Connor Bedard dostal k narozeninám profesionální smlouvu

Přesně v den svých 18. narozenin dostal Connor Bedard pěkný dárek v podobě profesionální smlouvy s Chicagem. Pro Blackhawks se jednalo pouze o milou formalitu, nebylo pochyb o tom, že s jedničkou posledního draftu uzavřou brzy tříletý nováčkovský kontrakt s maximálním platem 950 tisíc dolarů a nejvyššími bonusy v hodnotě kolem 3,5 milionu dolarů. Kanadský supertalent zvládl v minulých týdnech spoustu mediálních povinnosti a zúčastnil se s dalšími mladíky Blackhawks Kempu nadějí, který se letos poněkud překvapivě obešel úplně bez tréninků na ledě. Mladí hokejisté se kromě teambuildingu při vaření a výletu po městě věnovali třeba posilování nebo dechových cvičením pod vedením bývalého hráče Hawks Johnnyho Oduyi. ➜ Více

Korchinski, Dach a Allan získali titul ve WHL

Trojice velkých chicagských nadějí získala zlaté medaile na posledním šampionátu hokejistů do 20 let a nyní dosáhla dalšího úspěchu, když v noci na sobotu vybojovala mistrovský titul v juniorské WHL a za několik dní si proto zahraje o Memorial Cup. Seattle postupně v playoff porazil Kelownu (4:0), Prince George (4:2) i Kamloops (4:0) a ve finále si poradil v souboji dvou nejlepších týmů základní části s Winnipegem (4:1). Obránce Kevin Korchinski, draftovaný loni jako 7. celkově, zaznamenal v 54 zápasech základní části 73 bodů (11+62) a v 19 utkáních playoff přidal dalších 14 (3+11). Za Seattle hraje dva a půl roku a je velká šance, že zápasy v Memorial Cupu budou jeho poslední v dresu Thunderbirds, protože v příští sezoně už by měl dostat prostor v Chicagu. Obránce Nolan Allan a útočník Colton Dach, draftovaní na konci prvního a druhého kola před dvěma lety, v juniorské soutěži také končí a oba přišli do silného Seattlu teprve v průběhu roku – Allana získali Thunderbirds z Prince Albertu a Dacha přivedli z Kelowny. Allan letos nasbíral celkem 27 bodů (11+16) v 57 utkáních a v playoff přidal 10 bodů (2+8), 19 trestných minut a +22 (!). Dach se v této sezoně potýkal se zraněními a v základní části stihl jen 23 zápasů (12+15). V playoff pak vstřelil tři branky a na deset přihrál. V Memorial Cupu se Seattle potká znovu s pořádajícím Kamloops a vítězi OHL Peterborough Petes a QMJHL Québec Remparts. Na soupisce mají Thunderbirds kromě chicagské trojice další tři hokejisty draftované v prvním kole, Guenthera (Arizona), Schaefera (Nashville) a Lamberta (Winnipeg), nebo brankáře kanadské juniorské reprezentace Thomase Milice.

Blackhawks budou na draftu 2023 vybírat z prvního místa!

V noci na úterý se na Chicago usmálo štěstí: v loterii o 1. místo na letošním draftu, který je považován za nejsilnější v poslední době, Blackhawks uspěli a budou mít příležitost vybrat si fenomenálního útočníka Connora Bedarda. Přestože GM Kyle Davidson poskládal v sezoně sestavu, která mířila za posledním místem v soutěži, hokejisté pod vedením kouče Richardsona vítězili častěji než se očekávalo a ve výsledku byly ještě slabší jak Anaheim, tak Columbus. Pro Chicago to znamenalo šanci 11,5 %, že v loterii poskočí ze třetí příčky na první, a právě to se nakonec stalo. Losování o druhé místo vyhráli Ducks a Blue Jackets spadli na třetí pozici. Blackhawks se před uzávěrkou přestupů rozloučili s Patrickem Kanem a po sezoně také s Jonathanem Toewsem, nová éra klubu ale s předpokládaným příchodem kanadského supertalentu Bedarda začíná téměř okamžitě a fanoušci se mají na co těšit. Úspěšná budoucnost není v početné konkurenci NHL jistá a Chicago čeká ještě pořádný kus práce, pokud má navázat na nedávné tři Stanleyho poháry, jenže velký počet prodaných permanentek, o které se po draftové loterii strhl zájem, naznačuje, že po hubených letech jsou fanoušci připraveni věřit v lepší zítřky. Bedard, který letos v Regině (WHL) nasbíral 143 bodů v 57 zápasech (71+72), dalších 20 bodů (10+10) přidal v sedmi utkáních playoff a 23 bodů (9+14) v sedmi střetnutích na juniorském šampionátu, by se měl stát hlavní tváří klubu – a na draftu, kde má Chicago celou řadu vysokých výběrů letos i v dalších ročnících, budou mít Hawks skvělou pozici k tomu, aby rodáka z Vancouveru doplnili o schopné spoluhráče. Další talentovaní útočníci na draftu Adam Fantilli, Matvei Michkov, Leo Carlsson nebo Will Smith by Chicagu také pomohli stavět do budoucna silný tým, jenže Bedard se v tuto chvíli zdá ještě o kus jinde a patrně ovlivní to, jakým způsobem Hawks přistoupí k letnímu trhu s volnými hráči.

