Výhled k uzávěrce přestupů

Před středeční uzávěrkou přestupů by Chicago nemělo patřit mezi nejaktivnější týmy. GM Dale Tallon by rád posílil mužstvo o spíše defenzivně laděného centra. Pokud bude vhodná příležitost, mohl by přijít také nějaký důrazný křídelník nebo důsledný obránce.

Narozdíl od minulých sezon se letos Blackhawks jistě zařadí mezi nakupující týmy. Přesto GM Tallon opakovaně potvrdil, že nehledá hráče, kteří by týmu pomohli jen dočasně, a tak se dají očekávat spíše dlouhodobě smysluplné výměny. O odchodech se tolik nemluví, dres možná změní jen univerzál Dustin Byfuglien anebo obránce Cam Barker. Nejasná je situace ohledně Martina Havláta (jednání o nové smlouvě stále probíhají) a Nikolaie Khabibulina, oběma končí v létě kontrakt a pokud bude Tallon přesvědčen, že je v Chicagu neudrží, mohl by přistoupit k jejich trejdu. Jinak vzhledem k současné situaci; týmu se daří a na soupisce je řada mladíků, nelze očekávat mnoho změn nebo výrazný zásah do kádru. Pravděpodobnější je zisk jednoho či více hráčů spíše průměrných, kteří by rozšířili konkurenci na některých postech, přičemž Hawks na jejich příchod obětují jen nepříliš oceňované naděje nebo volby v draftu.

Střední útočník. Na této pozici Blackhawks tlačí bota. Vedle Jonathana Toewse, Davea Bollanda a Colin Frasera další centry prakticky nemají. Po odchodu Roberta Langa měl uvolněné místo obsadit Petri Kontiola, ten však nepřesvědčil a v klubu má budoucnost nejistou. Ve středu druhé formace tak nastupoval většinu sezony Patrick Sharp, nyní tam vídáme Krise Versteega. Oba se lépe cítí na křídle. V mnoha letošních utkáních Blackhawks ztráceli na vhazování, proto se hledá útočník, který je schopný v této herní činnosti. V posledních dnech je často zmiňována trojice Jeff Halpern (Tampa Bay), Dominic Moore (Toronto) a Samuel Pählsson (Anaheim). Dříve se hovořilo také o Antoine Vermettovi (Ottawa), Radku Bonkovi (Nashville), Keithu Tkachukovi (St. Louis), Dougu Weightovi (Islanders), Niku Antropovi (Toronto) nebo Nathanu Hortonovi (Florida).

Osmadvacetiletý Moore zažívá životní sezonu, v 62 utkáních nasbíral už 40 bodů (12+28), je 13. nejlepším hráčem na buly a s nízkým platem je tak častým předmětem spekulací. Po sezoně mu končí smlouva a mluví se o tom, že bude požadovat výrazné navýšení svého téměř milionového platu. Jedenatřicetiletý Pälhsson, defenzivní specialista, bude v létě také volným hráčem a na vhazování je 21. nejlepším v letošní sezoně. O rok starší Halpern má smlouvu do roku 2010 a letos ho limitují zdravotní problémy. Po několika povedených letech ve Washingtonu sice v Dallasu moc nezářil, po loňské výměně do Tampy se mu ve zbytku sezony dařilo. Vcelku solidní sezonu zažívá také 32letý Bonk, aktuálně nejlepší hráč na buly v lize, momentálně je však na listině zraněných. Stejně je na tom kvůli problémům s kolenem také 38letý veterán Doug Weight, ostřílený forvard ale před svým zraněním patřil k tahounům slabých Islanders. Také 38letý Tkachuk, Weightův bývalý parťák ze St. Louis, zahájil sezonu ve výtečné formě, později se trochu vytratil. Ve středu útoku sice hraje tak trochu z nouze, přesto se se svými výkony neztratil. Vermette, 26letý hráč Sens prožívá zatím svou nejslabší sezonu v NHL (nepočítaje nováčkovskou), a o jeho výměně se spekuluje delší dobu. Hawks o něho projevili zájem údajně už v minulosti, když nakonec z Ottawy výměnou za Tylera Arnasona získali Brandona Bochenskiho (později vyměněn do Bostonu za Krise Versteega). Vermette je rychlý hokejista, momentálně na 5. místě mezi lídry NHL na vhazování a daří se mu při hře v oslabení. Smlouvu má ještě na příští rok (2,7 milionu dolarů). Třiadvacetiletý Horton je ze všech jmenovaných hráčů nejlepší investicí do budoucna, s gáží 4 miliony dolarů má platný kontakt až do roku 2013. V 52 letošních zápasech nasbíral 37 bodů (18+19) a je 3. nejproduktivnějším hráčem Floridy, která si ho podle toho také náležitě považuje. Antropov, 29letý hráč Toronta, vkročil do sezony ve velkém stylu, poté, co se rozšířily spekulace o jeho možné výměně, sice trochu polevil, nicméně stále patří mezi nejnebezpečnější hráče Leafs. Toronto však za něj údajně požaduje volbu v 1. kole draftu, což je na hokejistu, kterému v létě končí smlouva, vysoká cena.

