Blackhawks jsou ve 2. kole; čekají je Vancouver Canucks

Chicago Blackhawks dokázalo postoupit do 2. kola playoff NHL po 13 letech, shodou okolností se to stalo proti stejnému soupeři. Blackhawks v noci porazili Calgary na jeho ledě 4:1 a celkově tak vyhráli sérii 4:2. V dalším kole se Blackhawks utkají s Vancouverem, protože Anaheim dokázal vyřadit vítěze základní části San Jose. Ducks se tak utkají s Detroitem. Data a časy jednotlivých zápasů obou sérií budou teprve zveřejněny.

Ve vyrovnané sérii proti Flames Blackhawks dokázali předvádět vyrovnané výkony a až na 2 utkání (3. a 4.) dokázali ubránit nejnebezpečnější hráče Flames. Nejmladší a nezkušený tým NHL tak začal sbírat zkušenosti v playoff a o úspěch se postarali jak nováčci v playoff, tak i veteráni. Klíčovým veteránem je brankář Nikolai Khabibulin, který především v posledním 6. utkání potvrdil oprávněnost přezdívky "Bulin Wall", když kryl 43 ze 44 střel soupeře. Dalším veteránem je pak Martin Havlát, který urval pro Blackhawks vítězství v 1. utkání, když nejprve srovnal v závěru 3. třetiny a pak rozhodl v prodloužení.

Z nováčků je třeba vyzvednout obranu, kde je jediným zkušeným Brian Campbell. Kromě 2 prohraných utkání, kde se projevila zřejmě nervozita z prvních utkání na ledě soupeře, se obrana jevila spolehlivě. Keith a Seabrook byli vždy na ledě, když na něm byli Iginla s Jokinenem. Seabrook navíc přidal v 6 utkáních 6 bodů a stejný počet bodů si připsal i Cam Barker. Oba jsou společně s Potim zatím nejproduktivnějšími beky playoff.

Nejproduktivnějším hráčem Blackhawks v sérii s Calgary byl Kris Versteeg, který nasbíral 7 bodů (2+5). Tyto body nasbíral v posledních 3 utkáních (3,2,2), možná ho povzbudila informace, že byl nominován na Calder Trophy, která byla zveřejněna před 4. utkáním série. Po 6 bodech pak nasbírali Havlát, Patrick Sharp a Jonathan Toews, Blackhawks tak měli v sérii 6 hráčů, kteří měli průměr bod na zápas nebo ještě lepší.

Blackhawks se dokázali vyrovnat i s tvrdostí Flames a nic si nenechali líbit. Je třeba říci, že nakonec Flames tvrdost bolela více, když ji odnesli Bourque, Langkow, Conroy, Phaneuf. Phaneuf nenastoupil do posledního utkání, neboť si v 5. utkání zlomil žebra při střetu s Troyem Brouwerem. Ostatní sice mohli hrát, ale byli limitováni. Sarich hrál se zlomenou nohou, ale toto zranění si přinesl již ze základní části. Nejlepšími hitery v sérii byli Seabrook (24 hitů) a Dustin Byfiglien (23). Adrew Ladd nasbíral 17 hitů, stejně jako nejlepší Plamen v této kategorii Phaneuf.

Ve 2. kole se tedy Blackhawks utkaní s Vancoverem Canucks, kteří hladce 4:0 vyřadili St. Louis. V historii se oba týmy v playoff utkaly 2x, když každý tým odešel jednou vítězně. Poprvé se utkaly v roce 1982 ve finále Campbellovi konference a Canucks vyhráli 4:1. Podruhé se týmy utkaly ve 2. kole playoff v roce 1995 a Blackhawks soupeře vyprovodili 4:0 na zápasy. Letos v základní části se oba týmy utkaly 4x a bilance je opět vyrovnaná 2:2 na zápasy, když si každý tým připsal po výhře doma a na hřišti soupeře. Blackhawks vyhráli úvodní 2 utkání (4:2, 3:1) další 2 vyhrál Vancouver (7:3, 4:0).

Bližší pohled na výhled zřejmě opět vyrovnané série přineseme později.