité, protože když lidé začnou nahlížet na hráče jako na normální lidské bytosti, a to mluvím o 17-ti, 18-tiletých dívkách, tak mohou říci: " Mohla bych randit s tím klukem (Patrick Kane) je v mém věku." Jsou to osobnosti, které hrají nejlepší hru na světě. Jsou to velmi slušní mladí muži a to je to, co jsem chtěl říci.

NHL.com: Jonathan Toews je unikátní osobnost, tak mladý a kapitán týmu, nemyslíte?

RW: Někteří hráči mají takové schopnosti dané od Boha. Není jich v lize mnoho. Můžete je spočítat na prstech jedné ruky. On má tu schopnost být první na ledě a poslední jde z něj, ale nikomu se nepodbízí. Když vezmete veterána, který hraje 20 let v lize, může k němu vzhlížet, má takovou auru. Je to dané od Boha.

NHL.com: Slyšeli jsme, že během zápasů sedíte v publiku. Kde?

RW: Sedávám v jednom z rohů za domácí brankou Blackhawks, kde můžete sledovat celou hru. Vždy sem tam seděl, než zemřel táta a nyní také.

NHL.com: Co jste měl společného s Vaším otcem?

RW: Oba jsme byli narozeni ve stejný den (5. října), takže jsme měli hodně společného. Byl jsem více jako on než ne, ale on byl CPA (pozn. překladatele: tuhle zkratku se mi nepodařilo rozlousknout, tak pokud někdo víte, hoďte do prosim do diskuze) a směřoval spíše k minimalizaci výdajů, já jsem pro to, aby se více prodávalo. Byli jsme velmi podobní. Na jednáních to můžete pozorovat, ale možná je to trochu kombinace mého táty a dědečka. Muj děda byl také CPA, ale dělal odvážná rozhodnutí. Byl to opravdový podnikatel.

NHL.com: Právě vyšlý časopis Forbes zveřejnil žebříček hodnoty všech 30 týmu NHL, který ukázal, že Blackhawks zvýšili od posledního vydání svou hodnotu o 26 milionů dolarů a nyní jsou 14. nejcennějším týmem v lize. Dokazuje to podle Vás, při nejmenším na papíře, že tým se posouvá vpřed?

RW: Vždy je dobré, když nezávislá strana řekne jakou hodnotu má váš obchod. Nemá to pro nás velký význam, ale je to pěkné a bude zajímavé vidět, co napíší příští rok. Doufejme, že někdo, kdo se na to kouká z velké dálky, napíše, že si mysli, že hodnota se opět zvýšila.