Duncan Keith
Duncan Keith

Duncan Keith je po operaci kolene a bude 4–6 týdnů mimo hru

Dvojnásobný vítěz Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL Duncan Keith bude Chicagu několik nejbližších týdnů scházet. Ze hry jej vyřadil natržený meniskus v pravém koleni. Keith přispěl na jaře k zisku třetího Stanley Cupu za posledních šest sezon 21 body (3+18) ve 23 zápasech a odnesl si trofej Conna Smythea pro nejužitečnějšího hráče playoff. Dlouhodobě patří k nejvytíženějším hráčům soutěže a pro Blackhawks je tak nemožné Keitha plnohodnotně nahradit. Mezi náhradníky má trenér Quenneville k dispozici Davida Rundblada a na farmě v Rockfordu jsou připraveni třeba nováček Ville Pokka nebo Kyle Cumiskey. V sobotu s týmem poprvé trénoval Michal Rozsíval, po dlouhé absenci si ale na svůj první start v nové sezoně musí ještě chvíli počkat.

„Duncan dnes podstoupil úspěšnou operaci natrženého menisku v pravém koleni,“ řekl lékař Blackhawks Dr. Michael Terry. „Zákrok proběhl v pořádku a očekáváme, že by se mohl vrátit do hry za 4 až 6 týdnů.“

Touto trefou rozhodl Duncan Keith poslední finálový zápas
Touto trefou rozhodl Duncan Keith poslední finálový zápas

Keith strávil celou svou kariéru v Chicagu, které jej draftovalo v roce 2002 ve 2. kole. Z Michigan State University pak krátce zamířil do Kelowny v juniorské WHL a po dvou letech na farmě v Norfolku se rychle zařadil mezi klíčové muže sestavy Blackhawks. Dosud má na kontě 772 utkání, ve kterých vstřelil 75 branek a přidal 342 asistencí. Vyloučen byl na 465 trestných minut a ve statistice +/- má aktivní bilanci +135. Dalších 75 kanadských bodů (15+60) nasbíral ve 116 střetnutích playoff. Keith, rodák z Winnipegu, vybojoval dvě zlaté olympijské medaile a dvakrát se zúčastnil mistrovství světa, odkud si odvezl jedno stříbro. Dvakrát si zahrál v Utkání hvězd a taktéž dvakrát byl vybrán do 1. All-Stars týmu NHL.

Trevor Daley, zkušená letní posila z Dallasu, vytvořil obrannou dvojici s Trevorem van Riemsdykem, zatímco Brent Seabrook nastupuje s nováčkem Viktorem Svedbergem. O tom, jestli se bude složení obrany výrazněji měnit anebo Keitha ve dvojici s Niklasem Hjalmarssonem nahradí Rundblad či někdo jiný, se dozvíme nejpozději v noci na pátek, kdy Chicago přivítá v United Center Floridu v čele s Jaromírem Jágrem.

Kyle Cumiskey
Kyle Cumiskey

Podle zámořských médií se GM Stan Bowman snažil už dříve získat pro defenzivní řady posilu (údajná výměna Bryana Bickella do Edmontonu za Nikitu Nikitina na poslední chvíli nevyšla) a nyní má o důvod víc na tomto úkolu pracovat. Pokud k tomu nedojde a Rundblad nedostane důvěru trenérů, z farmy v Rockfordu mohou Hawks povolat zpátky do hlavního týmu například Kylea Cumiskeyho. Osmadvacetiletý zadák z kanadského Abbotsfordu se do zámoří vrátil loni po dvou sezonách v MODO a za Chicago nastoupil do 7 zápasů v základní části a 9 v playoff. Dalších 54 utkání (2+18) odehrál na farmě, kde působí i nyní, poté, co s klubem prodloužil smlouvu a doléčil zranění, které jej nepustilo do hry během přípravného kempu.

IceHogs nezačali sezonu dobře, po čtyřech zápasech mají jedinou výhru, nejvíce inkasovaných gólů v AHL (21) a uklidnit je může jedině fakt, že tři soupeři z Centrální divize jsou na tom ještě hůře, když dosud nevyhráli ani jednou. Šanci by přesto mohli v hlavním týmu dostat Ville Pokka nebo Erik Gustafsson, dva obránci, o kterých se v létě mluvilo jako o možných adeptech na pozici šestého či sedmého obránce v Chicagu. Gustafsson (23) přišel jako volný hráč z Frölundy, zatímco Pokku (21) Blackhawks získali před rokem při trejdu Nicka Leddyho z Islanders. Oba jmenovaní hokejisté patří mezi šikovné obránce s dobrým přehledem o hře.

Michal Rozsíval
Michal Rozsíval

Bez angažmá jsou stále ostřílení veteráni Jan Hejda s Ľubomírem Višňovským, kteří se na zkoušku zúčastnili přípravného kempu Blackhawks, ale smlouvu si nevybojovali. Keithovo zranění by jednomu nebo druhému mohlo otevřít cestu do sestavy. Pravděpodobnější se ale jeví varianta s Davidem Rundbladem, který se brzy prostřídá s uzdraveným Michalem Rozsívalem. Rodák z Vlašimi v létě s Chicagem prodloužil smlouvu, dvakrát zde získal Stanley Cup a brzy by už po ošklivé zlomenině kotníku z posledního playoff mohl naskočit zpátky do hry. Keithova absence je tak jako tak pro tým velkou ztrátou a kouč Quenneville se bude muset bez svého klíčového muže obejít téměř čtvrtinu základní části.

  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kyle Cumiskey

    Cumiskey CAN

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Erik Gustafsson

    Gustafsson SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu: