Andreas Athanasiou (© https://www.youtube.com/@NHL)
Andreas Athanasiou (© https://www.youtube.com/@NHL)

Athanasiou zůstává, s klubem podepsal smlouvu na dva roky

Útočník Andreas Athanasiou (28) zůstává v Chicagu, když ve čtvrtek podepsal novou dvouletou smlouvu s platem 4,25 milionu dolarů. O tom, že mimořádně rychlý křídelník bude u Blackhawks pokračovat, se hovořilo delší dobu a nyní se očekávání potvrdila. Athanasiou posílil Chicago loni s tím, že by jej klub mohl před uzávěrkou přestupů výhodně vyměnit, to se však přes jeho solidní výkony nepodařilo. Celkem si v 81 zápasech připsal 40 bodů za dvacet branek a stejný počet asistencí a roční kontrakt s platem 3 miliony dolarů tak v Chicagu přetavil v delší spolupráci. Do týmu rodák z Londonu v Ontariu údajně dobře zapadl, o jeho setrvání byl zájem z obou stran a lehce nadsazený plat tomu nasvědčuje – zatímco jiná mužstva mají starosti s platovým stropem, po odchodu Kanea s Toewsem budou Hawks muset některým hráčům připlatit, aby se vůbec dostali na platového dno. Athanasiou odváděl letos slušné výkony, dokázal pobavit fanoušky a sezoně plné porážek nedokázal zabránit. Pro Chicago je tedy v tuto chvíli vhodným hokejistou na soupisce a může se těšit na to, že metu 500 zápasů v NHL, do které mu schází 41 utkání, pokoří práve v dresu Blackhawks. Pět let jinak působil v Detroitu, dvě sezony nastupoval za Los Angeles a krátce se představil také v Edmontonu. Dohromady dosud Athanasiou nasbíral 236 bodů (125+111) a 182 trestných minut. K několika pohybům na soupisce došlo v poslední době také na farmě v Rockfordu: IceHogs prodloužili smlouvy s obráncem Andrew Perrottem a útočníkem Kylem Howarthem, kteří v minulém roce strávili hodně času v nižší ECHL, a z juniorského týmu Oshawy přivedli produktivního útočníka Ryana Gagniera. Dva obránci se s Rockfordem loučí a jdou do Evropy: Jakub Galvas se dohodl s Malmö a Cliff Watson se Stavangerem. V neposlední řadě pak Chicago oznámilo jeden velký návrat, když se do komentování zápasů Hawks zapojí oblíbený Darren Pang. Bývalý chicagský brankář komentoval dlouhou dobu utkání rivalů ze St. Louis a diváci televizních přenosů jej znají také z celostátního vysílání. ➜ Více

Jakub Galvas se vrací do Evropy a bude hrát v Malmö

Český obránce Jakub Galvas se vrací po dvou letech do Evropy. O jeho návratu se hovořilo již dříve, v úterý ale jeho příchod oficiálně oznámil švédský klub Malmö Redhawks, se kterým Galvas podepsal dvouletou smlouvu. Pro bývalého hokejistu Olomouce, kterého si Chicago vybralo v 5. kole draftu 2017, to bude už druhé severské angažmá, když dva roky strávil také ve finském Jukuritu. V letošní sezoně odehrál Galvas v Rockfordu 64 zápasů, v nichž nasbíral 29 bodů (3+26), 22 trestných minut a +1. V pěti utkáních playoff pak přidal tři body za asistence. Zatímco o rok dříve v 6 zápasech debutovat v NHL a zanechal povedený dojem, další příležitost už v prvním týmu Blackhawks nedostal a na jeho místo se tlačí mnoho jiných nadějných obránců, od kterých si klub zřejmě slibuje víc. „Je to opravdu dobrý pocit! SHL je pravděpodobně nejlepší liga v Evropě, takže hrát v ní je pro mě velká výzva. Malmö bylo jedním z prvních týmů, které mě kontaktovaly, po rozhovoru se sportovním ředitelem jsem cítil, že chci být součástí tohoto týmu a dotáhnout ho do playoff. Doufám, že se co nejdřív seznámím se všemi. Už teď se těším se na začátek sezony,“ uvedl Galvas pro oficiální web klubu z Malmö (překlad hokej.cz)

Trenér Derek King (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Trenér Derek King (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Trenér King zůstává, doplní ho Kevin Dean

