Věřte tomu, Hawks jsou tady

V následujícím článku si můžete přečíst překlad sloupku Pierre LeBruna z ESPN, který dnes hodnotil rozhodující zápas a celou sérii mezi Blackhawks a Canucks.

Ta scéna byla neskutečná. Dvě mladé, vyčerpané hvězdy vzhlížejí k trenérovi s největším počtem vítězství v historii NHL a společně si užívají ten moment. Scotty Bowman se zeptal Patricka Kanea na jeho třetí branku v nezapomenutelném utkání, které se zapíše do historie Blackhawks. Jonathan Toews se jen pousmál, když si Kane příliš detailů nevybavil. Možná je napadlo, jestli je to vůbec skutečnost.

Ve stejný večer, kdy Alex Ovechkin a Sidney Crosby rozhodli o tom, že v jedné z nejnapínavějším sériích poslední doby bude 6 málo, Kane, Toews a Hawks se rozhodli pro 7 – gólů v brance Roberta Luonga.

Chicagská dvojice z plakátu přispěla k pondělní výhře 7:5 nad Vancouverem Canucks 5 brankami a 1 přihrávkou a uzavřela sérii v 6 utkáních. Přepnout po vítězství Washingtonu v prodloužení tak stálo za to. Uznej, NHL, tohle by mohlo být tvých 5 nejleších hodin na dlouhou dobu.

„Jako hokejoví fanoušci jsme teď svědky výjimečné doby,“ pověděl GM Hawks Dale Tallon poté, co si jeho tým zajistil finále konference poprvé od roku 1995. „Vidíte Crosbyho, Ovechkina, Bäckströma a všechny další v tamté sérii a samozřejmě můžeme sledovat skvělé mladíky v našem týmu.“

Crosby a Ovechkin se, o tom není sporu, starají o nejlepší sérii playoff. Ale je nám líto, nejlepší utkání vyřazovacích bojů se odehrálo teď v pondělí v United Center, které má překvapivě stále střechu na svém místě.

„Těším se až střecha jednoho dne odletí,“ řekl Tallon, jehož tým překonal klubový rekord v počtu diváků v celé sezoně. V pondělí se turnikety zastavily celkem na čísle 1 006 920.

Jestliže v některé z nadcházejících sezon bude v United Center viset nový prapor vítěze Stanley Cupu, o tomto utkání se bude mluvit jako o chvíli, kdy Blackhawks ukázali svou tvář. A to po divokém průběhu.

Toews se trefil v přesilovce v čase 30:17 a získal tak Chicagu vedení 3:1. Ale spoluhráči z Vancouveru Daniel Sedin a Shane O'Brien ještě do konce prostřední třetiny srovnali na 3:3 a my mysleli, že to bylo zábavné. Třetí třetina? Počítejte s námi: jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest branek!

„Bylo to dost šílené,“ řekl Patrick Sharp, který připravil vyrovnávací gól Adamu Burishovi, jenž posunul v čase 45:41 skóre na 4:4. Když se v 53. minutě trefil v přesilovce do horního růžku Daniel Sedin, zdálo se, že vedení 5:4 dotáhne Vancouver k výhře. Omyl. Kane, pak Toews a po něm znovu Kane. Skóre 7:5 a snad jste si vzali klapky na uši.

„Zřejmě jeden z nejúžasnějších [zápasů],“ pronesl trenér Joel Quenneville, který většinu svého dospělého života hraje nebo trénuje v NHL. „Dnes to byla jedna z nejdivočejších třetin jakou jsem kdy viděl. Je to silný zápřah na zdraví.“

Ale příjemné pro oči, pro fanoušky. Hawks hrají přitažlivý hokej a to je na jejich překvapivém postupu playoff to nejlepší. Tímto se prodávají lístky.

„Tým může hrát jakýmkoli stylem chce,“ pochvaluji si Tallon. „Pokud proti nám chcete nastoupit tvrdě, to umíme. Pokud chcete hrát v útočném tempu, to umíme taky. Myslím, že veřejnost stále podceňuje odolnost hráčů tohoto mužstva.“

Ale vážně, finále Západní konference? Nejsou tito Hawks příliš mladí, aby došli tak daleko?

„Netvrdím, že zkušenost se přeceňuje, ale faktem zůstává, že nejsme jen mladý tým, ale dobrý tým,“ povídá mladý hvězdný obránce Duncan Keith.

Přesto nemůžeme najít jediného hráče Hawks, který by přiznal, že v září věřil v postup do finále konference.

„Bez šance, mrzí mě, že to musím říct,“ prohlásil obránce Hawks Brian Campbell. „Naším cílem bylo dostat se do playoff. Ale teď když jsme tam, víme, že můžeme dosáhnout na víc.“

„Před rokem bych si tohle nedokázal ani představit,“ doplňuje Keith. „Ale v průběhu sezony se začalo dít něco zázračného.“

Pokud se na nás budou hokejoví bohové nadále usmívat, budeme sledovat finále konference mezi Chicagem a Detroitem. Těšíte se taky někdo na klání původní šestky, respektive ze staré Norrisovy divize?

Té kouzelné noci byl v Chicagu bezpochyby jeden nešťastný poražený. Vancouveru chyběly necelé tři minuty, aby si minulý týden získal náskok v sérii 3:1. Ten zápas ale prohrál v prodloužení, páté utkání gólem v závěru a šesté po dramatickém průběhu.

Zdálo se, že Mats Sundin měl po závěrečné siréně na střídačce kalné oči, možná hloubal nad tím, že to mohl být poslední zápas v jeho parádní kariéře. Luongo, který v dresu Canucks nikdy neinkasoval 7 gólů v utkání, zodpověděl pouhé tři otázky novinářů než smutně odešel stranou.

„Dnes jsem své spoluhráče zklamal,“ řekl Luongo. „Bude chvíli trvat, než se přes to přenesu. Pustil jsem sedm gólů, nemyslím, že bych se svým výkonem mohl být spokojený.“

A kdo ví, co pro tento tým Canucks skýtá budoucnost. V červenci budou Sedinové volnými hráči bez omezení, stejně tak ostřílený obránce Matthias Öhlund. Vancouver Luongovi, který vstoupí do poslední sezony své smlouvy, jistě nabídne prodloužení. Pokud bude odpoveď zamítavá, možná bude nabízen ostatním týmům k výměně.

Ať se stane cokoli, Canucks budou mít v létě dost času na to, aby si mohli zpětně probrat, co mohlo být. Proti mladému, méně zkušenému týmu byli favorizováni.

„Neřekl bych, že jsme v této sérii odehráli jediné utkání na špičkové úrovni,“ pověděl Öhlund. „To je na tom to nejvíce frustrující. Máme skvělý tým. Určitě si myslíme, že jsme mohli dopadnout lépe.“

Možná mohli Canucks hrát lépe, anebo možná jen narazili na budoucí špičkové mužstvo Západní konference, proti kterému nemohli uspět. Bez ohledu na to, co stojí na jejich rodných listech.

Haló, hokejový světe, Hawks jsou tady.