Versteeg kandidátem na Calder Trophy

Vedení NHL dnes zveřejnilo jména tří finalistů pro Calder Trophy. Již 2. rok po sobě mají Blackhawks v této trojici svého zástupce. Po Kaneovi s Toewsem se nováčkovská sezona povedla i Krisu Versteegovi. Jeho soupeři jsou brankář Columbusu Steve Mason a útočník Anaheimu Bobby Ryan.

O nejlepším nováčkovi sezony hlasovali členové Asociace profesionálního hokejových novinářů na konci základní části NHL a výše zmínění 3 hráči obdrželi nejvíce hlasů. V této sezoně měli novináři opravdu z čeho vybírat, když se řada nováčků předvedla v dobrém světla. K dalším lze jistě zařadit z útočníků Dericka Brassarda z Columbusu, kterého zastavilo zranění po 31 utkáních, T.J. Oshie, Mikhaila Grabovskiho, Kylea Okposo,z obránců Drew Doughtyho, Lukea Schenna a z brankářů Pekku Rinneho a Jonathana Quicka.

Versteeg měl především skvělý vstup do sezony, když v prvních 20 utkáních nasbíral 20 bodů a podílel se tak na výborném vstupu Blackhawks do sezony. V lednu byl nominován do NHL YoungStars Game, ale pro zranění se nemohl zúčastnit. Po návratu po zranění již tak produktivní nebyl, ale přesto skončil s nejvíce asistencemi mezi nováčky (31). Versteeg odehrál 78 utkání a nasbíral celkem 53 bodů (22+31), což mezi Blackhawks stačilo na 4. a mezi nováčky NHL na 2. místo. V gólech byl 4. mezi nováčky. Vedl Blackhawks a nováčky se 4 góly v oslabení. Vedl si dobře i v obranné činnosti, když nasbíral +15 +/- bodů.

Vítěz bude vyhlášen během předávání cen NHL 18. června 2009 v Las Vegas.