Jeremy Morin a Dennis Rasmussen během prvního dne kempu
Jeremy Morin a Dennis Rasmussen během prvního dne kempu

Přípravný kemp 2014

Ve čtvrtek 18. září se otevřely brány přípravných kempů klubů NHL včetně toho Chicaga Blackhawks. Kempu se účastní 52 hráčů, 47 se smlouvu s Blackhawks, 4 se smlouvou s Rockfordem a jediným hráčem pozvaným na zkoušku je obránce Cameron Barker, bývalý hráč Blackhawks. Vzhledem k minimálním změnám v sestavě Blackhawks během letní přestávky, stejně jako během loňského roku, příliš míst na soupisce volných není. Největším rébusem tak spíše bude, kdo Blackhawks opustí anebo jak jinak GM Stan Bowman vyřeší situaci s platovým stropem.

Ale pokud si vzpomenete, tak i loni se nepředpokládalo žádné překvapení a přeci se jedno událo, a to když si místo na soupisce vybojoval útočník Joakim Nordstrom a odehrál prvních 10 zápasů sezony, než byl poslán do Rockfordu. Je to jistě motivace pro ostatní hráče na hranici NHL/AHL, že když dají do přípravy všechno, mohou nakonec NHL také okusit.

Pokud vezmeme situaci v útoku, tak oproti sestavě z minulé sezony odešli centr Michal Handzuš, kterému skončila smlouva, a tvrďák Brandon Bollig, který byl vyměněn do Calgary za 3. kolo draftu 2014, které Blackhawks použili na Matta Iacopelliho. Místo po Handzušovi bez jakýchkoli pochyb zaujme letní akvizice Brad Richards a tak zůstává de facto volné místo akorát po Bolligovi. Další místo by mohlo pak být po Krisi Versteegovi, pokud bude kvůli tomu, aby se Blackhawks dostali pod platový strop, vyměněn anebo poslán do AHL.

O místo v útoku bude hodně usilovat Jeremy Morin, který již loni odehrál za Blackhawks 24 zápasů, ve kterých si připsal 11 bodů (5+6), a 2 zápasy přidal v playoff. V jeho prospěch pro setrvání v týmu hovoří i jeho nová dvouletá jednocestná smlouva a skutečnost, že pokud ho Blackhawks budou chtít poslat do AHL, bude muset projít přes waiver listinu, což by znamenalo, že by o něj Blackhawks mohli přijít bez náhrady, což by si jistě nepřáli.

Naopak kvůli své smlouvě bude mít těžké prosadit se Dennis Rasmussen. Jeho nováčkovský kontrakt nevyžaduje zapsání na waiver listinu při poslání do AHL nebo povolání z AHL a tak, aby Rasmussen by musel opravdu výrazně zaujmout vedení Blackhawks, jinak na konci kempu poputuje do AHL.

Pokud budou chtít Blackhawks mít v týmu podobného typového hráče, jakým byl Bollig, tak se o toto místo budou ucházet 3 hráči ze zkušenostmi v NHL, a to Brandon Mashinter, kterého získali Blackhawks již v průběhu loňské sezony výměnou za svou bývalou 1. volbu draftu 2008 Kylea Beache a uplynulou sezonu dohrál v Rockfordu, anebo nově podepsaní Cody Bass nebo Pierre-Cedric Labrie. Z hlediska finančního jsou všichni 3 minimální zátěží pro platový strop Blackhawks, neboť nově příchozí hráči mají minimální cap hit 550 tisíc dolarů a Mashinter jen o 12 500 dolarů více.

Z ostatních hráčů by na místo na soupisce v útoku mohli pomýšlet Joakim Nordstrom, Matt Carey, Phillip Danault, Mark McNeill nebo Teuvo Teräväinen, ale jejich šance na úspěch se pohybuje spíše jen v teoretických rovinách. Nordstrom sice vybojoval místo v sestavě již loni a odehrál za Blackhawks 16 zápasů základní části (1+2) a 7 zápasů playoff (0+0), ale většinu sezony strávil v AHL. Jeho nováčkovská smlouva však dává Blackhawks šanci jej bez rizika poslat do Rockfordu a nechat ho tam ještě vyzrát. Čas na vyzrání dostanou i Carey, McNeill i Danault. Šance na místo na soupisce Blackhawks po příchodu Richardse také rapidně klesla Teräväinenovi, s nímž mnozí předtím počítali na místo 2. centra. Takhle je ale velmi pravděpodobné, že Teräväinen odehraje většinu sezony v AHL, aby si pořádně zvykl na severoamerický styl hokeje a Richardsovo místo zabere v sezoně 2015-16.

V obraně prakticky žádné místo volné není a to i přes to, že tým opustil Sheldon Brookbank, kterému skončila smlouva. Na soupisce je nyní totiž ještě 7 obránců, které měli na soupisce Blackhawks i loni. Prvních 5 obránců je jasně daných a není třeba o nich diskutovat. Na místo 6. obránce zbývají Michal Rozsíval a David Rundblad. Rozsíval odehrál v loňské sezoně polovinu základní části a 17 zápasů playoff a oproti té předcházející sezoně se jeho pozice v týmu zmenšila. Není vyloučené, že by se jej Blackhawks s jeho platem 2,2 milionu dolarů pokusili uklidit do AHL a ulehčit tak platovému stropu, pokud se v kempu ukáže dostatečná náhrada.

Rundblada získali Blackhawks v březnu z Phoenixu, ale dostal příležitost jen v 5 utkáních, jinak sledoval zápasy Blackhawks pouze z tribuny. Bývalá 17. volba draftu 2009, ale potenciál na NHL má, musí ale trenérům dokázat, že zvládne především své defenzivní povinnosti v obranné třetině. V zápasech, které hrál za Blackhawks bohužel zatím moc nepřesvědčil.

Pokud budou chtít Blackhawks mít na soupisce 8 obránců, jako v loňské sezoně, tak velkou šanci na úspěch má nově příchozí Kyle Cumiskey. V 27 letech má za sebou 132 zápasů v NHL za Colorado v letech 2006 až 2011. Poslední 2 roky pak trávil ve Švédské nejvyšší soutěži. Jeho výhodou je také to, že již pod trenérem Quennevillem hrál a zná tak jeho systém.

V záloze jsou pak ještě naděje a nejlepší obránci Rockfordu v uplynulé sezoně Adam Clendening a Klas Dahlbeck. Jejich šance na místo v hlavním týmu závisí především na tom, jak GM Bowman vyřeší problém s platovým stropem. Pokud to bude výměnou Nicka Leddyho, o čemž se dosti často spekuluje, pak jeden z nich s velkou pravděpodobností na začátku sezony na soupisce Blackhawks bude. Větší šance má Dahlbeck, především díky tomu, že hraje lépe do obrany, a také proto, že má o 130 tisíc dolarů nižší cap hit.

Nově příchozí obránci z univerzity Stephen Johns a Trevor van Reimsdyk dostanou čas alespoň jednu sezonu zvyknout si na hru mezi profesionály v AHL.

Možná zajímavé bude sledovat, jak se Blackhawks rozhodnou o obsazení postu dvojky za Corey Crawfordem. Od zranění Khabibulina byl sice dvojkou Antti Raanta a dokonce na čas dokázal velmi dobře zastoupit Crawforda při jeho zranění, ale když byl Crawford zdravý, dostával minimum příležitostí v bráně a v playoff nechytal ani minutu. Vzhledem k tomu, že jej Blackhawks mohou poslat do AHL bez zápisu na listinu volných hráčů, a tedy rizika, že o něj přijdou, tak je možné, že se rozhodnou nechat ho ze začátku sezony chytat v AHL. Dvojku by pak nejspíše dělal zkušená Michael Leighton. Pokud ale Blackhawks bude stačit, že Raanta sedí většinu času na lavičce a občas Crawforda zastoupí, tak v kempu není co řešit.

Ostatní brankáři se pak utkají o místo alespoň v AHL a je otázkou, zda mladíci Mac Carruth a Kent Simpson budou mít na to, obsadit alespoň jedno místo v AHL anebo se budou muset poroučet až do ECHL. Loni v ECHL nastupoval Carruth a také nově příchozí Scott Darling.

Jak již bylo výše uvedeno, příliš volných míst na soupisce Blackhawks není, a tak příchod nových hráčů do kádru bude více než na výkonnosti, záležet na způsobu, jakým Stan Bowman vyřeší do začátku sezony otázku platového stropu, neboť v současné chvíli jsou nad jeho hranicí. Jako nejsnazší řešení se nabízí výměna Nicka Leddyho za mladé naděje nebo vyšší kola draftu. Poslání Versteega a Rozsívala do AHL by také situaci mohlo vyřešit, ale v tom případě by Blackhawks nemohli mít na soupisce žádného hráče navíc a povolat z AHL by mohli někoho jen v případě zranění. Jedno je jisté, 10. října 2014, kdy začíná pro Blackhawks sezona, Chicago bude pod platovým stropem a my budeme vědět, jak to GM Bowman provedl.

  • Mac Carruth

    Carruth USA

    31 let, Brankář
  • Pierre-Cedric Labrie

    Labrie CAN

    37 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Michael Leighton

    Leighton CAN

    42 let, Brankář
  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Dennis Rasmussen

    Rasmussen SWE

    33 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Cameron Barker

    Barker CAN

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Cody Bass

    Bass CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kyle Beach

    Beach CAN

    34 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brandon Bollig

    Bollig USA

    37 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Sheldon Brookbank

    Brookbank CAN

    43 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Matt Carey

    Carey CAN

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Kyle Cumiskey

    Cumiskey CAN

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Klas Dahlbeck

    Dahlbeck SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Phillip Danault

    Danault CAN

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Scott Darling

    Darling USA

    35 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Michal Handzuš

    Handzuš SVK

    47 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Matt Iacopelli

    Iacopelli USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Nikolai Khabibulin

    Khabibulin RUS

    51 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Mark McNeill

    McNeill CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Jeremy Morin

    Morin USA

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Joakim Nordström

    Nordström SWE

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Kent Simpson

    Simpson CAN

    31 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: