Které naděje Blackhawks podepíší?

Jako každý rok, i letos musí Blackhawks podepsat smlouvu s některým draftovanými hráči do 1. června (případně do 15. srpna, pokud hráli na univerzitě). Letos se rozhodnutí týká brankáře Joshe Unice, obránců Joe Charleboise a Simona Danis-Pepina a útočníků Richarda Greenopa a Maxima Tanguaye.

Unice si Blackhawks vybrali ve 3. kole v roce 2007. Osobně se mu sezona příliš nevydařila, i když s týmem Windsor Spitfires vyhrál playoff OHL a následně i Memorial Cup. Sezonu začal v Kitcheneru, který loni jako jednička dovedl k titulu v OHL a do finále Memorial Cupu, ale příliš se mu nedařilo. V 16 utkáních získal pouze 4 vítězství a na začátku ledna byl vyměněn do Windsoru. Zde působil jako dvojka a ve zbytku sezony odchytal 12 utkání se výhrami a 5 porážkami. V playoff se dostal na led jen při 3 utkáních a v Memorial Cupu vůbec. Také se zúčastnil Mistrovství světa juniorů, kde odchytal 1 zápas, který vyhrál.

Danis-Pepina si Chicago vybralo v roce 2006 ve 2. kole. Letos ukončil svou univerzitní kariéru s 13 body (0+13) a 29 TM v 36 utkáních, což je jeho nejlepší výkon za Maine. Letos byl jedním z kapitánů týmu. Týmu se ale moc nedařilo a tak ve statistice +/- nasbíral -16 bodů. Celkem v Hockey East během 4 let odehrál 133 zápasů a nasbíral 36 bodů (6+30) a 81 TM.

Charlebois byl vybrán Chicagem již v roce 2005 v 6. kole a krok mezi profesionály udělal již letos v únoru, když podepsal smlouvu s Rockfordem. Toto měla být poslední sezona tohoto obránce na univerzitě, ale nakonec ji nedohrál celou neboť nesložil zkoušky a musel tak nedobrovolně skončit předčasně. V 18 utkáních, které stihl odehrát nasbíral 9 asistencí a 36 TM a měl tak nejproduktivnější sezonu v Hockey East. Za Rockford nastoupil ke 13 utkáním, ve kterých zaznamenal 2 asistence a 15 TM.

Greenopa si Blackhawks vybrali v 6. kole 2007. V dresu Windsoru strávil 3. sezonu a v 60 zápasech nasbíral 156 TM a k tomu přidal 8 bodů (4+4). Jako spoluhráč Unice se mohl také radovat z titulu v OHL i Memorial Cupu.

Tanguay byl vybrán ve 3. kole 2007. Ve Victoriaville (QMJHL) odehrál 62 utkání a v nich nasbíral 66 bodů (26+40) a 46 TM. Sezona se mu vcelku vydařila, když byl nejproduktivnějším hráčem týmu, nejlepším střelcem i nahravačem. Patřil k nejlepším hráčům na playoff v QMJHL, když měl úspěšnost 58%. V playoff jeho tým vypadl v prvním kole, sám ve 4 zápasech získal 1 asistenci a 10 TM.

Nikdo z výše jmenovaných neměl nějak oslnivou sezonu a tak se dá jen těžko předpokládat, koho by Blackhawks chtěli podepsat. Blackhawks si hodně slibovali od Unice i Danis-Pepina. Stabilní výkony podával Charlebois. Tanguay byl vcelku produktivní a je dobrý na vhazování. Greenop je klasický bitkař, pro kterého místo asi nezbude. Je možné, že Blackhawks se nakonec rozhodnou nepodepsat s nikým, přičemž někteří hráči možná zakotví v Rockfordu se smlouvou pouze pro AHL.