Letní úkoly: Nechránění hráči

Po úspěšném playoff by se zdálo, že mnoho zásahů do sestavy nebude třeba, smlouva ale vyprší klíčovým hráčům Khabibulinovi a Havlátovi a těžký úkol čeká GM Tallona při jednání o nových kontraktech mj. s Bollandem, Versteegem a Barkerem. Nejprve se podíváme, jaká situace panuje v Chicagu ohledně nechráněných volných hráčů.

Zhruba polovině hráčů z aktuální soupisky končí smlouvy a tak se vedle očekávaných odchodů můžeme dočkat též některých vynucených změn. Bez náhrady mohou v létě odejít Martin Havlát, Nikolai Khabibulin, Samuel Pählsson a Matt Walker. GM Dale Tallon včera řekl novinářům, že by první tři jmenované rád udržel v týmu, k Walkerovi se nicméně nevyjadřoval a v jeho případě tak nelze nic vyloučit. „Situaci ohledně volných hráčů budeme věnovat velkou pozornost a pak dáme dohromady nejlepší možnou sestavu,“ pověděl Tallon, jenž si je vědom možnosti, že pro příští sezonu bude možná platový strop snížen. „Pracujeme se všemi možnostmi, jak by mohl strop vypadat. Ať už to bude jakkoli, sestavíme tak dorbý tým, jak jen to bude v těchto mezích možné.“

Osmadvacetiletý Havlát byl letos se 77 body nejproduktivnějším hráčem Blackhawks, v playoff pak v 16 utkáních nasbíral 15 bodů a po celý rok tak byl jedním z ofenzivních tahounů mužstva. Po dvou sezonách, kdy ho limitovala různá zranění, tak konečně mohl odehrát kompletní ročník. Jednání o prodloužení smlouvy bylo odloženo do doby, kdy pro Blackhawks skončí sezona a Havlátův agent Allan Walsh tak už v pondělí hovořil s GM Tallonem. Další schůzku mají údajně naplánovanou na pondělí a zdá se, že obě strany si přejí, aby mohl Havlát v Chicagu pokračovat. Nicméně není jisté, zda-li budou Hawks schopni splnit hráčovy požadavaky na plat a délku kontraktu. Spekuluje se o tom, že Blackhawks nabízejí 5letý kontrakt, Havlát by však raději delší smlouvu. I přes stálé otazníky nad jeho zdravotním stavem není pravděpodobné, že by (výrazně) slevil z 6milionové gáže, kterou pobírá nyní. Delší strukturovaná smlouva řekněme na 8 let by tak mohla být za daných okolností nejvhodnějším řešením. Pozdější léta s nižším platem by snížila celkovou částku do platového stropu a Chicagu tak umožnila udržet si Havláta i přesto, že by v několika nadcházejících letech pobíral stále vysoký plat.

„Marty vyjádřil své přání tu zůstat a my ho chceme udržet,“ říká Tallon. „Budeme na tom nadále pracovat a uvidíme, jestli se dokážeme dohodnout.“

„Rád bych tu setrval i nadále, uvidíme, jak to půjde,“ pověděl Havlát. „Právě jsme skončili v playoff a po tu dobu jsme se o tom nebavili. Včera a dnes už proběhla nějaká jednání a snad se dohodneme.“

Jisté je, že na obou stranách je vůle dopracovat se ke shodě, jednání však budou ve světě platového stropu zřejmě složitá. Hráče Havlátových kvalit by však Blackhawks nahrazovali velice těžko, tím spíše že jeho formace s Bollandem a Laddem má za sebou vynikající sezonu a Chicago tak nemuselo spoléhat jen na Toewse a Kanea.

Šestatřicetiletý Nikolai Khabibulin je v odlišné pozici. S jeho odchodem se dopředu počítalo a Blackhawks by na tuto situaci měli být připraveni. Ostatně právě z toho důvodu loni podepsali smlouvu s Cristobalem Huetem, který měl Khabibulina zastoupit. Chicago nepočítalo s tím, že s ruským brankářem prodlouží kontrakt, a protože letos nebude mezi volnými hráči mnoho kvalitních a ostřílených brankářů, GM Tallon zareagoval o rok dříve, kdy přivedl Hueta. Na podzim se pak Chicago snažilo Khabibulina zbavit, v jednu chvíli byl dokonce zapsán na waivers listinu a ostatní týmy ho tak mohly získat zadarmo. Poté se Blackhawks pokoušeli zajistit mu hostování v KHL, i z toho ale nakonec sešlo. Vítěz Stanley Cupu s Tampu Bay pak ale v průběhu sezony prokázal vynikající formu, v playoff byl jedničkou Blackhawks a výrazně se podílel na úspěchu v první dvou kolech vyřazovacích bojů. Jeho výkony byly natolik dobré, že Blackhawks nyní vyjádřili přání Khabibulina nadále udržet v týmu.