Důrazné křídlo. Blackhawks si jistě letos malovali lepší výkony od Dustina Byfugliena a také hra nováčka Troye Brouwera má své rezervy. Na postu jednoho nebo druhého z této dvojice by mohlo Chicago hledat posilu (či případně náhradu ve vlastních řadách – Jack Skille). GM Tallon bude v tomto ohledu tím aktivnější, čím delší by měla být očekávaná absence kanonýra Patricka Sharpa. Hodně bude také záležet na aktuálním vývoji jednání o nové smlouvě s Havlátem. V souvislosti s Chicagem byli poslední dobou zmíněni Ryan Smyth (Colorado), Chris Neil (Ottawa), Bill Guerin (Islanders) nebo Mark Recchiho (Tampa Bay). Před uzávěrkou přestupů se mluví také o výměně Jere Lehtinena (Dallas), Erika Cola (Edmonton) nebo Jeoffreye Lupula (Philadelphia), z žádných z nich ale Chicago nebylo (dosud) spojováno.

Třiatřicetiletý Smyth, dlouholetý lídr Oilers a tradiční kanadský reprezentant, by byl pro Chicago vydatnou posilou (letos v 62 utkáních 20+30 a 52 trestných minut), až do roku 2112 ale bere v průměru 6 a čtvrt milionu dolarů. I vzhledem k budoucím novým smlouvám pro Toewse, Patricka Kanea a Duncana Keitha by to byl příliš velký zásah do podoby mužstva. Ottawský Chris Neil, 29letý hráč, sice postrádá Smythův talent, pro Hawks by ale s platem 1,1 milionu dolarů byl přijatelnější posilou. Neil patří mezi ostré hokejisty, přesně ten typ, jaký na chicagské soupisce chybí. Zdá se, že před uzávěrkou přestupů ale bude mít o budoucího volného hráče zájem vícero klubů. Osmatřicetiletému veteránovi Billu Guerinu po sezoně také vyprší kontrakt a je téměř jisté, že ročník v týmu New York Islanders nedohraje. Zkušený veterán letos zatím v 61 utkáních nasbíral 36 bodů (16+20). Jedenačtyřicetiletý Recchi v létě posílil Tampu a nevede se mu vůbec špatně. V 60 zápasech nasbíral 39 bodů (13+26), přesto nedostává tolik prostoru. V minulosti byl už nedlouho před uzávěrkou vyměněn 3x a v playoff má pak na kontě 140 utkání.

Obránce. Vedle letní posily Briana Campbella mají Blackhawks v kádru Duncana Keitha a Brenta Seabrooka. Na další postech nastupují Barker, James Wisniewski a Matt Walker. V záloze je Aaron Johnson, na farmě pak Jordan Hendry a Niklas Hjalmarsson a mezi zraněnými Brent Sopel. Vcelku solidní a početná sestava, přesto se množí spekulace o tom, že by GM Tallon rád přivedl posilu do druhé obranné dvojice. Je otázkou, jestli proto bude nutné, aby Barker uvolnil své místo, anebo ze sestavy vypadne Walker. Chicago bylo zmíněno v souvislosti s Chrisem Prongerem, Stevem Montadorem (oba Anaheim) a Derekem Morrisem (Phoenix). Na výměnu jsou dále např. Niclas Hävelid (Anaheim), Jordan Leopold (Colorado), Rostislav Klesla (Columbus), Mathieu Dandenault (Montréal), Filip Kuba (Ottawa), Pavel Kubina (Toronto), Jay Bouwmeester (Florida) nebo Mattias Öhlund a Kevin Bieksa (oba Vancouver).

Čtyřiatřicetiletý Chris Pronger je jedním z nejžádanějších hráčů před uzávěrkou. Anaheim nezažívá nejlepší sezonu a tak se mluví o tom, že by mohl Prongera šikovně vytrejdovat. Vítězi Hartovy a Norrisovy trofeje za sezonu 1999/2000 skončí smlouva na 6 a čtvrt milionu dolarů příští léto. Chicago by tak muselo pravděpodobně vyměnit Khabibulina nebo Havláta, aby se pro Prongera uvolnilo místo pod stropem. Další obránce Ducks, 29letý Montador, je spolehlivým hráčem, který se do útok moc nežene. Přesto už letos nasbíral vedle 123 trestných minut 20 bodů (4+16) a pokud si ročník nějak výrazně nezkazí, určitě si v létě přijde na lepší smlouvu než tu, podle které si nyní vydělá 800 tisíc dolarů. Třicetiletému Morrisovi se letos naopak sezona nedaří podle představ, dosud zaznamenal jen 12 bodů (5+7) a vše nasvědčuje tomu, že by se Coyotes hráče s bezmála 4milionovým platem rádi zbavili.

A jak to bude na druhou stranu? O Barkerovi se s přestávkami hovoří snad už několik let, přesto je stále hčáem Chicaga. Dvaadvacetiletý hráč má letos bodově nejlepší sezonu (27 bodů za 4 góly a 23 přihrávek) a snad se natrvalo zabydluje v sestavě hlavního mužstva. O rok starší Byfuglien je zatím zklamáním a i díky celkem vysoké gáži (3 miliony dolarů) je první na ráně. Jeho jméno je mezi adepty na výměnu často zmiňováno mezi novináři mimo Chicago, je však logické, že pokud by měli Blackhawks potřebu uvolnit si místo pod stropem výměnou některého lépe placeného hráče, spíše najdou zájemce o Byfugliena než přibližně stejně dobře placeného veterána Sopela. V podstatě celou sezonu se více či méně intenzivně píše o výměně gólmana Khabibulina; aktuálně by posilu do branky potřebovali nejspíše ve Philadelphii, Montréalu a Detroitu. Nicméně jeho výkony a fakt, že Blackhawks během sezony neotestovali ani Corey Crawforda ani Antti Niemiho, napovídá tomu, že v Chicagu zůstane i přesto, že v létě asi zamíří do jiného klubu. Vedle vysokého platu pak případný trejd ztěžuji i momentální zdravotní potíže. Nejasná je situace okolo Havláta. Blackhawks by ho rádi udrželi a stále probíhají jednání o nové smlouvě. Pokud se ale představy obou stran budou výrazně lišit, je možné, že GM Tallon zkusí českého forvarda vyměnit. Na druhou stranu nelze vyloučit, že Havláta udrží v týmu pro playoff i přesto, že v létě odejde bez náhrady. Na farmě Blackhawks mají Skilleho a Kontiolu, je však obtížné odhadnout jakou mají mezi soupeři hodnotu.

Před uzávěrkou nelze čekat v Chicagu velké výměny, leda by se jednalo o nabídky, které nelze odmítnout. Tým funguje dobře a přestože GM Tallon nebude chtít obětovat příliš mnoho, jistě by uvítal několik zkušenějších hráčů, kteří by mladému mužstvu pomohli v playoff co nejdále. Zřejmě se ale vyhne závodům o některé žádanější hokejisty a raději se zaměří na ty druhého sledu, kteří pomohou v konkrétních oblastech rozšířit konkurenci. Pokud však bude jejich cena vysoká (Moore), možná zůstane Chicago na přestupovém poli tentokrát úplně mimo hru.