Pondělní přineslo několik nových zpráv z Chicaga. Trenérský štáb čerstvého trenéra Lukea Richardsona doplní asistent Kevin Dean, který do klubu přichází z Bostonu, a na pozici asistenta se přesune i dočasný hlavní kouč Derek King. Blackhawks se dále rozhodli vykoupit ze smlouvy útočníky Bretta Connollyho a Henrika Borgströma a podle novinářů je jisté, že další útočníci Dylan Strome s Dominikem Kubalíkem skutečně nedostanou nabídku nové smlouvy a v klubu patrně končí také. V Chicagu zároveň v pondělí začal Kemp nadějí, kterého se zúčastní celkem 37 hokejistů, včetně všech 11 hráčů vybraných na posledním draftu. Na soupisce kempu, který v pátek vyvrcholí turnajem 3 na 3, nechybí český obránce Michael Krutil, který by měl letošní sezonu strávit v pražské Spartě. ➜ Více

Blackhawks se dohodli s obráncem Filipem Roosem

Chicago v pondělí oznámilo podpis dvouleté nováčkovské smlouvy se švédským obráncem Filipem Roosem (23). Rodák z Göteborgu má za sebou svou první sezonu ve švédské nejvyšší soutěži, kde v 50 zápasech za Skellefteå nasbíral 6 bodů (1+5), 8 trestných minut a +11. Dvě předcházející sezony strávil Roos ve druhé lize, kde během stovky utkání zaznamenal 40 bodů (7+33). V sedmi utkáních letos debutoval v národním týmu Tre Kronor, na MS ve Finsku se však neprosadil. „Na to, že je Filip urostlý hokejista, tak má zároveň dobré bruslení. Takové hráče všechny týmy stále hledají. Ve švédské lize letos získal cenné zkušenosti a pro naše naděje do zadních řad bude jistě přínosem,“ uvedl na klubovém webu GM Kyle Davidson.

Do Chicaga míří plzeňský útočník Jakub Pour

Blackhawks v úterý podepsali dvouletou smlouvu s útočníkem Plzně Jakubem Pourem (22). Kontrakt je dvouletý, s platem 842 500 dolarů. Rodák z Rokycan má za sebou druhou celou sezonu v extralize a letos si ve 48 zápasech připsal 16 bodů (12+4) a 22 trestných minut. Ve dvou střetnutích playoff nebodoval. Českou republiku Pour reprezentoval na loňském juniorském šampionátu a dalších mládežnických akcích, v nedávné době debutoval i v národním týmu dospělých. „Je to splněný hokejový sen! Každý hráč sní o tom, že si jednou zahraje v NHL. Vím, že jsem na tento cíl ještě nedosáhl, ale podpisem smlouvy jsem k němu udělal důležitý krok. O to víc mě těší, že jsem podepsal právě s organizací Chicago Blackhawks. Klub sleduji velmi podrobně od chvíle, kdy za Blackhawks začal hrát Dominik Kubalík. Celá organizace se mi velmi líbí. Má skvělé hráče, tradici, velké triumfy. Jsem nadšený a těším se na to,“ řekl Pour pro klubový web plzeňské Škody.

Lukas Reichel podepsal nováčkovskou smlouvu

Útočník Lukas Reichel, kterého si Chicago vybralo jako 17. celkově na posledním draftu NHL, s klubem uzavřel nováčkovskou smlouvu. Kontrakt je obvyklý tříletý s platem 925 tisíc dolarů. Reichel hrál letos druhým rokem nejvyšší německou ligu za Eisbaren Berlín, kde ve 38 zápasech nasbíral 27 bodů (10+17) a v playoff pomohl 5 body (2+3) v devíti utkáních k zisku mistrovského titulu. Německo reprezentoval na juniorském šampionátu (čtyři góly ve třech střetnutích) i na MS dospělých (2+4 v devíti zápasech), kde se mu povedl zejména začátek turnaje. Reichel, synovec významného české reprezentanta a bývalého hokejisty NHL Roberta Reichela (Lukasův otec Martin Reichel byl kdysi draftovaný Edmontonem, svou profesionální kariéru ale odehrál v Německu a úspěšně reprezentoval Německo při mnoha příležitostech), je šikovný útočník, který výborně napadá a hraje ve velkém nasazení. Chicago si rodáka z Norimberku vybralo jako křídelníka, v poslední sezoně v Berlíně ale hrával častěji ve středu útoku, trenéři tak mají širší možnosti jeho využití. V přípravném kempu Riechel jistě zabojuje o místo v NHL, v opačném případě by měl posílit ofenzívu v Rockfordu. „Ve druhém roce mezi dospělými udělal Lukas pořádný krok kupředu. Zvykl si na vyšší rychlost a teprve se naplno projevily jeho kombinační dovednosti. Odchod do zámoří je logický posunem v jeho kariéře a my máme radost, že můžeme svou sestavu posílit o takového mladého, dynamického hráče,“ uvedl na klubovém webu GM Stan Bowman.

Blackhawks podepsali brankáře Arvida Söderbloma

Ve čtvrtek se Chicago dohodlo na dvouleté smlouvě s platem 883 750 dolarů s nedraftovaným brankářem Skellefteå Arvidem Söderblomem (21). Ten letos nastoupil do 22 zápasů a s průměrem 2,03 inkasovaných gólů a úspěšností zákroků 92,2 % byl statisticky druhým nejlepším brankářem ligy. V SHL přitom chytal teprve prvním rokem, předchozí dvě sezony strávil na hostování z Frölundy v nižších soutěžích. Blackhawks se dlouhodobě daří získávat v Evropě schopné hokejisty, kteří neprošli draftem – nyní mají takto na soupisce Sutera s Kämpfem nebo brankáře Lankinena, v Rockfordu je Chalupa a nedávno Chicagem prošli třeba Panarin, Kempný, Rutta nebo Kahun. Söderblom zřejmě začne v AHL, nyní ale těžko říct, kdo s ním u IcehHogs vytvoří brankářskou dvojici. Delia se Subbanem musí nejdřív na waivers a v rozšiřovacím draftu si je může vybrat Seattle, kontrakt vyprší i rezervním gólmanům Tomkinsovi a Nalimovovi s Morrisem. „Blackhawks se o něj zajímali brzy od začátku sezony a pečlivě ho sledovali. O Arvida usilovalo 18 týmů a často jsme to spolu probírali. Má z Blackhawks dobrý pocit a věří, že se v klubu uchytí,“ uvedl Söderblomův agent Patrik Aronnson pro The Athletic.

Henrik Borgström podepsal s Chicagem dvouletou smlouvu

Útočník Henrik Borgström (23), kterého Chicago získalo před uzávěrkou přestupů při výměně s Floridou, s klubem podepsal dvouletou smlouvu. Rodák z Helsinek si udělal jméno výtečnými výkony během dvou let na universitě v Denveru, kde byl jeho spoluhráčem i obránce Ian Mitchell, a Panthers si jej vybrali v 1. kole draftu 2016. Na Floridě pak Borgström sehrál 58 utkání, ve který nastřílel 9 branek a na 10 přihrál. V 73 zápasech na farmě ve Springfieldu nasbíral 45 bodů (16+29). Předposlední sezonu strávil právě z převážné většiny jen v AHL a následně se proto vrátil domů, kde posílil HIFK. Ve 30 utkáních finské nejvyšší soutěže Borgström zapsal 21 bodů (11+10), v osmi střetnutích playoff pak přidal dalších pět (2+3). Chicago si od šikovného útočníka jistě slibuje produktivitu, v jeho prospěch mluví i to, že je schopný hrát na centru i na křídle. Borgström si průměrně vydělá 1 milion dolarů a smlouva je jednocestná.

Jakub Galvas podepsal smlouvu s Chicagem

Obránce Jakub Galvas (21), kterého s Chicago vybralo v 5. kole draftu 2017, podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu s platem 867 500 dolarů. Rodák z Ostravy zaujal v Olomouci, kde už v 17 letech začal pravidelně hrát extraligu, a po třech sezonách (7+29 ve 118 zápasech) zamířil do Finska. V Jukuritu, jednom ze slabších celků Liigy, kde letos obsadil předposlední místo, strávil Galvas dva roky. V letošní sezoně nastoupil do 47 utkání, ve kterých posbíral 11 bodů (2+9), 16 trestných minut a -19. Českou republiku reprezentoval na šampionátu hráčů do 18 i 20 let a nyní s českým národním týmem usiluje o nominaci na Mistrovství světa v Rize. „S Chicagem jsme byli v kontaktu dlouhou dobu, společně jsme konzultovali také Kubův přesun do Finska. Možnost podpisu kontraktu v Blackhawks existovala již v loňském roce, ale trpělivost se stoprocentně vyplatila. Kuba se opět herně a fyzicky posunul, dohoda přichází ve správný čas,“ pověděl novinářům Galvasův agent Robert Spálenka. „Jsem rád, že jsme finskou cestu před dvěma roky zvolili. Kuba měl v době odchodu do Jukuritu odehrány dvě plné sezony v extralize, v Olomouci byl jedním z klíčových hráčů. Z našeho úhlu pohledu byl na místě přesun do rychlejší a důraznější soutěže, také tento postup byl kooperován se zástupci Chicaga. Je to hráč s vysokou herní inteligencí, skvělým čtením hry. Svoji šanci si bude muset velmi pravděpodobně vybojovat přes působení na farmě, ale jsem přesvědčen, že sen v podobě stabilního místa v NHL se mu podaří naplnit.“

Blackhawks podepsali Piuse Sutera, Kalynuka a Mitchella

Chicago dnes oznámilo podpis smlouvy s trojicí nadějných hokejistů. Klub oficiálně potvrdil tříletou nováčkovskou smlouvu pro obránce Iana Mitchella (21), kterého si Hawks vybrali ve 2. kole draftu 2017. Od dnes již bývalého kapitána University of Denver (letos 10+22 ve 36 zápasech) si Chicago hodně slibuje a přestože se o dohodě ví již několik měsíců, teprve nyní byla s ohledem na aktuální situaci dotažena do konce. Stejně tak na veřejnost dříve prosákly informace o příchodu dalšího šikovného obránce, Wyatta Kalynuka (23). Toho si v závěru draftu 2017 vybrala Philadelphia, na smlouvě se s ní však nedohodl a zvolil Chicago. V minulé sezoně, také své třetí v universitní soutěži, nasbíral Kalynuk 28 bodů (7+21) ve 36 utkáních. Stejně jako loni, kdy získali Dominika Kubalíka, se i tentokrát Blackhawks domluvili s hvězdou švýcarské NLA. Útočník Pius Suter (24) nastřílel v 50 zápasech 30 branek a s 53 body byl nejproduktivnějším hráčem soutěže. V Curychu strávil pět sezon a po loňské nepovedené navázal výbornými výkony, kterými si vysloužil šanci v NHL. Chicago bylo jedním z celků, o kterých se v souvislosti se Suterem hovořilo, a před několika dny se v médiích objevila zpráva, že účastník poslední olympiády skutečně odchází do zámoří (kde již v minulosti odehrál dvě sezony v juniorce v Guelphu). S klubem uzavřel Suter roční smlouvu.

Matěj Chalupa (© mountfieldhk.cz)
Matěj Chalupa (© mountfieldhk.cz)

Blackhawks podepsali s Matějem Chalupou z Hradce

Chicago zalovilo v extraligových vodách, když podepsalo smlouvu s útočníkem Hradce Králové Matějem Chalupou (21). Podobně si před třemi lety vyhlédlo v české nejvyšší soutěži útočníka Davida Kämpfa, který se postupně prosadil do kádru hlavního týmu Blackhawks. Chalupa působil v dorostu v Letňanech než se v sezoně 2016–2017 stal nejproduktivnějším hráčem juniorské ligy v dresu Plzně. Na západě Čech se potkal také s Dominikem Kubalíkem, v sestavě plzeňských Indiánů však příliš nezaujal. Poslední dva roky strávil Chalupa v Hradci, kde se mu vedlo podstatně lépe. V letošní sezoně nastřílel v 50 zápasech sedm branek, vedle kterých přidal 17 asistencí, dalších 7 bodů (5+2) zaznamenal v tuctu utkání během úspěšného tažení Ligou mistrů. Jeho největší přednost je výborný pohyb a bruslení a dá se předpokládat, že o svou šanci bude muset na farmě v Rockfordu tvrdě zabojovat. S Chicagem podepsal Chalupa dvouletou nováčkovskou smlouvu s platem 925 tisíc dolarů (v AHL si však přijde na řádově nižší částku) a do předkola playoff, které se rozběhne v létě, ještě určitě nezasáhne. Letos na jaře je druhým Čechem, se kterým se Hawks dohodli, když před dvěma měsíci podepsali smlouvu také s útočníkem Michalem Teplým, draftovaným loni ve 4. kole. ➜ Více

Blackhawks prodloužili s Lankinenem a Highmorem

Blackhawks ve čtvrtek oznámili čtyři nové smlouvy. V Chicagu zůstávají brankář Kevin Lankinen, útočník Matthew Highmore a na kontraktech se klub domluvil také s mladíky Andreiem Altybarmakyanem a Evanem Barrattem. Lankinen (24) byl finským hrdinou během tažení za zlatou medailí na loňském světovém šampionátu, v Chicagu ale ani ve své druhé sezoně nedostal příležitost v NHL. Přesto v klubu zůstává a prodloužil smlouvu o dva roky (800 tisíc). Letos Lankinen nastoupil do 21 utkání na farmě v Rockfordu, průměrně inkasoval 3,03 gólů a zaznamenal 90,9% úspěšnost zákroků. Highmore (24) podepsal také dvouletou smlouvu (725 tisíc), která je stejně jako u Lankinena v příštím roce dvoucestná. V aktuální sezoně odehrál za Chicago 36 utkání (2+4) a k 21 zápasům nastoupil na farmě (4+8). Útočníci Altybarmakyan (21) s Barrattem (21) byli oba draftováni ve 3. kole před třemi lety. První jmenovaný hrál letos v Sochi v KHL (6+11 ve 49 zápasech) a podepsal dvouletou smlouvu, druhý ukončil své tříleté působení na Penn State University (12+22 ve 34 utkáních) a uzavřel s Blackhawks obvyklý nováčkovský kontrakt na 3 roky.

Blackhawks podepsali smlouvu s Philipem Holmem

Chicago se ve středu dohodlo na roční dvoucestné smlouvě s obráncem Philipem Holmem. Sedmadvacetiletý hokejista se do zámoří vrací po ročním angažmá v KHL, kde v dresu Nizhnyho Novgorodu nastoupil do 61 utkání (7+19, -13) a v sedmi zápasech playoff nasbíral 5 bodů (1+4). Mistr světa z roku 2017 předtím působil rok na farmách Vancouveru a Vegas, v NHL debutoval v dresu Canucks pouze v jediném střetnutí. Holm je komplexní obránce, v Utice si připsal 29 bodů (11+18) ve 42 zápasech a loni se představil v Utkání hvězd KHL. Svou účast na šampionátu si sice rodák ze Stockholmu nezopakoval, pravidelně se však účastnil ostatních reprezentačních akcí Tre Kronor. Blackhawks se o Holma zajímali již po jeho poslední úspěšné sezoně ve Växjö, klub ale posílí až nyní a většinu sezony by zřejmě měl strávit jako pojistka v Rockfordu.

Dominik Kubalík podepsal roční smlouvu

Český útočník Dominik Kubalík (23) uzavřel s klubem roční smlouvu s platem 925 tisíc dolarů a odchází do zámoří. Krátce po skončení světového šampionátu, na kterém si v 10 zápasech připsal 12 bodů (6+6), se tak potvrdily spekulace, že se s Chicagem již dohodl. Blackhawks získali práva na Kubalíka výměnou z Los Angeles, které si jej vybralo na konci draftu před šesti lety. Jenže s Kings se plzeňský rodák nedomluvil, z juniorské ligy se vrátil do české nejvyšší soutěže a poslední rok a půl zářil ve Švýcarsku. V dresu Ambri-Piotta se Kubalík letos stal jasně nejproduktivnějším hráčem NLA (25+32 v 50 utkáních) a představil se na druhém MS v řadě. Loni se též zúčastnil olympijských her a v pěti zápasech vstřelil dva góly. „Chicago je jedním z týmů Original Six a jednou z vůbec nejlepších organizací. Už to znamená hrozně moc. Jsem moc rád, že o mě projevili zájem, a udělám všechno proto, abych si svou šanci zasloužil. Z hlediska klubové kariéry už nic většího, než podepsat smlouvu v NHL, není. Bude záležet jen na mně, jak obstojím,“ pověděl Kubalík v rozhovoru pro webové stránky plzeňského klubu.

Slater Koekkoek prodloužil smlouvu, přichází Anton Wedin

Blackhawks v pondělí oznámili podpis nové roční smlouvy s obráncem Slaterem Koekkoekem (25). Hokejistu, kterého si Tampa Bay vybrala na draftu v roce 2012 jako 10. celkově, Chicago získalo v průběhu sezony výměnou za Jana Ruttu a přestože nedostal velký prostor, vedl si povětšinou lépe než jeho spoluhráči v totožné roli. Ve 22 zápasech Koekkoek nasbíral 5 bodů (1+4) a +4, ještě v dresu Lightning předtím nastoupil do 9 utkání (0+1). V NHL má odehráno přes stovku střetnutí a téměř dvakrát tolik v nižší soutěži. V příští sezoně si vydělá 925 tisíc dolarů a porve se o místo v sestavě s Dahlströmem či Forslingem. K oficiálnímu oznámení sice zatím nedošlo, zástupce útočníka Tiimry Antona Wedina (26) ale již vypustil do světa informaci, že se jeho klient rozhodl uzavřít kontrakt s Chicagem. Z dlouholetého působení ve druhé švédské lize se Wedin dobře zná s trenérem Collitonem, teprve letos se však prosadil v nejvyšší soutěži. Ve 32 zápasech nasbíral 27 bodů (14+13), v boji o záchranu přidal dalších 9 bodů (2+7 v sedmi utkáních) a debutoval v národním týmu, ačkoliv v přípravě na MS si místo pro šampionát nevybojoval. Všestranný křídelník, o kterého se údajně zajímali také v Arizoně, Coloradu či Torontu, by měl zvýšit konkurenci ve spodních útocích.