Do útoku přichází Rem Pitlick a Zach Sanford

Connor Bedard má zlomenou čelist a bude 4–6 týdnů mimo hru, Nick Foligno si zlomil prst a na tyto dvě nejnovější absence zareagoval GM Kyle Davidson okamžitě. Nedávno získal výměnou z Vancouveru Anthonyho Beauvilliera, který je nyní také na dlouhém seznamu zraněných, před pár dny pak přivedl obránce Jaycoba Megnu a tentokrát zalepil díry v útoku dvěma hokejisty, kteří se mohou těšit na další z řady šancí konečně naplno prorazit v NHL. Z Pittsburghu přichází výměnou za podmíněnou volbu v 7. kole centr Rem Pitlick a z listiny volných hráčů Arizony dorazí křídelník Zach Sanford. Pitlick (26), bratranec o něco úspěšnějšího Tylera Pitlicka (aktuálně hráče New Yorku Rangers), byl draftován Nashvillem ve 3. kole před sedmi lety, u Predators se ale příliš neprosadil. Lépe se mu vedlo během krátkého působení v Minnesotě a především potom v Montréalu, kde ve druhé polovině sezony 2021–22 nasbíral 26 bodů (9+17) ve 46 zápasech. Loni už byla jeho produktivita opět slabší a letos zatím působil pouze na farmě Pittsburghu ve Wilkes-Barre, kde byl s 24 body (8+16) ve 32 utkáních nejproduktivnějším hráčem. U Penguins však neměl budoucnost a tak dal Pittsburgh Pitlickovi příležitost zkusit to v Chicagu, kde by měl mít díky mnoha chybějícím článkům sestavy dostatek prostoru. V NHL dosud odehrál celkem 123 zápasů s bilancí 21+33. Sanforda (29) si mohou fanoušci pamatovat z jeho působení v St. Louis, kde prožil své nejlepší roky v NHL. Kariéru však začal ve Washingtonu, který ho draftoval na konci 2. kola před 10 lety. V Arizoně letos Sanford zasáhl do 11 zápasů, v nichž si připsal dvě asistence, a v 16 utkáních nastoupil na farmě Coyotes v Tucsonu (1+3). V NHL má odehráno přes tři stovky zápasů a nasbíral rovných 100 bodů (49+51). Chicago bude jeho sedmou zastávkou v nejslavnější hokejové soutěži světa, když kromě zmíněných týmů oblékl také dres Ottawy, Winnipegu a Nashvillu.

Blackhawks prohráli i v New Jersey, Bedard se zranil

Z pětizápasového výjezdu si Blackhawks přivezli jediný bod a v New Jersey prohráli už 14. venkovní zápas v řadě (dohromady v nich nastříleli pouze 26 branek). Proti Devils Chicago dvakrát vedlo, když se nejprve trefil povedenou ranou v přesilovce Dickinson a na konci druhé třetiny vrátil Hawks vedení v oslabení Katchouk, jenže ve třetí části nejprve prostřelil Söderbloma mladý slovenský obránce Nemec a vítěznou branku pak zařídil důrazem na brankovišti McLeod. Porážka, i když už je kolikátá v řadě, ale nebyla v pátek v New Jersey tím hlavním problémem. Co zápas, to další zranění – a tentokrát přišli Blackhawks o Connora Bedarda. Ten při snaze proniknout do útočného pásma narazil hlavou do obránce Smitha, ze hry ihned odstoupil a přestože trenér Richardson neměl brzy po utkání podrobnější informace, bude se Chicago zřejmě bez svého nejproduktivnějšího hráče muset nějakou dobu obejít. Později vyzval Smitha k bitce Foligno a přivodil si také blíže nespecifikované zranění. Z bojovného utkání, kdy nebyla nouze o další šarvátky a ostřejší zákroky, si zranění odnesl i domácí lídr Jack Hughes, který byl stejně jako Bedard čerstvě nominovaný na únorové Utkání hvězd. „Všichni viděli, že to byl faul, taky si to myslím,“ soudil o Bedardově střetu se Smithem Boris Katchouk. Oba trenéři ale byli ve svém hodnocení smířlivější: „Ještě jsem to mnohokrát neviděl, jen v rychlosti na střídačce. Neřekl bych, že to byl faul. Connor se natahoval po puku a obránce neviděl přes jiného jejich hráče. Nemyslím, že by proti němu (Smith) vystoupil, spíš se jen zastavil a Connor do něj narazil. Úmysl bych v tom nehledal,“ uvedl trenér Luke Richardson, sám bývalý důrazný obránce. „Podle mě to byl dobrý hit, jen smůla, že do něj narazil právě takhle, to nikdy vidět nechcete. Asi každý mladý hráč se musí jednou naučit, že na ledě jsou určitá místa, kde… taky jsem dostal tvrdou lekci a po jedné takové ráně jsem byl vypnutý. Musíte si dávat bacha,“ pověděl domácí trenér Lindy Ruff. „Každý tým má starosti se zraněními, taková je NHL. My teď asi trochu víc než ostatní, když se podíváte na naši soupisku, ale právě proto musíme všichni zabrat, včetně mě. A šanci dostane zase někdo další. Jedeme dál, bojujeme a dneska to bylo lepší, po všech směrech,“ řekl Jarred Tinordi.

Hawks nedali v Nashvillu ani gól a prohráli potřetí v řadě

Výborný výkon brankáře Soderblöma, který pochytal celkem 33 střel, Chicago zahodilo, v Nashvillu nedokázalo vstřelit ani jeden gól a prohrálo potřetí v řadě. Z posledních 11 zápasů mají Blackhawks pouze pět bodů za dvě těsné výhry a porážku v Dallasu po prodloužení. Znovu se ukázalo, že záměrně slabší sestava, které navíc schází celá řada zraněných hráčů, má šanci na dobrý výsledek jen v případě, kdy Chicago podrží skvělým výkonem brankáři – obvykle Petr Mrázek, ale tentokrát i Arvid Soderblöm. Přesto to v úterý nestačilo. Predators měli od počátku zápas pod kontrolou, ujali se vedení po rychlé trefě a svého soupeře nadále tlačili. Díky švédskému gólmanovi měli Hawks dlouhou dobu naději, jenže vyrovnávací branku se jim nepodařilo vstřelit ani v několika přesilovkách. Když už se zdálo, že v posledních minutách přesto vrhne Chicago všechny zbývající síly do útoku, dvě rychlá vyloučení a snadný gól O’Reillyho v následné dvojnásobné přesilovce znamenaly, že o výhru se Nashville už nebude muset strachovat. Konečné skóre stanovil do prázdné Evangelista a domácí brankář Juuse Saros se po 21 zákrocích mohl těšit z čistého konta. „Bylo to ok. Docela těžký zápas a hodně tvrdých soubojů. Možná jsme se někdy trochu báli hrát a nechtěli jsme udělat chybu, když to bylo pořád jen 1:0. Druhá třetina nebyla úplně super, ale zvládli jsme to,“ řekl útočník Predators Gustav Nyquist, jehož branka z 6. minuty byla nakonec vítězná. „Kluci bojovali a to je první krok k tomu, jak bychom chtěli hrát. S výsledky nejsme spokojení, v téhle lize je to nepřijatelné. Ale nás trenéry těší, že jsme hráče na tréninku nabádali k tomu, aby zabojovali a přenesli to pak do zápasu. Bohužel jsme kolem branky dneska neměli štěstí, ale hra byla dobrá,“ hodnotil střízlivě kouč Richardson. Doplněno: Poprvé v letošní sezoně nastoupil útočník Brett Seney, kterého Chicago povolalo z Rockfordu. Během 11:27 zaznamenal dva hity, jednu střelu a menší trest. Utkání kvůli zranění ruky nedohrál Anthony Beauvillier a Blackhawks bude patrně nějakou dobu scházet. V minulých dnech vyřadilo zranění ze hry také Raddyshe s Tylerem Johnsonem a chicagská marodka se tak stále rozrůstá…

Blackhawks vybojovali bod v Dallasu

V Dallasu Chicago nejprve získalo dvoubrankový náskok, v polovině duelu ale Stars otočili skóre a ve třetí třetině nabrali Blackhawks po snadné trefě Benna rázem dvougólovou ztrátu. Přesto se jim podařilo srovnat a nakonec svému soupeři podlehli až v prodloužení. V souboji jednoho z nejlepších a nejhoršího týmu Centrální divize (po 35 zápasech má Dallas bezmála dvakrát tolik bodů, kolik jich nasbíralo Chicago) měli domácí lepší vstup, Mrázek ale betonem zlikvidoval tutovku Marchmenta. Náskok Blackhawks zařídil dorážkou Tyler Johnson a po Reichelově přihrávce zvýšil po chvíli Guttman. Hororový zápas však prožil obránce Tinordi, který u první branky Stars odpočíval na trestné lavici a výrazně se podílel na dalších třech gólech. Kontaktní branku dal ve 49. minutě minutě povedenou ranou z voleje bývalý hráč Dallasu Dickinson a v přesilovce pár minut před koncem srovnal opět pohotově z dorážky Tyler Johnson. Finální tlak domácích Blackhawks s vypětím ustáli a diváci pak mohli sledovat přehnaně opatrnou nudu v pěti minutách prodloužení. Jen několik vteřin před jeho vypršením zariskoval Bedard a kombinaci do prázdné potřetí v utkání pohodlně zakončil Roope Hintz. Petr Mrázek pochytal 31 střel a porážku mohl jen těžko odvrátit, když celkem čtyřikrát stříleli hokejisté Dallasu do úplně odkryté brány. Kromě Tinordiho si -3 připsali také Phillips a Foligno s Bedardem, který odehrál téměř 24 minut (nejvíc v sezoně) a po pěti zápasech vyšel poprvé bodově naprázdno (3+5). Naopak 25 minut strávili na ledě zadáci Murphy s Vlašičem a oba zaznamenali +3, stejně jako útočník Dickinson. Je jistě pozoruhodné, že v týmu, kde se jinak řada hráčů nachází hluboko v mínusu, mají nyní Vlašić +10 a Dickinson +9. „Mohli jsme to po gólu ve třetí třetině zabalit a říkat si, že jim to v neděli vrátíme. Ale zabrali jsme, pořád jsme se snažili s tím něco udělat, nevzdali jsme to,“ pochvaloval si Jason Dickinson. „Měli jsme náskok a místo toho, abychom hráli na jistotu, tak jsme zbytečně riskovali. Nikdy není dobré se jen tak zatáhnout a čekat, ale když vedete, tak byste měli hrát jednoduše. Možná to není sexy, možná si z toho nic nevytvoříte, ale alespoň si sami nenaděláte problémy,“ hodnotil Tyler Johnson. Kouč Richardson nicméně nabídl jiný pohled: „Začali jsme dobře. Sice nám dali gól z přesilovky, ale další oslabení jsme zvládli. Ve druhé třetině jsme strávili příliš mnoho času ve vlastní třetině. Z nějakého důvodu jsme se stáhli a nechodili do soubojů ani v našem pásmu. Mají urostlé hráče, kteří dobře bruslí, takže to pro nás nebyl dobrý recept na úspěch.“ Doplněno: Pouze minutu pobyl ve hře útočník Taylor Raddysh, než jej ze zápasu vyřadilo zranění v dolní části těla. Z nespecifikovaného důvodu ze sestavy na poslední chvíli vypadl i obránce Nikita Zaitsev.

Bedard si připsal 4 body při vítězství v Tampě 5:3

Nebýt několika zranění, mohli se hráči Blackhawks radovat, že potěšili svoje maminky na výletě na Floridu povedenou výhrou 5:3 proti silnému soupeři. V otevřené první třetině mělo Chicago spoustu štěstí a pozorného Mrázka v brance, který si v utkání připsal celkem 30 zákroků. Na začátku mu dvakrát pomohly tyčky, zatímco domácí Lightning si dva góly dali po příhodných odrazech sami. Přísné vyloučení Jonese potrestal už ve 4. minutě volný Cirelli na středu, jenže Blackhawks rychle odpověděli, když Bedard přelstil Hedmana a zužitkoval odvážnou práci Kurasheva. Tampě vrátil náskok střelou do odkryté branky Kucherov, do přestávky ale šlo s dvougólovým vedením Chicago. Nejprve si Korchinského nahození srazil do sítě Darren Raddysh, bývalý obránce Rockfordu a bratr útočníka Taylora Raddyshe, který posílil Blackhawks právě z Tampy při výměně Hagela. Pro šikovného nováčka Korchinského to byla jeho první branka v NHL. Při rychlém brejku potom proměnil perfektní přihrávku Bedarda jiný bývalý hráč Lightning Tyler Johnson a těsně před koncem třetiny si Bedard připsal svou 7. branku v sezoně – chicagský supertalent získal puk ve středním pásmu, vyměnil si ho s Folignem a přestože jeho bekhendový pokus Johansson pokryl, srazil kotouč do sítě vracející se Cirelli. Krátce po začátku druhé dvacetiminutovky využil na brankovišti přesilovku Perry a Blackhawks pak předvedli zodpovědný výkon, kterým Tampu nepustili zpátky do zápasu. Dlouhou závěrečnou powerplay sice přetavil v gól Stamkos, na víc už ale domácí nedosáhli a s Chicagem prohráli 3:5. Blackhawks tak může mrzet pouze to, že utkání dohráli bez zraněných Tinordiho, Athanasioua a Halla – Seth Jones strávil na ledě téměř 32 minut. „V jiných zápasech jsem měl myslím i víc šancí a nebyl z toho ani bod. Nikdy nevíte a občas to dopadne takhle. Z bodů mám radost, to je jasné,“ těšil se Bedard, třetí nejmladší hokejista v historii NHL, kterému se podařilo v utkání nasbírat 4 body (2+2). „Nebyli jsme spokojení s tím, jak jsme hráli v neděli (při porážce s New Jersey), proto je pro nás tohle vítězství důležité. O to víc proti takovému týmu, kdy je na ledě znát, proč se jim v minulých letech tak dařilo. Prvních 10 minut nás nepustili k puku, ale trpělivost se nám vyplatila a počkali jsme si na jejich chyby.“

Chicago uštědřilo Vegas první letošní porážku

Až do pátečního večera byli obhájci Stanleyho poháru z Las Vegas jediným neporaženým týmem v letošní sezoně. Začátek utkání byl sice ze strany Blackhawks příšerný, když po čtyřech minutách prohrávali už o dvě branky a třetímu gólu těsně zabránil Mrázek, jenže ještě do přestávky Chicago srovnalo a nakonec získalo bod navíc za výhru v prodloužení 4:3. Na 2:1 snížil ve 14. minutě po dobré pasáži Donato, když překonal Hilla přizemní střelou po pohotové přihrávce Perryho, a o chvilku později srovnal svižnou ranou Bedard, kterému parádně posunul kotouč Foligno. Právě Foligno odehrál výborný zápas, žádnou ze svých příležitostí však neproměnil. Ve třetí třetině nejprve Raddysh potrestal hrubku Theodora, ten ale svou chybu napravil o 10 minut později, kdy pěknou střelou vyrovnal po Bedardově ztrátě. Blackhawks v závěru ubránili další dvě oslabení a v prodloužení po faulu Karlssona na Bedarda dostali poprvé v utkání možnost zahrát si sami v početní výhodě. A ve vítězný gól ji proměnil Philipp Kurashev, když zachytil vyhození soupeře, připravil si palebnou pozici a ze středu překonal Hilla počtvrté. „Nebyla to ta nejhezčí přesilovka 4 na 3, ale povedlo se. Měli jsme už dlouhé střídání, když jsem viděl příležitost ke střele a naštěstí to tam spadlo,“ radoval se Kurashev. „Máme mladý tým a výhra nad obhájci poháru nám dá hodně sebevědomí. Hodně se z toho můžeme poučit, tak snad na tom dokážeme stávět i dál.“ Doplněno: Ve druhé třetině se po střetu s Howdenem zranil Alex Vlašić. „Byl trochu otřesený, tak uvidíme zítra, jak se bude cítit,“ pověděl trenér Richardson. „Je to těžké, protože body jsou pro nás důležité. Takový hit sice každého naštve a chcete mu to hned vrátit, ale za vyrovnaného stavu 2:2 uděláte nejlíp, když se budete soustředit na to, abyste vyhráli zápas. Počkáme si, budeme si ho pamatovat, ale chceme, aby všichni věděli, že si na nás nemůžou dovolovat. Je to složitá situace,“ řekl Nick Foligno.

Blackhawks povolali Reichela a Seneyho

Na přelomu roku vypadlo Chicagu ze sestavy několik zraněných útočníků a klub proto zareagoval povoláním Lukase Reichela a Bretta Seneyho z farmy v Rockfordu. Od 15. listopadu vyhráli Blackhawks pouze dvě utkání a právě při tomu druhém, kdy těsně před Štědrým dnem porazili Columbus 5:2, si poranil záda Jujhar Khaira. Po krátké vánoční přestávce vypadl kvůli zraněnému zápěstí i MacKenzie Entwistle a po úterní porážce s Tampou na seznamu absencí přibyli Patrick Kane (zranění ve spodní části těla z předcházejícího utkání) s Tylerem Johnsonem (nemoc). Už proti Lightning Hawks nastoupili se sedmi obránci a Caleb Jones proto zaskakoval v útoku. Na svůj debut v Chicagu se nyní může těšit Brett Seney (26), který s klubem podepsal v létě roční smlouvu, aby pomohl farmě v Rockfordu. Svůj úkol plní podobně jako další letní posily IceHogs Gust, Philp nebo Robinson výborně a s 38 body (14+24) ve 32 zápasech je aktuálně druhým nejproduktivnějším hráčem AHL (David Gust nasbíral 37 bodů (18+19) a je třetí). Ve své první sezoně mezi profesionály nastupoval Seney za New Jersey, krátce se také mihl v dresu Toronta a celkem v NHL nasbíral 13 bodů (5+8) v 55 utkáních. Lukas Reichel (20) letos už jedno utkání za Blackhawks narychlo stihl, jinak ale ve své druhé zámořské sezoně opět působí v Rockfordu. Ve 32 zápasech si připsal 36 bodů (14+22) a mezi nejproduktivnějšími hráči soutěže je pátý. Posílení IceHogs prožívají vydařenou sezonu, když jsou nyní na 2. místě Centrální divize o tři body za vedoucím Texasem. Právě proti Stars odehráli v úterý své poslední utkání, ve kterém Reichel rozhodl přesnou ranou v prodloužení o výhře 4:3.

Kane má 1200 bodů a Chicago s Rangers zlomilo sérii porážek

Patrick Kane pokořil při vítězství nad Rangers 5:2 hranici 1200 bodů a dosáhl tak dalšího pěkného milníku během své kariéry v Chicagu. V polovině zápasu dorazil střelu Setha Jonese ve dvojnásobné přesilovce, navíc přidal i dvě asistence a spolu s Maxem Domim (také zapsal tři body, za dvě trefy a přihrávku), potažmo brankářem Petrem Mrázkem byli hlavními strůjci toho, že Blackhawks zlomili nelichotivou sérii osmi porážek. Proti Rangers, kteří se zrovna nenacházejí v ideální pohodě, přálo Chicagu štěstí, když oběma brankářům několikrát pomohla tyčka. Mrázek chytal výborně a inkasoval jen jednou z 20 střel, po dvou třetinách ho ale kvůli zranění třísel nahradil Söderblom. Domácí kapitán Trouba se snažil svůj tým nabudit dvěma ostrými hity, po kterých se rval s Khairou a Toewsem, Chicago už ale výhru po tříbrankovém náskoku nepustilo. Na ránu Zibanejada odpověděl tečí v další přesilovce Raddysh a smolné snížení Kreidera v závěrečné powerplay přišlo pro domácí celek příliš pozdě. „Mám za svoje hráče radost, protože v minulých zápasech jsme si zasloužili víc. Někdy si za neúspěchy můžete sami, jenže poslední dobou jsme hráli dobře, jen to nepřinášelo výsledky, zatímco dneska ano,“ vyjádřil se trenér Richardson. „Je to příjemné, samozřejmě. Když jste v lize tak dlouho, tak je logické, že dosáhnete na určité milníky. Dneska z toho mám dobrý pocit, protože jsme vyhráli a mohl jsem k tomu přispět,“ těšil se Patrick Kane.

Blackhawks bez Setha Jonese prohráli s Minnesotou 3:4n

Podruhé v řadě si Chicago připsalo bod za porážku po prodloužení – tentokrát až v nájezdech nestačilo na Minnesotu 3:4. Blackhawks se museli obejít bez obránce Setha Jonese, který se zranil v utkání s Buffalem a bude svému týmu scházet 3–4 týdny. Jack Johnson byl s 24:20 nejvytíženějším hráčem Hawks a Jake McCabe se letos poprvé dostal přes 20 minut na ledě (23:33). Právě McCabe otevřel skóre zápasu povedenou ranou v 7. minutě, jenže vzápětí pohotově srovnal Boldy. Stejný hráč našel okamžitou odpověď ještě jednou, když v 51. minutě vyrovnal jen 17 vteřin po gólu Athanasioua, který překonal Fleuryho po nádherné individuální akci. V prodloužení se diváci rozhodujícího gólu nedočkali a protože bývalý brankář Chicaga Fleury v nájezdech uspěl proti Toewsovi s Kanem, zatímco Stalocka překonali Kaprizov a Gaudreau, získala bonusový bod Minnesota. Do sestavy se vrátil obránce Filip Roos a připsal si svůj první bod v NHL. Poprvé v dresu Chicaga bodoval zadák Jarred Tinordi, když přihrál na dvě branky svého týmu. „Dneska to bylo divoké, to ano. Měli jsme z toho dobrý pocit, když jsme se ve třetí třetině dostali do vedení, a pak stačí jeden smolný odraz a zase je vrátíme do hry. Na to si musíme dát pozor. Celý zápas jsme odpracovali a otočili to, určitě si z dnešního utkání můžeme vzít hodně pozitiv, i když v některých chvílích jsme to měli odehrát lépe, to nepochybně,“ zhodnotil Andreas Athanasiou. „Dneska se nám to stalo dvakrát a v předchozích zápasech už občas taky. Poslední tři utkání jsou si podobné v tom, že jsme na konci nezvládli udržet lepší výsledek, a z toho se musíme ponaučit co nejdříve, ať nás to netrápí celou sezonu,“ uvedl trenér Richardson a zalitoval, že Chicago v utkání s Wild dvakrát rychle přišlo o svůj náskok.

Chicago zvládlo utkání s Floridou a vyhrálo počtvrté v řadě

V utkání na domácím ledě proti silné Floridě sice nemuseli Blackhawks otáčet skóre a po dvou třetinách vedli o tři branky, nakonec ale odolávali tlaku soupeře a zvítězili 4:2. Už čtvrtá výhra v řadě ukazuje, že do sezóny vstoupilo Chicago v dobré pohodě, kdy se může opřít o kvalitní hru v oslabení a solidní výkony brankářů. Brzy si domácí tým pomohl gólem v přesilovce, kterou využil parádní ranou Taylor Raddysh, a krátce před přestávkou zvýšil svou první letošní brankou Patrick Kane. Ve druhé části se Chicago dostalo do problémů řadou trestů, přežilo ale i minutu a půl trvající oslabení ve třech a další gól pak přidal Philipp Kurashev. Bývalý obránce Hawks Forsling byl po zblokované střele otřesen a Kurashev měl k pěkné trefě usnadněnou cestu. Jenže Panthers zápas před třetí třetinou nezabalili a když po odrazu vyplaval sám před odkrytou brankou Luostarinen, získali hosté naději. Tu o minutu později posílil šikovnou tečí Tkachuk a Hawks se najednou museli začít bát o výsledek. Do konce zápasu už to ale zvládli a protože v samém závěru kapitán Toews skvěle ustál souboj s Reinhartem, mohl do prázdné brány stanovit konečné skóre na 4:2. „Baví mě to. Loni jsme čekali na výhru snad 10 nebo 11 zápasů, tak je fajn, že letos se nám začátek povedl. To může tým pořádně nakopnout na celou sezonu, tak snad to bude i náš případ. Je trochu nezvyklé, když není vyprodáno. Už jsem něco podobného zažil v sezoně 2007–08 a když potom začnete vyhrávat, atmosféra se zlepší a tribuny se zase rychle plní. Nepřekvapilo by mě, kdyby se to stalo znovu,“ věří Patrick Kane, zatímco výhru nad Floridou sledovalo „pouze“ necelých 13 tisíc lidí. „Líbilo se mi, že jsme ochotni se obětovat pro tým a pro gólmana, hlavně ve druhé třetině to bylo důležité. Ale i ve třetí v klíčových momentech, když někdo zblokoval střelu, tak střídačka tím žije. Je to nakažlivé, ukázalo se to potom, když hráli bez brankáře. Stává se z toho naše tvář, takhle chceme hrát,“ pochvaloval si po utkání trenér Richardson, který se teď ale bude muset obejít bez Tylera Johnsona. Produktivní útočník si zranil nohu po srážce s Barkovem a není jasné, jak dlouho bude týmu scházet.

Chicago otočilo zápas s Detroitem a doma začalo výhrou 4:3p

Tři utkání už měli Blackhawks za sebou, ale teprve v pátek večer se poprvé v nové sezoně představili doma v United Center. Fanouškům nakonec udělali radost, přestože o přestávkách pokaždé prohrávali o dvě branky. Přesilovku využil Larkin a bývalého brankáře Red Wings Petra Mrázka překonali naopak dva bývalí hokejisté Chicaga: Suter po šťastném odrazu a Kubalík šikovnou tečí. Svou rychlost ukázal Andreas Athanasiou, pro změnu také bývalý hráč pátečního soupeře, a protože byl v brejku faulován, dostal příležitost k trestnému střílení. To proměnil povedenou střelou a ačkoliv to byla po dvě třetiny jediná trefa domácího týmu, nakonec se Blackhawks podařilo zápas otočit. Výrazný podíl na tom měl v solidní formě hrající Sam Lafferty, který nejprve asistoval u gólu Kurasheva na brakovišti a v 51. minutě vyhrál v oslabení buly, po němž se zápěstím parádně trefil obránce Murphy. V následném prodloužení utekl v příhodnou chvíli puk Raymondovi a druhý bod do tabulky vystřelil Chicagu přesnou ranou Max Domi. „Jestli jsem ho [Patricka Kanea] viděl? To bych lhal. Jinak bych mu asi přihrál. Ani nevím, jak jsem se k puku dostal, ale pak jsem měl dost prostoru a hned jsem věděl, že budu střílet na vzdálenější tyčku,“ usmíval se po utkání autor rozhodujícího gólu. Brankář Mrázek pokryl 15 střel, do třetí třetiny ale ze zdravotních důvodů nenastoupil a v utkání jej nahradil Alex Stalock. „Řekl nám, že se necítí dobře, že je to nějaké drobné zranění, ale že třetinu zvládne dochytat. Je začátek sezony, chtěli jsme být raději opatrní. Zítra uvidíme, jak na tom bude,“ uvedl trenér Luke Richardson. Doplněno: Blackhawks povolali z Rockfordu náhradního brankáře Arvida Söderbloma.

Lukas Reichel začne sezonu v Rockfordu

Nadaný německý útočník Lukas Reichel byl mezi pěticí hokejistů, které Blackhawks v úterý odeslali na farmu do AHL. Chicagská soupiska pomalu získává své obrysy, když kromě Reichela zamířili v posledních dnech do Rockfordu také brankáři Söderblom se Stauberem, obránci Phillips s Crevierem nebo útočníci Barratt, Pour, Slavin, Teplý a Guttman. Posledně jmenovaný v přípravě zaujal snad nejvíce, i on však svou kariéru mezi profesionály začne v nižší soutěži. Obránce Kevin Korchinski, kterého si Chicago vybralo jako 7. celkově na posledním draftu, už byl odeslán zpátky do juniorky do Seattlu (WHL), a mezi juniory se vrací též další zadáci Allan (Prince Albert, WHL) a Del Mastro (Mississauga, OHL) a křídelník Samuel Savoie (Gatineau, QMJHL). Na soupisce mají Blackhawks nyní 35 hráčů: dvacet útočníků, tucet obránců a tři brankáře. Pro různě vážná zranění jsou nicméně mimo hru Murphy, Mitchell, Khaira, Ludwinski a čerstvě i Caleb Jones s Borisem Katchoukem, kterého pochroumaný kotník vyřadí na 4–6 týdnů. Do tréninku se nově zapojili Galvas, Dach, Hardman a zlehka také Jake McCabe. Doplněno: Do Rockfordu se přesouvají také Mike Hardman a Jakub Galvas. Ve středu prošli přes listinu volných hráčů obránce Nicolas Beaudin (před lety draftovaný Chicagem v 1. kole) a útočníci Philp, Seney a Sikura – všichni čtyři jdou do AHL a na soupisce Blackhawks je tak nyní 29 hokejistů.

Lafferty a Seth Jones gólově přispěli k výhře nad Lotyšskem

Američané zahájili MS ve Finsku výhrou nad Lotyšskem 4:1. Kapitán Seth Jones k tomu přispěl gólem v přesilovce, který byl nakonec vítězný, a jednou přihrávkou. Spolu se Schmidtem (Winnipeg) byl Jones nejvytíženějším hráčem reprezentace USA, když na ledě strávil 23:39. Mezi střelce se zapsal také Sam Lafferty, který pěknou brankou krátce po začátku druhé třetiny zvyšoval už na 4:0. Během 16 minut na ledě zaznamenal tři střelecké pokusy. Caleb Jones si v přípravném utkání zranil zápěstí a odcestoval k vyšetření do Chicaga. Na turnaji se tedy nakonec nepředstaví. Erik Gustafsson s Philipem Kurashevem odehrají svá první utkání na letošním MS v sobotu.

Marc-André Fleury (© Michael Martin/NHLI via Getty Images)
Marc-André Fleury (© Michael Martin/NHLI via Getty Images)

Blackhawks nedali v Coloradu ani gól a prohráli 0:2

Těžký zápas v Coloradu dopadl výsledkem podle předpokladů a po čtyřech výhrách nyní čekají hráči Hawks na vítězství už také čtyři zápasy. Za svůj výkon proti špičkovému týmu Avalanche se nicméně Chicago nemusí stydět. Blackhawks měli povedený vstup do zápasu, který vygradoval překvapivou šancí pro pracovitého obránce de Haana, jenže tváří v tvář si na Francouze nepřišel. První třetina skončila bez branek a přestože se v tu chvíli zápas jevil vyrovnaný a otevřený, postupně si Colorado vypracovalo převahu. Ve výborné formě se předvedli oba brankáři a zatímco Francouz potřeboval na druhou nulu v řadě 24 zákroků, Fleury pochytal celkem 27 střel. Utkání rozhodla pohotová přesilovková trefa Kadriho ve 32. minutě a když se později před brankářem Hawks objevil volný Rantanen, opět Fleurymu chyběl kousek k tomu, aby inkasovanému gólu zabránil. Dvoubrankové manko už při tomto rozložení sil výrazné, Hawks už v závěru vyloženě nezahrozili a Colorado se mohlo radovat z 16. výhry na domácím ledě v řadě. „Udělali jsme jen pár chyb, ale proti takhle silnému soupeři je to znát. Hráli jsme dobře a taky měli svoje šance. Neřekl bych, že jsme si mysleli, že to půjde samo, ale v několika momentech jsme trochu polevili a oni to hned využili,“ pověděl trenér King. „Myslím, že to byl vyrovnaný zápas. Věděli jsme, že jim nesmíme nabídnout moc šancí a že je potřeba to odbojovat. Dvě a půl třetiny se nám tohle dařilo, jen škoda, že na konci už jsme neměli dost energie, abychom zkusili srovnat skóre,“ doplnil Patrick Kane. Doplněno: V minulém utkání se brankář Lankinen zranil a měl by být několik týdnů mimo hru.

Calvin de Haan (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Calvin de Haan (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Khaira ošklivě zraněný při porážce s Rangers 2:6

Blackhawks se krátce zastavili doma v United Center než opět vyrazí na dva zápasy venku, tentokrát do Kanady. Odveta s Rangers se v první třetině vyvíjela slibně, Hawks byli lepším týmem, ačkoliv už po minutě hry prostřelil Fleuryho z výborné pozice obránce Trouba. Jenže domácí rychle odpověděli, když měl Georgiev zakrytý výhled a nedokázal zareagovat na nahození Gustafssona. Z gólu se po delší době radoval i mladý Kirby Dach, který se pohotově zorientoval po vyhraném vhazování v útočné třetině. Další branku ale Hawks nepřidali, nevyužili čtyři přesilovky a Rangers naopak ve dvou početních výhodách otočili skóre. Rozhodujícím momentem zápasu bylo však vážné zranění útočníka Jujhara Khairy, kterého ostře trefil Trouba. Otřeseným hokejistům Chicaga pak zápas protekl mezi prsty, New York na konci přidal ještě pár dalších branek a v závěru jen Carpenter neudržel nervy. „Něco takového vidět nechcete, nezáleží na tom, jestli jde o našeho nebo jejich hráče. Mluví, zdá se být v pořádku a víc uvidíme až po dalších vyšetřeních,“ pověděl k Khairovi trenér King. „Asi jsme se k tomu mohli jako tým postavit nějak lépe, chtěli jsme vyhrát i pro Jujhara, ale podepsalo se to na nás a nevyšlo to,“ uvedl kapitán Toews. Doplněno: Marc-André Fleury odchytal své 900. utkání v NHL, na 500 výher mu stačí jediné vítězství. Bývalý hráč Blackhawks Artemi Panarin nasbíral čtyři body a překonal hranici 500 bodů v NHL.