Řada drobných změn v realizačním týmu

Ve svém úterním článku na webu The Third Man In přinesl Chris Block souhrn letních změn v realizačním týmu Blackhawks. Chicago opět rozšířilo svůj skautský tým, Andrewa Allena nahradil na pozici trenéra brankářů IceHogs Peter Aubry a místo Mikea Sullivana se bude trénování nadějí věnovat Derek Plante, bývalý hráč Blackhawks a naposledy trenér reprezentace USA do 18 let na Hlinkově memoriálu v Břeclavi a Bratislavě.

Čtyřiačtyřicetiletý Derek Plante působil v Chicagu krátce během sezony 1999–2000, když v 17 zápasech zaznamenal 2 body (1+1). Dlouho dobu strávil v Buffalu, které jej draftovalo v 8. kole v roce 1989, sedmkrát si zahrál na mistrovství světa a před koncem své hráčské kariéry si vyzkoušel švýcarskou, německou i asijskou soutěž. Letos v červnu po šesti letech skončil na pozici asistenta trenéra v týmu University of Minnesota-Duluth, protože chtěl trávit víc času s rodinou. Jeho nová role u Blackhawks mu to zřejmě umožňuje, trénování dovedností na farmě v Rockfordu a práci s draftovanými juniory se bude věnovat společně s Yanicem Perreaultem, Markem Eatonem a Andersem Sorensenem.

Z trenérského štábu pro práci s nadějemi naopak vypadl Mike Sullivan, 47letý bývalý hráč San José, Calgary, Bostonu a Phoenixu. Ten se naopak vrací k časově náročnější pozici, když přijal nabídku na místo hlavního trenéra farmy Penguins ve Wilkes-Barre/Scrantonu. Sullivan byl v minulosti koučem Providence v AHL a po dvou letech, kdy dělal hlavního kouče v Bostonu, působil jako asistent v Tampě, Rangers a Vancouveru. Z Chicaga odchází po jedné sezoně.

Na farmě Pittsburghu budě možná spolupracovat s Dennisem Bonviem, bývalým bitkařem, který za Blackhawks odehrál 11 utkání v sezoně 1998–1999. Posledních šest sezon pracoval pro Chicago jako skaut profesionálních hráčů, mezi zaměstnanci klubu už ale nyní nefiguruje.

Během léta do svých řad Blackhawks najali pět dalších skautů, jejichž úkolem bude sledovat profesionální hráče, kteří patří ostatním týmům NHL.

Pětačtyřicetiletý rodák z Minsku Eduard Zankovets byl v minulé sezoně asistentem trenéra v Omsku a o rok dřívě pracoval na stejné pozici u běloruské reprezentace. Zajímavostí je, že na začátku nového milénia prožil své jediné zámořské angažmá, když krátce nastupoval v dresu IceHogs (7+5 ve 27 zápasech) v době, kdy Rockford patřil do UHL a ještě nebyl farmou Blackhawks.

Jednapadesátiletý Richard Kromm v NHL odehrál za Calgary a Islanders 372 utkání a má za sebou dlouhou trenérskou kariéru v juniorských a nižších soutěžích. Naposledy působil dva roky ve Stocktonu v ECHL, klubu, který od nové sezony naskočí do AHL jako nová farma Calgary. Jeho otec Bobby Kromm trénoval v 70. letech řadu sezon farmu Blackhawks v Dallasu.

Matt Bardsley přichází do Chicaga z Portlandu Winterhawks (WHL), kde během posledních 15 let vystřídal řadu pozic. Podle Blocka se jedná o oceňovaného funkcionáře, který pro svůj tým objevil a získal Brandona Dubinskyho, Paula Gaustada nebo Tye Rattieho.

Mike MacPherson se do Chicaga vrací, v minulosti už pro Blackhawks sledoval hráče v ECHL a později se podobné činnosti věnoval pro Los Angeles a Phoenix. Naposledy působil v ISS, nezávislé organizaci, která sestavuje vlastní žebříčky před vstupním draftem NHL, a zde měl na starost oblast kanadské provincie Ontario.

Další posilou mezi skauty je Allan Power, který přichází z Toronta, odkud byl po 10 letech propuštěn. Pro Maple Leafs sledoval juniory pro vstupní draft.

Poslední změnou v realizačním týmu je odchod Andrewa Allena, trenéra brankářských nadějí Blackhawks, kterého zastoupí Peter Aubry. Devětatřicetiletý Allen strávil v Rockfordu čtyři sezony a nyní povýšil, když přijal nabídku Buffala Sabres. O rok mladší Aubry chytal na Mercyhurst College a po několika letech v nižších zámořských soutěží zamířil do Evropy, kde si vyzkoušel angažmá v Německu, Anglii a Francii. Po ukončení aktivní kariéry se vrátil na Mercyhurst College a zde byl tři sezony asistentem trenéra. Loni zamířil na stejnou pozici do Lake Superior State University.