Blackhawks se dohodli s Tinordim a brankářem Commessem

Zatímco hokejisté Blackhawks zkomplikovali úterní výhrou 5:2 cestu Pittsburghu do playoff a letošní sezonu uzavřou už v noci na pátek zápasem proti Philadelphii, vedení mezitím nezahálí a v týdnu podepsalo smlouvu s dalším nováčkem, talentovaným brankářem Boston University Drewem Commessem (20), a zároveň prodloužilo kontrakt s obráncem Jarredem Tinordim (31) o další rok. Commesso patří mezi velké chicagské naděje a přestože v dohledné době by se měl jedničkou stát Arvid Söderblom, v delším časovém měřítku si klub slibuje, že by tuto roli mohl převzít právě americký gólman. Na Boston University strávil tři sezony, přičemž v té poslední chytal ve 34 zápasech s úspěšností zákroků 91,3 % a průměrem 2,46 obdrženého gólu. V závěrečném turnaji Frozen Four skončila Boston University v semifinále porážkou s Minnesotou 2:6, Commesso však opět předvedl několik parádních zákroků a také v posledním utkání své univerzitní kariéry zanechal solidní dojem. Účastník loňské olympiády v Pekingu podepsal s klubem tříletou nováčkovskou smlouvu s platem 925 tisíc dolarů a v závěru sezony se ještě připojí k Rockfordu, ačkoliv mají IceHogs mezi brankáři přetlak: kromě Söderbloma se Stauberem jsou víceméně k dispozici i Khudobin a Weeks. Tinordi přišel do Chicaga na začátku sezony z waivers New Yorku Rangers a přestože si stálé místo v sestavě vyloženě nevybojoval, svou roli plní velmi dobře. Kromě 8 bodů (2+6) ve 44 zápasech přináší urostlý obránce hlavě důraznou hru na brankovišti a zkušenosti hráče, který se o svou pozici musí celou kariéru v NHL stále rvát. I v nadcházející sezoně by měl být Tinordi užitečný na hraně sestavy a v této úloze si vydělá 1,25 milionu dolarů.

Další dva mladí hokejisté jsou pod smlouvou

V tomto týdnu se Blackhawks dohodli na smlouvě s dalšími dvěma nedávno draftovanými hráči. Po obránci Kaiserovi, který už stihl svou premiéru v NHL, a útočníku Rolstonovi přišli na řadu jiní dva forvardi: Paul Ludwinski z Kingstonu (OHL) a Antti Saarela z Raumy (Liiga). Ludwinského (18) si Chicago vybralo na draftu loni ve 2. kole a rodák z Toronta si v letošní sezoně připsal 34 bodů (9+25) ve 47 zápasech. Během roku měl pohyblivý centr starosti se zraněními a z tohoto důvodu také scházel svému týmu v závěru sezony. Obvyklá tříletá nováčkovská smlouva platí od léta, ačkoliv se Ludwinski ještě může vrátit zpátky do juniorské soutěže. Pokud se stihne uzdravit a nabrat kondici ještě před koncem základní části AHL, mohl by se nicméně těšit na svůj debut v dresu IceHogs – s Rockfordem totiž ve středu uzavřel krátkodobou zkušební smlouvu. Saarela (21) s Chicagem podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt, který začne platit od příští sezony. Ve finské nejvyšší soutěži má přes svůj mladý věk odehráno už čtyři a půl roku a ve 190 zápasech nasbíral celkem 73 bodů (32+41) a 117 trestných minut. Hawks si Saarelu vybrali ve 4. kole na draftu v roce 2019 a ve stejném období se v klubu krátce mihl také jeho starší bratr Aleksi.

