Anders Nilsson
Anders Nilsson

Blackhawks poslali Nilssona do Edmontonu za Coughlina

Chicago v pondělí vyměnilo práva na brankáře Anderse Nilssona do Edmontonu, který s 25letým švédským hokejistou obratem podepsal roční smlouvu na 1 milion dolarů. Blackhawks získali náhradou práva na levé křídlo Liama Coughlina, 20letého hráče, který bude hrát na Universitě ve Vermontu. Oilers jej draftovali loni v 5. kole a v minulé sezoně pak nasbíral 60 bodů (20+40) v 54 zápasech za Vernon (BCHL). Nilsson nastoupil v NHL do 23 zápasů za Islanders než se stal před rokem součástí trejdu Nicka Leddyho. Po skvělé sezoně v Kazani (KHL) se potřetí v kariéře zúčastnil MS a chystal návrat do zámoří. Chicago mu ale místo v NHL zaručit nemohlo, proto dostane svou druhou šanci v Edmontonu. Pokud Oilers nevymění Scrivense, bude právě s ním Nilsson bojovat o pozici dvojky za Talbotem.

Pro oba kluby se jedná o trejd s minimálním rizikem, které se může jen vyplatit. Nilsson, kterého si New York vybral ve 3. kole draftu 2009, začal svou zámořskou kariéru slušně, po dobrém začátku šly ale jeho statistiky rychle dolů a Islanders se s ním před rokem rozloučili. Nilsson už se nechtěl vracet na farmu do AHL, New York mu pozici v NHL na základě jeho výkonů zaručit nemohl a tak jeho práva přihodil do výměny Nicka Leddyho. V Chicagu dopadl téměř dvoumetrový gólman o rok později stejně, ani Blackhawks mu jistotu místa v NHL nedají a tak se stěhoval dál do Kanady.

Edmonton získal na draftu úspěšného náhradníka Rangers Cama Talbota a Nilssonovi přinejmenším zaručil šanci bojovat v kempu o post dvojky. Pokud se však odchovanec Luleå dohodl s klubem na smlouvě, která mu místo v NHL zajistila, pak se Oilers musí ještě zbavit Bena Scrivense, který pobírá plat 2,3 milionu dolarů.

V minulém ročníku Nilsson zazářil v KHL, kde pomohl Kazani výtečnými výkony v základní části i playoff až k postupu do finále. Po sezoně byl vybrán do 1. All-Stars týmu soutěže. V Kazani nicméně smlouvu prodloužit odmítl a bude se tak nyní snažit restartovat svou zámořskou kariéru v Edmontonu.

Pokud pro Nilssona neměli Blackhawks místo a cokoliv za něj získali náhradou je bonus, tak fanoušci Edmontonu mohou mít podobný dojem z Coughlina. Toho si Oilers vybrali v 5. kole loňského draftu už jako staršího hráče a mezi mladšími nastupoval také poslední dva roky ve Vernonu v BCHL, nižší kanadské juniorské soutěži, kterou před lety prošel třeba Duncan Keith a loni zde nastupoval Jack Ramsey, hokejista, kterého Chicago draftovalo před rokem v 7. kole. Celkem zde Coughlin nastřílel 38 branek a přidal 67 asistencí ve 107 zápasech. Dalších 23 bodů (10+13) nasbíral ve 30 utkáních playoff. Po minulé sezoně byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu a celkem na 17. místě v soutěži.

Solidní čísla z BCHL ale poněkud zkresluje fakt, že zde nastupoval proti mladším hráčům a vyšší produktivita se tak očekává. Na podzim čeká Coughlina jeho první sezona v univerzitní soutěži, když bude působit ve Vermontu. Teprve za rok nebo dva tak Blackhawks uvidí, jestli v tomto urostlém křídelníkovi mají hráče, který by se mohl prosadit i na další úrovni. Dva roky ve Vernonu po střední škole zvládl dobře, nyní jej ale čeká těžší konkurence.

Coughlin se dobře zná s Beau Starrettem ze společného působení v South Shore Kings. Téměř dvoumetrového útočníka Hawks draftovali loni ve 3. kole a na podzim nastupuje na Cornell University.

  • Liam Coughlin

    Coughlin USA

    29 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jack Ramsey

    Ramsey USA

    28 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Beau Starrett

    Starrett USA

    28 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Anders Nilsson

    Nilsson SWE

    34 let, Brankář
    Členem klubu: