Blackhawks jsou po 14 letech opět ve finále konference

Když Blackhawks naposledy hráli finále Západní konference deseti současným hráčům Blackhawks bylo 10 let a méně, teprve se hokej učili a snili svůj sen o tom, že si jednou zahrají v NHL. Nejmladšímu Patricku Kaneovi bylo pouhých 6 let. A právě Kane se nyní 8 body (6+2) v 6 utkáních v sérii proti Canucks výrazně podílel na postupu Blackhawks.

Kane měl zvláštní motivaci v sérii proti Canucks, když ho naštvaly slova obránce Willieho Mitchella po 1. utkání série, že Kane sice dal v přesilovce 2 branky, ale při hře 5 na 5 nedokáže předvést nic. Pádnou odpovědí na tuto provokaci bylo především 6. utkání série, když Kane vstřelil 3 branky a všechny při hře 5 na 5.

Série proti Canucks byla podobně jako proti Flames vyrovnaná a rozhodovali lépe zvládnuté závěry utkání, kterých Blackhawks měli více. Jak bylo předpokladem nejvíce obranu Blackhawks dokázali prověřit dvojčata Sedinovi, kteří dohromady nakombinovali 12 bodů. V rozhodujících chvílích pak opět svůj tým dokázal podržet Nikolai Khabibulin. Jeho statistiky sice nejsou nijak oslňující, když má úspěšnost zásahů nepřesahující 90% a průměr 2,76 branky na zápas, ale v rozhodujících momentech dokázal vytáhnout výborné zásahy, které Blackhawks buď udrželi ve hře a nebo jim udrželi vedení.

Své kvality opět prokázal Martin Havlát. Nejen, že dokázal nasbírat 7 bodů (2+5), ale opět když bylo Blackhawks nejhůř dal velmi důležitý gól, když ve 4. utkání srovnal necelé 3 minuty před koncem 3. třetiny a pak se podílel i na vítězné brance v prodloužení. Havlát je nyní nejproduktivnějším hráčem Blackhawks v playoff se 13 body ve 12 utkáních.

Pokud se týká tvrdosti hry v playoff, tak s ní Blackhawks neměli problémy ani ve 2. sérii a hity rozdávali i přijímali. Dustin Byfuglien je nyní na 2. místě v celé NHL v počtu hitů, když jich nasbíral 55 ve 12 utkáních, Brent Seabrook jich má 45, Brouwer 35 a Ladd 34.

Vhazování bylo problémem pro Blackhawks celou sezonu. Proti Calgary byli sice lepší, ale Vancouver je v této statistice předčil a některá prohraná vhazování ve vlastním pásmu vedla k inkasovanému gólu. V této statistice je nad 50% pouze Jonathan Toews, který má úspěšnost 61,1% a je tak 2. mezi hodnocenými hráči.

Ve finále konference se Blackhawks utkají buď s Detroitem a nebo s Anaheimem. Rozhodnout se může již dnes v noci, když se hraje v Anaheimu a Detroit vede 3:2 v sérii. Jak již bylo řečeno, Blackhawks byli tak daleko v playoff naposledy před 14 let, tedy v roce 1995. Tehdy se ve finále konference utkali s Detroitem, který je vyřadil 4:1 na zápasy.