Chicago podepsalo Rolstona a Kaisera z univerzitní ligy

Blackhawks se v týdnu dohodli na nováčkovských kontraktech s dvojicí svých nadějí v univerzitní soutěži. Nejprve podepsali smlouvu s útočníkem Ryderem Rolstonem (895 tisíc dolarů) a o dva dny později také s obráncem Wyattem Kaiserem (916 667 dolarů). Rolston (21) odehrál na University of Notre Dame tři sezony, během kterých nasbíral 53 bodů (18+35) v 93 zápasech, a přestože je nyní mimo hru kvůli zlomenině klíční kosti, očekává se, že stihne ještě několik posledních utkání Rockfordu v základní části AHL. Chicago získalo rodáka z Bostonu před dvěma lety výměnou z Colorada za Carla Söderberga a největší předností hokejisty, jehož si Avalanche vybrali v 5. kole Draftu 2020, je vynikající bruslení a napadání. „Nepochybně, rychlost především. Ale kromě toho hraje Ryder s velkým nasazením a bojovností a přesně takové hráče hledáme, na takových chceme stavět. Nemyslím, že bychom chtěli hráče svazovat nějakým očekáváním, ale Ryder má dovednosti na to, aby se z něho stal přinejmenším útočník do třetí nebo čtvrté lajny, na oslabení a nepříjemný při napadání. U hokejistů z univerzity je to složité, teprve mezi profesionály se často ukáže, že mají na to, aby zvládli větší roli. A myslím, že on by to v sobě mohl mít taky,“ řekl novinářům z The Athletic Mark Eaton, asistent generálního manažera pro hráčský vývoj. Kaiser (20), kterého Chicago draftovalo ve 3. kole také v roce 2020, posílí Blackhawks z University of Minnesota-Duluth, kde nastoupil do necelé stovky utkání a připsal si 52 bodů (7+45), 120 trestných minut a +5. USA loni reprezentoval na juniorském šampionátu a také jeho předností je bruslení a skvělý pohyb. Kaiser se v Nashvillu připojil rovnou k hlavnímu týmu, brzy se zřejmě dočká své premiéry v NHL a nováčkovská smlouva mu proto vyprší už v létě 2025, zatímco Rolstonovi až v roce 2026. „Během sezony jsem s lidmi z Chicaga mluvil často a myslím, že (odejít z univerzity o rok dříve) bylo správné rozhodnutí. V Duluthu jsem pracoval na tom, abych se postupně zlepšoval celkově, jak při hře dopředu, tak do obrany,“ uvedl Kaiser pro webové stránky Blackhawks.

Mladíci Blackhawks změřili síly s Wild

Zatímco loni si nováčci Hawks a Wild zahráli ve dvou zápasech turnaje Toma Kurverse v St. Paul, tentokrát se krátce před začátkem sezony potkali v Chicagu. Na programu byly tři otevřené tréninky a dvě utkání v pátek a v neděli. V tom prvním zvítězila Minnesota 5:2 a ve druhém uspělo Chicago 5:0. Skóre pátečního zápasu otevřel Colton Dach, který ale pro zranění nedohrál. Stejně tak ze hry kvůli zranění odstoupil talentovaný Lukas Reichel, od kterého si Hawks hodně slibují, v neděli už ale byl zpátky na ledě a čtyřmi asistencemi ukázal, že je fit a připravený zabojovat o místo v hlavním týmu. V obou zápasech se trefil útočník Cole Guttman, kterého Chicago podepsalo z univerzitní soutěže, a zaujal i energický forvard Samuel Savoie, jehož si Hawks vybrali ve 3. kole posledního draftu. Mitchell Weeks, brankář, který má smlouvu jen s Rockfordem pro AHL, pochytal 37 střel a udržel v neděli čisté konto. Kromě Guttmana a Savoieho se proti Wild, kteří ve druhém střetnutí šetřily opory Rossiho s Wallstedtem, trefili také Gavin Hayes, Ethan Del Mastro a Michal Teplý.

Do Chicaga jde Jack Johnson, Kurashev s Jones prodloužili

Chicago se ve středu dohodlo na smlouvě s vítězem posledního Stanleyho poháru, obráncem Jackem Johnsonem (35). Trojka draftu 2005 (ve kterém Pittsburgh získal Crosbyho a Hawks si na 7. místě vybrali Jacka Skilleho) je sice jen stínem dřívějšího lídra obrany Los Angeles a Columbusu, v Coloradu ale Johnson svědomitě plnil roli šestého obránce, na kterého se trenéři mohou spolehnout. V 74 zápasech v minulé sezoně vstřelil zkušený Američan jedinou branku – v 5. minutě úvodního utkání právě proti Chicagu, netradičně perfektním blafákem z brejku. Celkem si připsal 9 bodů (1+8), 42 trestných minut a +5. Ve 13 utkáních playoff, na jehož konci poprvé zvedl stříbrný pohár nad hlavu, nebodoval. V NHL Johnson nedávno překonal tisícizápasovou hranici a celkem nasbíral 312 bodů (72+240), 571 trestných minut a -114. S klubem se dohodl na roční smlouvě s platem 950 tisíc dolarů a zřejmě by měl zastat roli, kterou dosud plnil Calvin de Haan. Nové roční kontrakty s Chicagem podepsali chránění volní hráči Philipp Kurashev s Calebem Jonesem. Zatímco Kurashev si vydělá 750 tisíc, Jones se může těšit na plat 1,35 milionu. Mladý švýcarský útočník, trojnásobný účastník MS, bude u Blackhawks působit třetím rokem a v minulé sezoně v 67 zápasech nasbíral 21 bodů (6+15). Jones přišel do Chicaga před sezonou v Edmontonu a na omezeném prostoru nezklamal, když v 51 utkáních zapsal 15 bodů (5+10) a v podpoře útoku ze zadních řad se mu vcelku dařilo. Ačkoliv není nenahraditelný, v nadcházejícím ročníku zřejmě dostane výraznější úlohu. Smlouvu s Chicagem uzavřel také obránce Kevin Korchinski, první volba Hawks v aktuálním draftu. Standardní tříletý nováčkovský kontrakt s platem 950 tisíc dává obránci Seattlu reálnou naději bojovat o místo v kádru Hawks už letos, velmi pravděpodobně se ale ještě vrátí zpátky do juniorské soutěže, když Hawks avizovali, že budou se zapracováním mladých nadějí pod vedením GM Davidsona trpělivější. Doplněno: Podle informací The Athletic se Hawks dohodli na smlouvě také s kapitánem University of Denver, útočníkem Colem Guttmanem (23). Rodáka z LA před lety draftovala Tampa, před několika dny ale přišla o jeho práva. Během své čtvrté sezony v Denveru si Guttman připsal 45 bodů (19+26) v 41 utkáních a přestože se jedná o šikovného a produktivního hokejistu, pro NHL mu schází ideální postava a lepší bruslení. Zdá se, že by měl Guttman posílít především farmu v Rockfordu, dvouletá nováčkovská smlouva mu ale slibuje větší prostor.

Blackhawks podepsali smlouvu s Jalenem Luypenem

Chicago se v úterý dohodlo na tříleté nováčkovské smlouvě (za 859 167 dolarů ročně) s útočníkem Jalenem Luypenem. Kanadského hokejistu, který před měsícem oslavil své 20. narozeniny, si Hawks vybrali v 7. kole loňského draftu. A zdá se, že to nebyla špatná volba, neboť v Edmontonu (WHL) si Luypen vypracoval solidní pozici a v minulé sezoně nasbíral 64 bodů (29+35) v 66 utkáních. V playoff sice v produktivitě trochu polevil (4+5 v 19 zápasech), přesto se však podílel na zisku mistrovského titulu ve WHL. Za Oil Kings nastoupil Luypen celkem do dvou stovek zápasů, ve kterých nastřílel 61 branek, na 63 přihrál a zaznamenal 172 trestných minut a +57. Doplněno: V tomto týdnu Chicago také posílilo trenérský štáb jak u Blackhawks, tak na farmě u IceHogs. Do Chicaga se vracejí Derek Plante a Rob Klinkhammer, bývalí útočníci, kteří oba krátce za Blackhawks v minulosti hrávali. Plante (51) strávil v klubu pět let i jako rozvojový trenér a poslední dvě sezony působil na University of Minnesota-Duluth (kde se potkal s nadějemi Hawks Kaiserem, Kelleym a Jamesem). V NHL odehrál celkem 450 utkání (96+152) a v Chicagu bude asistentem kouče Richardsona. Klinkhammer (35) hrál ještě letos v Rusku, po šesti sezonách v KHL ale svou aktivní kariéru krátce přes 36. narozeninami končí a bude asistentem trenéra v Rockfordu. Za Chicago stihl jediné utkání a tři a půl roku působil na farmě v Rockfordu (44+65 v 242 zápasech). Do NHL se Klinkhammer prosadil teprve později a za Ottawu, Phoenix/Arizonu, Pittsburgh a Edmonton nastoupil celkem do 192 střetnutí, ve kterých nasbíral 43 bodů (22+21).

Trenér Derek King (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Trenér Derek King (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Trenér King zůstává, doplní ho Kevin Dean

Pondělní přineslo několik nových zpráv z Chicaga. Trenérský štáb čerstvého trenéra Lukea Richardsona doplní asistent Kevin Dean, který do klubu přichází z Bostonu, a na pozici asistenta se přesune i dočasný hlavní kouč Derek King. Blackhawks se dále rozhodli vykoupit ze smlouvy útočníky Bretta Connollyho a Henrika Borgströma a podle novinářů je jisté, že další útočníci Dylan Strome s Dominikem Kubalíkem skutečně nedostanou nabídku nové smlouvy a v klubu patrně končí také. V Chicagu zároveň v pondělí začal Kemp nadějí, kterého se zúčastní celkem 37 hokejistů, včetně všech 11 hráčů vybraných na posledním draftu. Na soupisce kempu, který v pátek vyvrcholí turnajem 3 na 3, nechybí český obránce Michael Krutil, který by měl letošní sezonu strávit v pražské Spartě. ➜ Více

Colton Dach s Nolanem Allanem posílili Rockford

Obránce Nolan Allan (19), kterého si Blackhawks vybrali na konci 1. kola minulého draftu, a útočník Colton Dach (19), kterého Chicago draftovalo v závěru 2. kola, přicházejí před začátkem playoff AHL do Rockfordu. Oba nadějní hokejisté vypadli se svými juniorskými kluby hned v úvodním kole playoff WHL, sezonu si však ještě prodlouží. Oba také již podepsali nováčkovské kontrakty, v přípravě budou bojovat o místo v sestavě Blackhawks a pokud neuspějí, měli by se ještě na jeden rok vrátit zpátky mezi juniory. Allan je oceňovaný především pro svou defenzivní činnost a dobrý pohyb, letos ale ukázal i svoje útočné kvality a během svého třetího roku v Prince Albertu nasbíral v 65 utkáních 41 bodů (7+34), 69 trestných minut a -4. V pěti zápasech playoff přidal bod za asistenci. Dach bych s 79 body (29+50) v 61 utkáních nejproduktivnějším hráčem Kelowny, playoff mu ale vůbec nevyšlo a v pěti střetnutích zaznamenal pouze dva menší tresty a -8. Dvě předcházející sezony strávil v Saskatoonu. Zdali Allan s Dachem dostanou příležitost během krátkého předkola mezi Rockfordem a Texasem i na ledě, to je v tuto chvíli nejisté.

Blackhawks podepsali s mladým brankářem Stauberem

Chicago ve čtvrtek oznámilo, že se na dvouleté nováčkovské smlouvě domluvilo s brankářem Providence College Jaxsonem Stauberem. Dvaadvacetiletý hokejista nebyl draftovaný a s klubem se na kontraktu, který začne platit od příští sezony, domluvil jako volný hráč. V Providence působil druhým rokem, před tím nastupoval tři sezony za Sioux City v USHL, kde se v roce 2019 radoval ze zisku Clarkova poháru. Letos Stauber nastoupil do 37 zápasů, ve kterých chytal s úspěšností zákroků 92,1 % a v průměru inkasoval 2,10 gólu. „Doplňování našich juniorských nadějí je pro mě i nadále prioritou a podpisem smlouvy s Jaxsonem jsme udělali další krok k tomu, abychom si v tomto ohledu udrželi potřebnou úroveň,“ uvedl na klubovém webu GM Kyle Davidson.

Blackhawks podepsali smlouvu s obráncem Vlašićem

Chicago se v úterý dohodlo na standardní tříleté nováčkovské smlouvě s obráncem Alexem Vlašićem (20), kterého draftovali v roce 2019 ve 2. kole. Téměř dvoumetrový zadák by se měl ve čtvrtek připojit k hlavnímu týmu a jeho nový kontrakt tak začne platit už teď na jaře. Vlašić, bratranec zkušeného obránce San José a dřívějšího kanadského reprezentanta Marca-Édourda Vlasice, působil třetím rokem na Boston University a letos v 32 zápasech nasbíral 8 bodů (1+7), 31 trestných minut a +3. Po konci základní části NCAA byl vybrán do All-star týmu konference Hockey East. Spojené státy reprezentoval Vlašić na MS hokejistů do 18 let v roce 2019 a přivezl si bronzovou medaili, zatímco o rok dříve pomohl vybojovat zlato na Světovém pohárů hráčů do 17 let. Jeho hlavní předností je samozřejmě jeho výška, i přes svou dlouhou postavu je však Vlašić schopným bruslařem a dobře čte hru. Výraznou produktivitu od něho Blackhawks jistě nečekají, jeho role v NHL by měla být především v obranné činnosti. „Je vzácností, když se vám podaří najít hráče, který je urostlý i šikovný zároveň. Bylo patrné, jak se na univerzitě zlepšoval, a pro nás je příslibem do budoucna. Těšíme se na něj a já vím, že i Alex má radost z toho, že se vrací domů do Chicaga, aby zde začal svou profesionální kariéru,“ uvedl na klubovém webu GM Kyle Davidson a připomněl, že Vlašić tu už dříve odehrál několik sezon v mládežnickém družstvu Chicago Mission. Doplněno: Smlouva je s platem 824 167 dolarů.

Chicago podepsalo smlouvu s obráncem Crevierem

Blackhawks se dohodli na nováčkovské smlouvě s obráncem Louisem Crevierem, kterého si vybrali v 7. kole loňského draftu. Dvoumetrový hokejista po třech letech změnil v juniorské QMJHL dres, když ho z Chicoutimi získal výměnou vždy ambiciózní Québec. Zde zatím Crevier sehrál osm zápasů, ve kterých nasbíral 6 bodů (3+3) a +6. Dvacetiletý hráč těží ze své výšky, má však i slušný pohyb a dobré instinkty při práci v obraně. Standardní tříletá smlouva mu slibuje plat 850 833 dolarů, pokud si následně vybojuje místo v sestavě hlavního týmu. Doplněno: Jujhar Khaira s Riley Stillmanem se vrací z covid protokolu na soupisku Blackhawks. Stejně tak se k týmu znovu připojí trenéři Crawford a Waité, zatímco Mitell s Meachemem se vrátili již včera spolu s Kanem.

Blackhawks podepsali smlouvu s Coltonem Dachem

Útočník Colton Dach, kterého si Blackhawks vybrali na konci druhého kola posledního draftu, se s klubem dohodl na tříleté nováčkovské smlouvě s platem 870 tisíc dolarů. Mladší bratr Kirbyho Dacha odehrál poslední dvě sezony v Saskatoonu (WHL), kde v 82 zápasech nasbíral 49 bodů (22+27), a v nedávné době požádal v rámci juniorské soutěže o výměnu. Blades jej proto poslali do Kelowny (která drží práva také na českého obránce Michaela Krutila) a Dach by měl do nové sezony nastoupit v novém dresu. Chicago z přípravného kempu vyřadilo první dva hokejisty: do juniorské ligy se vrací útočník Jalen Luypen (Edmonton, WHL) a obránce Ethan Del Mastro (Mississauga, OHL), které si Hawks stejně jako Dacha vybrali v posledním draftu.