Letní úkoly: Chránění hráči

Smlouva po letošní sezoně vypršela řadě chráněných hráčů. O prodloužení kontaktu musí GM Tallon jednat s Barkerem, Bollandem, Brouwerem, Eagerem, Fraserem, Versteegem a dvojicí náhradních brankářů Crawford, Niemi.

GM Dalea Tallona čekají v nadcházejících týdnech a měsících obtížná vyjednávání s vlastními chráněnými hráči. Dvanáct podepsaných hráčů ze současného kádru z platového stropu ukusuje necelých 37 milionů a pokud předpokládáme strop ve stejné výši jako v tomto ročníku, mají tedy Blackhawks pro 10 či 11 zbývajících míst na soupisce k dispozici 20 milionů. Částka je to poměrně slušná do té chvíle než začneme brát ohledy na příští léto.

Po sezoně 2009–2010 totiž končí smlouva klíčovým hráčům Jonathanu Toewsovi, Patricku Kaneovi a Duncanu Keithovi. Kontrakt vyprší také Adamu Burishovi, Niklasu Hjalmarssonovi a Andrew Laddovi. Blackhawks by si zřejmě přáli udržet všechny jmenované, musejí však počítat s tím, že všichni budou požadovat menší či větší navýšení platu, platový strop zřejmě bude nižší než v současnosti a zároveň se neuvolní 13 milionů tak jako letos s končícími kontakty Martina Havláta a Nikolaie Khabibulina.

Pokud tak GM Tallon využije letos celou hodnotu platového stropu, buď bude muset za rok uskutečnit nějaké výměny anebo přivést nějakého drahého hráče, kterému v létě vyprší smlouva a bude tak moci odejít (např. Chris Pronger z Anaheimu). Pokud se ani jedno nepodaří a Blackhawks nepřijdou na jiný způsob, jak složitou situaci vyřešit, budou nuceni se s jedním z dvojice Kane, Keith rozloučit.

S ohledem na budoucnost tak musí GM Tallon přistupovat už k letošním vlastním chráněným volným hráčům. Jeho pozici by do jisté míry usnadnilo, pokud by se na prodloužení stávajících smluv s Toewsem, Kanem a Keithem dohodl již letos a měl tak jasný přehled o tom, kam až může zajít při jednáních s Davem Bollandem, Krisem Versteegem, Camem Barkerem a dalšími.

Třiadvacetiletí Dave Bolland a Kris Versteeg jsou prakticky v identické pozici. Bolland naskočil do NHL již loni, pro zranění ale odehrál jen 40 utkání. Letos již patřil k základním stavebním kamenům sestavy jako druhý či třetí centr a nejčastěji ve formaci s Laddem a Havlátem se mu dařilo na výbornou. V 81 utkáních nasbíral 47 bodů (19+28), připsal si 19 bodů do tabulky +/- a kouč Joel Quenneville ho často využíval i do hry v oslabení. O týden mladší Kris Versteeg přišel do Chicaga na začátku roku 2007 z Bostonu a po dvou úspěšných letech na farmách se prosadil i ve své nováčkovské sezoně v NHL. V 78 zápasech zaznamenal 53 bodů (22+31) a ve velice slušné letošní konkurenci (Mason, Ryan, Doughty, Stamkos) byl nominován na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku. Před příchodem Samuela Pählssona prokazoval, že umí nejen tvořit hru, ale je také užitečným při hře v oslabení.

Jak Bolland, tak Versteeg za sebou mají jednu velice vydařenou sezonu a Blackhawks se nyní musejí rozhodnout, jak moc na ně chtějí spoléhat v dalších sezonách. Oba sice měli úspěch již před příchodem do NHL, doba, kdy si chicagské vedení myslelo, že lídry týmu se stanou Tyler Arnason a Mark Bell však není tak dávno minulá. Pod tíhou dojmů z průběhu letošního roku a playoff by se mohli oba hráči radovat z dobré smlouvy podobné té, kterou dostal loni Dustin Byfuglien, GM Tallon ale zároveň musí prokázat opatrnost.

Ačkoliv s podobnými starostmi v časech platového stropu se potýká řada dalších týmů, právě Bolland a Versteeg by mohli přilákat pozornost soupeřích GM. Důležitá hrana pro nabídky chráněným volným hráčům je někde v okolí 2,5 milionů dolarů (předloni to bylo 2 615 624 dolarů, přesné číslo je ale závislé aktuálně průměrných platech v NHL), pokud by Bolland nebo Versteeg podepsali s nějakým jiným mužstvem smlouvu, která nepřesáhne tuto mez, pokud Blackhawks nabídku nedorovnají, dostanou jako kompenzaci pouze volbu ve 2. kole draftu. Můžeme tak předpokládat, že pokud chtějí Bollanda a Versteega udržet, musejí si přichystat 2 až 3 miliony, což ostatně pro takové hráče za daných okolností nemusí být vysoký plat. Oproti stávajícím smlouvám je to ale značný skok: Bolland pobíral 887 tisíc a Versteeg jen 490 tisic.

Podobně složité jednání čeká GM Tallona s třiadvacetiletým obráncem Camem Barkerem. Ten má za sebou výtečnou sezonu, když konečně potvrdil své kvality. Ročník sice kvůli starostem s platovým stropem zahájil na farmě, v NHL pak ale v 68 utkáních nasbíral 40 bodů (6+34) a v prvních dvou kolech playoff patřil k nejlepším hráčům Blackhawks. Proti Detroitu se mu sice nevedlo, přesto ale prožil povedený rok. Jako bývalá trojka draftu sice pobírá plat 984 tisíc, do stropu se ale započítávali též jeho maximální bonusy v hodnotě 1 850 000 dolarů. Není známo, kolik přesně si s těmito bonusy vydělal, můžeme ale očekávat, že také on bude chtít smlouvu ke 3 milionům.

