Bryan Bickell v loňském utkání s LA
Bryan Bickell v loňském utkání s LA

Bryan Bickell je na waivers, Daňo a další jdou na farmu

Blackhawks po utkání v St. Louis zúžili soupisku o osm hokejistů a následně zapsali útočníka Bryana Bickella na listinu volných hráčů. Chicagská sestava tak nyní čítá 23 jmen (z toho tři brankáři), zranění jsou stále Rozsíval s Cumiskeym. Na farmu do Rockfordu se vrací Mashinter s Pokkou a k IceHogs se dále připojí také útočníci Marko Daňo, Vince Hinostroza, Ryan Hartman, Dennis Rasmussen a Garret Ross a obránce Erik Gustafsson. Vyřazení Daňa je překvapením, slovenský mladík zaujal v minulé sezoně v Columbusu, v přípravě ale trenéry nepřesvědčil a své kvality tak asi bude muset předvést nejprve v AHL. V hlavním týmu se naopak udrželi Kyle Baun, který v přípravě zaujal Shawovo místo na pravém křídle čtvrtého útoku, nebo urostlý zadák Viktor Svedberg.

Ryan Hartman
Ryan Hartman

„Není to tak, že bychom s hráči, kteří jdou na farmu, nebyli spokojení. Mohou teď na sobě zapracovat, dostat se do hry a uvidíme, kdo z nich se vrátí nahoru jako první,“ pověděl novinářům trenér Joel Quenneville. „[Daňo] teď odehrál několik průměrných zápasů, potřebuje ale přidat na výbušnosti a zažít si náš systém. [Svedberg] by mohl být důraznější, ale nechceme ho do takového způsobu hry nutit. Bylo by to něco navíc, teď se nám hlavně líbí, že hraje přímočařeji a jednoduše, tak musí hrát pokaždé.“

Kromě osmi hráčů přesunutých na farmu udělali Blackhawks v pátek ještě jedno rozhodnutí, když Bryana Bickella zapsali na waivers listinu. Domluvená výměna s Edmontonem za obránce Nikitu Nikitina údajně na poslední chvíli nevyšla a přestože se GM Stan Bowman snaží trojnásobného vítěze Stanley Cupu vyměnit po celé léto, k přestupu zatím nedošlo. Nyní si může Bickella vyžádat kterýkoli ze soupeřů zdarma bez náhrady, těžko si ale představit, že si o něj s jeho platem 4 miliony dolarů (Bickell pobírá ještě o 500 tisíc více, do rozpočtu se ale započítávají jen 4 miliony) a nevyjasněným zdravotním stavem někdo řekne.

„Není to snadné, se všemi hráči jsme mluvil osobně a nikdo takové věci slyšet nechce. Museli jsme udělat pár těžkých rozhodnutí, taková je realita s platovým stropem, s tím se musíme vyrovnat a jak se nám to podaří, to rozhodne o dalším úspěchu. Teď je důležité, aby všichni své zklamání co nejdříve překonali a odrazili se k dobrým výkonům, jedině tak se mohou rychle dostat zpátky do hlavního týmu,“ řekl Quenneville k hráčům, kteří jdou do Rockfordu a dále se věnoval Bickellově situaci. „Je [zdravotně] v pořádku. Uvidíme, co se stane během zítřka, zatím to těžko více komentovat. V některých důležitých zápasech byl hodně vidět, hodně nám dříve pomohl. Ale je to byznys a někdy se takovým věcem nevyhnete.“

Bryan Bickell se Stanley Cupem
Bryan Bickell se Stanley Cupem

Devětadvacetiletý Bickell debutoval v Chicagu už v sezoně 2006–2007, dva roky poté, co si jej Blackhawks vybrali ve 2. kole draftu. V klubu dosud tento důrazný kanadský křídelník odehrál 359 zápasů, ve kterých vstřelil 65 branek, na 68 přihrál a posbíral 186 trestných minut. V 75 utkáních v playoff se trefil dvacetkrát a přidal 19 asistencí. Během poslední výluky trávil Bickell čas v České republice, když nastupoval za tým Orli Znojmo v EBEL (9+18 ve 28 střetnutích).

S Chicagem podepsal novou čtyřletou smlouvu s platem 4 miliony dolarů v létě 2013, když se na zisku Stanley Cupu podílel 17 body ve 23 zápasech. Na své úspěšné vystoupení ve vyřazovacích bojích už ale v minulých dvou letech nedokázal navázat a k dlouhodobějším potížím s koleny se na jaře přidaly závratě. Nyní by měl být Bickell zdravý, jeho plat ale neodpovídá jeho roli v mužstvu a zejména s ohledem na to, že mu doběhne až v létě 2017, by se jej GM Bowman rád zbavil. Pokud si jej z waivers žádné mužstvo nevybere, může být Bickell odeslán na farmu do Rockfordu, případně odejít do Evropy. V takové chvíli se do rozpočtu započítá „jen“ o něco málo víc než 3 miliony a Hawks tak ušetří akorát na to, aby povolali zpátky některého z nováčků nebo se možná dohodli na smlouvě s Danem Paillém. Odchod do AHL ale není pro Bickella jistotou, Chicago si jej může stále nechat na soupisce hlavního týmu.

  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Dennis Rasmussen

    Rasmussen SWE

    33 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Marko Daňo

    Daňo SVK

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Erik Gustafsson

    Gustafsson SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Garret Ross

    Ross USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Viktor Svedberg

    Svedberg SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu: