Jonathan Toews
Jonathan Toews

Kapitán Jonathan Toews nominován na cenu Marka Messiera

Vedení NHL zveřejnilo nominované hráče na cenu "Mark Messier NHL Leadership Award" a mezi nominovanými je potřetí v řade i kapitán Blackhawks Jonathan Toews. Jeho konkurenty budou kapitáni Anaheimu a Winnipegu, Ryan Getzlaf a Andrew Ladd. Cena je určena pro hráče, který vykazuje výborné vůdcovské kvality pro svůj tým na ledě i mimo něj během základní části, a rozhoduje o ní výlučně Mark Messier na základě podnětů od klubů, vedení ligy či fanoušků.

Toews je kapitánem Blackhawks od jeho 20 let a v posledních 7 letech pokaždé dovedl svůj tým do playoff. V letošní sezoně byl nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem Blackhawks s 66 body (28+38) v 81 zápasech. Kromě výkonů na ledě se ale intenzivně věnuje i práci ve prospěch veřejnosti. Například dělá radost nemocným dětem v rámci programu Make-A-Wish, účastní se charitativních golfových turnajů a rovněž podporuje další dobročinné fondy.

Getzlaf vedl Ducks se 70 body (25+45) v 77 zápasech a dovedl svůj tým podruhé v řadě k nejlepšímu bodovému zisku v Západní konferenci. Mimo led se rovněž věnuje řadě dobročinných aktivit a společně se spoluhráčem Perrym rozšiřují hokejovou základnu v Kalifornii, když dávají možnost hráčům ve věku 4-12 let zdarma se od nich učit.

Ladd je kapitánem Winnipegu již 5 let (první rok působil jako kapitán ještě v Atlantě). V letošní sezoně zažil nejlepší sezonu v NHL, když nasbíral 62 bodů (28+34) v 81 zápasech, a dovedl tým poprvé po přesídlení do Winnipegu do playoff a vůbec k nejvyššímu bodovému zisku (99) v historii klubu, včetně sezon v Atlantě. Ani Ladd nezůstává pozadu za svými soupeři o tuto cenu v dobročinných aktivitách, když podporuje například sportování u osob s mentálním postižením.

Držitel ceny bude vyhlášen na galavečeru NHL v Las Vegas 24. června. Toews je nominován již na 2. cenu, když je rovněž mezi nominovanými na cenu Franka J. Selkeho pro nejlépe bránícího útočníka. Na cenu Marka Messiera byl již 2x nominován, ale v roce 2013 ji dostal Daniel Alfredsson a loni pak Dustin Brown.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí