Petr Mrázek prodloužil smlouvu o další 2 roky

Krátce po Folignovi s Dickinsonem prodloužili Blackhawks smlouvu o dvě sezony s dalším veteránem, který letos podává nadstandardní výkony. Českého brankáře Petra Mrázka (31) do Chicaga odložilo předloni Toronto a příliš se od něj neočekávalo zejména s ohledem na jeho časté zdravotní potíže s třísly. Jenže u Blackhawks Mrázek zaujal velmi dobrými výkony, zdá se, zdravotně ho nyní žádné starosti neomezují a oproti minulé sezoně chytá za mladou a prostupnou obranou Blackhawks ještě lépe.

Často právě díky jeho zákrokům má Chicago naději na dobrý výsledek a proto není překvapením, že i v jeho případě se GM Kyle Davidson rozhodl smlouvu prodloužit. V posledních dnech a týdnech se na přestupovém trhu začala objevovat jiná zajímavá brankářská jména (Gibson, Saros, Fleury, Merzlikins, Markström) a přestože by se o Mrázka mohl i tak některý z ostatních týmů před uzávěrkou trejdů zajímat, stejně jako u Foligna s Dickinsonem si Chicago vyhodnotilo, že bude přínosnější dalšího zkušeného a prověřeného hokejistu udržet. V Chicagu to zná, klub dobře zná jeho, s Mrázkovými výkony panuje spokojenost, nová dvouletá smlouva s platem 4,25 milionu dolarů pod platovým stropem Hawks nepálí a GM Davidson si koupil trochu víc času a jistoty před tím, než bude muset vyhodnotit, jako roli skutečně zastanou Arvid Soderböm a Drew Commesso (nyní Rockford).

Pro rodáka z Ostravy je Chicago pátou štací v NHL. V roce 2010 si ho v 5. kole draftu vybral Detroit, kde strávil pět sezon a na farmě v Grand Rapids vychytal Calderův pohár pro vítěze playoff AHL. Po krátké zastávce ve Philadelphii působil tři roky v Carolině a po ročním angažmá u Maple Leafs zamířil do Chicaga. Českou republiku reprezentoval Mrázek na Světovém poháru v roce 2016, dvakrát na MS a jednou na juniorském šampionátu v roce 2012, kde byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

„Mám velkou radost. Jsem opravdu vděčný za příležitost, kterou mi před rokem (GM Davidson) dal. Že můžu ukázat, že chytat umím a že na to pořád mám,“ řekl Mrázek. „Chytám každý zápas, jsem zdravý a mám z toho dobrý pocit. Dobře odehrané zápasy tomu určitě pomáhají, ale to nejdůležitější pro mě je, abychom to dokázali otočit jako tým a abychom začali zase vítězit.“