Blackhawks posílili o Pählssona, do Anaheimu odchází Wisniew

GM Dale Tallon uskutečnil před uzávěrkou výměn na poslední chvíli jediný trejd, z Anaheimu přichází centr Samuel Pählsson, obránce Logan Stephenson a podmíněná volba v draftu. Blackhawks obětovali obránce Jamese Wisniewskiho a centra Petriho Kontiolu. Křídelníka Craiga Adamse si z listiny volných hráčů vybral Pittsburgh.

Chicago před uzávěrkou toužilo po posile na pozici středního útočníka. Vážná jednání údajně GM Tallon vedl s Ottawou ohledně Antoinea Vermetta (ten brzy ve středu zamířil do Ottawy, která chtěl ve výměně brankáře) a Tampou ohledně Jeffa Halperna. Později pronikla na veřejnost informace, že se Blackhawks dohodli s Torontem na výměně Dominica Moora za volbu ve 2. kole draftu, nicméně experti TSN a poté GM Leafs Brian Burke zprávu dementovali. Osmadvacetiletý Moore zažívá životní sezonu, s Torontem se ale nemohl dohodnout na nové smlouvě. Za 2. kolo (výše než by bylo to případné chicagské) ho nakonec získalo Buffalo a Chicago se muselo poohlédnout jinde.

GM Tallon tak nakonec uzavřel dohodu s Anaheimem a přivedl centra Samuela Pählssona, jehož jméno už také v minulých dnech padalo poměrně často. Zároveň s ním přichází do Chicaga obránce Logan Stephenson a podmíněná volba ve 4. kole draftu (pravděpodobně pokud Pählsson v Chicagu nepodepíše nový kontrakt). Jedenatřicetiletý Pählsson je defenzivním typem útočníka, prototypem centra 3. útoku. Letos za Ducks odehrál 52 utkání, v nichž vstřelil 5 branek a na 10 nahrál. Vyloučen byl na 32 minut a zaznamenal už 16 minusových bodů do tabulky +/-. V úspěšnosti na vhazování je na 20. místě mezi všemi hráči NHL (54%) a v oblasti, kde Hawks tlačí bota, by tak měl znamenat výraznou pomoc.

V NHL dosud odehrál 544 utkání s bilancí 52 branek, 91 přihrávek a 258 trestných minut. Při druhé účasti ve finále playoff získal s Anaheimem v roce 2007 Stanley Cup a patřil k oporám týmu. Společně s bývalým hráčem Blackhawks Travisem Moenem (před uzávěrkou letos posílil San José) a Robem Niedermayerem vytvořili vynikající obranný útok, který pravidelně s úspěchem nastupoval proti hvězdám soupeře. V roce 2006 získal se švédskou reprezentací zlatou medaili na ZOH.

V současné chvíli je však ze zdravotních důvodů mimo hru a není vůbec jisté, zda-li se do konce sezony vůbec bude moci vrátit na led a v jaké formě. Po operaci břicha je od začátku února na listině zraněných kvůli mononukleóze. V létě mu vyprší smlouva a bude volným hráčem bez omezení.

„Potřebovali jsme centra, defenzivního centra do oslabení a na buly,“ komentoval výměnu GM Dale Tallon. „Může našim mladým hráčům předat mnoho zkušeností, vyhrál s Ducks Stanley Cup. Jeho přítomnost nám pomůže k většímu úspěchu v playoff, je to odhodlaný hráč, dobrý na obou stranách kluziště.“

Třiadvacetiletý Logan Stephenson letos odehrál za Iowu (AHL) 44 utkání, v nichž nasbíral 4 body (1+3) a 61 trestných minut. Stephensona draftoval jako 35. v pořadí v roce 2004 Phoenix, před čtvrt rokem ho ale vytrejdoval do Anaheimu za Joakima Lindströma.

Pětadvacetiletý James Wisniewski letos za Chicago odehrál 31 zápasů, vsítil 2 branky a na 11 přihrál. Vyloučen byl na 14 minut. Blackhawks ho draftovalo v 5. kole v roce 2002, po úspěšné juniorské kariéře v Plymouthu pak na sebe upozornil dobrými výkony na farmě v Norfolku, kde se mu dařilo hlavně ve dvojici s Jimem Vandermeerem nebo Duncanem Keithem. Wisniewski je v Chicagu oblíben mezi hráči i fanoušky, v kabině platí za jednoho z těch, kteří se starají o dobrou náladu. Na ledě vždy dokázal přitvrdit a jeho skvělá střelba byla hrozbou při přesilových hrách. Úvod letošní sezony však zmeškal kvůli operaci kolene, s přičemž právě s koleny měl problémy již dříve. Bezprostředně po návratu několik utkání zářil, poté se však vytratil, podával slabší trochu výkony, než bývalo jeho standardem, a v talentované obraně Hawks hrál podružnější roli. V létě bude chráněným volným hráčem. Během 4 let odehrál za Chicago 168 utkání s bilancí 13 branek, 43 asistencí a 192 trestných minut.

„Bylo to trochu srdceryvné, ale jen málo hráčů nastupuje v NHL jen za jeden tým,“ řekl Wisniewski deníku Chicago Sun-Times. „Musím teď otočit list. Vždycky je dobré, když vás tým tým výmění, protože vás chce. Začínáte od znovu a to potěší.“

„Přišli jsme o hodně, když jsme se vzdali Jamese Wisniewskiho, skvělého kluka,“ řekl Tallon. „Myslím že pro něj je to výborná příležitost. Měl by být hodně na ledě a v Kalifornii se mu bude líbit.“

„James Wisniewski je 25letý obránce, který bojuje a dává do hry srdce,“ řekl oficiálním stránkám Ducks GM Bob Murray. „Letos hraje v průměru 20 minut na zápas a loni hrál také hodně. Hraje tvrdě a zvládá od každého něco; přesilovky i oslabení. Je to náš typ hráče. Nevyměnil bych jim Sammyho [Pählssona], pokud bych ho nemohl získat k nám.“

Uvolněné místo v obraně zaujal Niklas Hjalmarsson, povolaný z farmy v Rockfordu. Blackhawks mají v zadních řadách na výběr a proto by nemělo být významně složité populárního Wisniewskiho (herně) nahradit. Jeho přínos v kabině se však měří těžko, stejně tak je nutno podotknout, že žádný z adeptů na jeho místo nehraje tak důrazně, jak by Hawks asi za daných okolností potřebovali. Vedle Hjalmarssona, od kterého si Chicago hodně slibuje, čeká na další šanci Jordan Hendry. V úvodu sezony Wisniewski úspěšně zastupoval Aaron Johnson a na listině zraněných stále figuruje veterán Brent Sopel.

Čtyčiadvacetiletý Petri Kontiola loni v létě opustil Tapparu Tampere a odeše do zámoří. Ve 12 utkáních za Blackhawks nasbíral 5 přihrávek, ačkoliv hrál netradičně na křídle. Většinu sezony však strávil na farmě, kde v 66 zápasech nastřáda 68 bodů (18+50). V létě pak měl podle plánu zaujmout místo centra druhé formace po Robertu Langovi, který byl vyměněn do Montréalu, v tréninkovém kempu ale neuspěl a Blackhawks byli zklámáni jeho slabou kondicí. V průběhu letošního ročníku žádnou šanci nedostal, Chicago raději posunulo do středu druhého útoku Patricka Sharpa nebo Krise Versteega. V 61 střetnutích za Ice Hogs letos Kontiola vsítil 15 gólů a 38 branek připravil. Angažmá v Chicagu mu z nějakého důvodu nevyšlo a bylo jen otázkou času, kdy šikovný centr klub tak nebo onak opustí.

Ve snaze o uvolnění místa pod stropem Blackhawks zapsali na listinu volných hráčů Craiga Adamse. Jedenatřicetiletého křídelníka si vybral Pittsburgh. Absolvent prestižní university v Harvardu letos odehrál za Hawks 36 utkání, v nichž zaznamenal 2 trefy, na 4 přihrál a nasbíral 22 trestných minut. V kádru mu patřilo místo 13. útočníka.

Kromě Niklase Hjalmarssona Blackhawks dnes povolali do hlavního týmu také, letos již potřetí, Pascala Pelletiera. Pětadvacetiletý forvard stihl za Chicago jediné utkání, v němž nebodoval. S 27 brankami je nejúspěšnějším kanonýrem Rockfordu. Na farmu se naopak po jediném utkání v NHL vrací kapitán Hogs Tim Brent.