Pokud by se Blackhawks s Khabibulinem dohodli na novém kontraktu, opakovala by se loňská situace, pouze s tím rozdílem, že na odchodu by byl tentokrát Huet. Francouzský gólman za sebou nemá zrovna vydařený ročník a přestože má poměrně vysoký plat, právě s ohledem na úzký výběr gólmanů mezi letošními volnými hráči by Blackhawks mohli najít soupeře, který by s výměnou souhlasil. Taková situace je však málo pravděpodobná. Chicago má v záloze mladé gólmany Coreyho Crawforda a Antti Niemiho, kteří letos působili na farmě. Oběma končí smlouva a jsou chráněnými volnými hráči. Opět se předpokládá, že by měli bojovat o místo dvojky za Huetem, pokud by však Khabibulin prodloužil smlouvu a Huet by v Chicagu zůstal, nebude pro oba místo. V případě, že by Khabibulin v mužstvu pokračoval a Huet odešel, není jisté, že Blackhawks jednomu nebo druhému věří natolik, aby v týmu zastávali pozici dvojky. Khabibulin v posledních letech opakovaně prokazuje, že pokud chytá větší počet utkání v řadě, potýká se se zraněními (nejčastěji třísla). Na místě by tak byla zkušenější brankářská dvojka. O tom, jaké záměry mají Blackhawks s brankáři, tak může napovědět fakt, zda-li Niemi nebo Crawford dostanou nabídku nové smlouvy nebo je Chicago nechá jít. Jisté je, že ačkliv Khabibulin již nemůže požadovat tak vysoký plat, jaký pobíral nyní, vedle dobře placeného Hueta už pro něho nadále místo nebude.

„Nik byl skvělý, takže budeme jednat,“ vyjádřil se jednoznačně GM Tallon. „Nepřestaneme pracovat jen proto, že jsme teď radovali ze špetky úspěchu.“

„Letos to byla očividně zábava,“ řekl Khabibulin. „Rád bych tu zůstal.“

Tallon by také chtěl v týmu udržel švédského útočníka Sammiho Pählssona, který přišel těsně před uzávěrkou přestupů z Anaheimu. Jedenatřicetiletého centra získali Blackhawks vyměnou za Jamese Wisniewskiho a přestože po mononukleóze nebyl úplně fit a v playoff nebyl tolik vidět, klub oceňuje jeho zkušenosti a přínos v kabině. Blackhawks si od Pählssona slibovali mj. vysokou úspěšnost na vhazování, v tomto ohledu ale vítěz Stanley Cupu s Anaheimem očekávání příliš nenaplnil. Nelze tak vyloučit, že GM Tallon tvrdí, že by chtěl Pählssona udržet, jen proto, aby potvrdil svou snahu dělat jen takové výměny, které pomohou jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu. Pählsson letos vydělal 1,4 milionu dolarů, což sice není přliš mnoho, záleží však na tom, jak moc velkou úlohu by pro něho Blackhawks v dalších sezonách měli.

Devětadvacetiletý Matt Walker posílil Blackhawks loni v létě a pod trenérem Joelem Quennevillem, kterého znal už ze St. Louis, získal stabilní místo v sestavě. Podával solidní, vyrovnané výkony, proti lepším bruslařům ale zaostával rychlostně. Přestože v letošní sezoně byl na ledě poměrně často, můžeme předpokládat, že bude snadno nahrazen např. Jordanem Hendrym nebo pokud budou mít Blackhawks dostatek finančních prostředků, pokusí se přivést na jeho místo důraznějšího hokejistu.

Smlouvy vyprší také dalším hráčům, kteří jsou však pro Blackhawks postradatelní. Bez omezení mohou odejít Pascal Pelletier, Tim Brent a Tim Hambly, klíčoví hráči farmy v Rockfordu, nicméně ani Pelletier, ani Brent během několika utkání za Chicago nezazářili.

Tip autora

Pokud chtějí Blackhawks skutečně Martina Havláta udržet, musejí nabídnout dlouhodobou strukturovanou smlouvu nebo naopak krátký jednoletý kontrakt. Mám za to, že k tomu nakonec Blackhawks přistoupí a s Havlátem se dohodnou. Naopak Nikolai Khabibulin, Samuel Pählsson a asi i Matt Walker dle mého názoru Chicago opustí.

Následující díl

Chránění hráči. Končící smlouvy zde zmiňovaných hokejistů uvolní Chicagu asi 15 milionů dolarů. Část z nich bude muset GM Tallon použít na nové smlouvy pro Krise Versteega, Davida Bollanda, Cama Barkera, Troye Brouwera, Bena Eagera, Colina Frasera, Aarona Johnsona a brankáře Crawforda s Niemim.