Vzhledem k tomu, že Blackhawks mají na soupisce Briana Campbella, Brenta Seabrooka a Duncana Keitha, je možné, že budou chtít Barkera vyměnit. O tom se ostatně spekuluje prakticky po celou dobu, kdy v Chicagu působí. Teprve letos dokázal alespoň zčásti naplnit svůj potenciál, rychlost ale nepatří mezi jeho silné stránky a příliš vysoký plat hovořil naposledy proti němu právě na začátku sezony, kdy to byl právě on, kdo musel na několik utkání do AHL. Přesto je stále hráčem Blackhawks, kteří nadále věří, že je schopen hrát pravidelně na tak vysoké úrovni, jak to prokazoval letos na jaře. Už letošní jednání o smlouvě a jeho požadavky však napoví, jestli to bude znovu on, o jehož odchodu se bude v souvislosti s těsným platovým stropem mluvit nejhlasitěji. Bezpochyby má ze všech chicagských obránců nejlepší střelu a schopnosti na to, aby šéfoval přesilovce. Pokud ale bude muset po Jamesi Wisniewskim někdo obranné řady Hawks opustit, ukazatele znovu směřují na něho. Vyměnit Campbella nebo Brenta Sopela bude totiž o poznání složitější.

Troy Brouwer, Ben Eager a Colin Fraser mají svou roli v týmu, narozdíl od předcházející trojice jsou ale snadněji nahraditelní. Podepsat s nimi nové smlouvy by nemělo být těžké, ve všech případech ale musejí Blackhawks kalkulovat s tím, zda-li nemají na farmě nebo mezi juniory lepší (Kyle Beach) či levnější (Jake Dowell) zástup.

Třiadvacetiletý Troy Brouwer patří mezi zodpovědné hráče, kteří umějí přitvrdit. Letos se po dvou sezonách na farmě, kde se mu dařilo střelecky, prosadil do hlavního týmu a porůznu alternoval v prvních třech formacích na místě zraněných spoluhráčů. Hawks si ho vybrali v roce 2004 až v 7. kole, v poslední sezoně mezi juniory ale nasbíral 102 bodů a více jak zdvojnásobil svou produktivitu z předchozího ročníku. V AHL pak uspěl téměř okamžitě a Chicago získalo nečekanou posilu. V 69 utkáních základní části si letos připsal 26 bodů (10+16), v playoff byl jedním z nejčastěji hitujích hráčů Hawks, zaznamenal však pouhé dvě přihrávky. Je otázkou nakolik bude schopen sbírat body i na nejvyšší úrovni, ačkoliv ukázal, že může přispívat i jiným způsobem. Letos ve vyřazovacích bojích nasbíral spoustu zkušeností a přestože by si zasloužil ještě rok na to, aby projevil své skutečné možnosti, může právě jeho místo zaujmout někdo další (Beach, Jack Skille, Akim Aliu) již letos.

Pětadvacetiletý Ben Eager, kterého Hawks získali na konci roku 2007 z Philadelphie, byl přes občasné zkraty užitečnou postavou v chicagské sestavě. V 75 utkáních letos nasbíral 16 bodů (11+5) a 161 trestných minut. Přestože jeho produktivita a šikovnost nenaznačuje, že byl před lety draftován v prvním kole, oproti ostatním rváčům a útočníkům známým jen svým důrazem má výraznou výhodu v tom, že umí dobře bruslit. Tréner Quenneville se tak nemusel bát využívat ho častěji a Eager hlavně ve spolupráci s Adamem Burishem dokázal mužstvo povzbudit a přinést do hry jiskru. Podobně jako v případě Brouwera můžeme říci, že Kyle Beach by měl být schopen ho nahradit, v Eagerovi však už máme hráče, který se v NHL v jisté omezené roli dokázal prosadit.

Čtyřiadvacetiletý Colin Fraser loni o rok prodloužil smlouvu s Chicagem a dobře udělal. V tréninkovém kempu se překvapivě prosadil do sestavy, v 81 utkáních pak nasbíral 17 bodů (6+11) a 17 trestných minut. V playoff se sice dostal do kádru jen při zranění Martina Havláta, nevedl si ale vůbec špatně. Jako defenzivně laděný hráč byl týmu užitečný a mělo by se pro něho najít místo i nadále. Zdá se, že Blackhawks si od Jakea Dowella, podobného typu hráče, slibují více, znovu ale můžeme opakovat, že Fraser se do NHL již dokázal prosadit.

Všichni tři tito hráči ze čtvrté formace odehráli dobrý ročník, na jejich místa se ale tlačí další hokejisté. Není důvod předpokládat, že by ani jeden nedostal nabídku na další kontrakt a mohl tak odejít bez náhrady. Hawks je budou chtít podepsat, v přípravném kempu ale budou muset o své místo v sestavě tvrdě bojovat.

Pokud předpokládáme, že Nikolai Khabibulin v Chicagu smlouvu neprodlouží, budou Blackhawks hledat náhradníka za Cristobalem Huetem. O tuto pozici se měli loni porvat Corey Crawford a Antti Niemi. Pětadvacetiletý Fin přišel do Chicaga po výborné sezoně v Lahti s velkým očekáváním, nakonec se ale s Crawfordem musel jen střídat na farmě. V NHL dostal jen drobnou příležitost, během které zrovna nezářil. Situace z loňského roku se sice do jisté míry opakuje, nevypadá to ale, že by s ním Blackhawks počítali a Niemi tak zřejmě zkusí štěstí jinde anebo zamíří do KHL.

Čtyřiadvacetiletý Corey Crawford měl být budoucí brankářskou hvězdou Hawks a přestože v AHL patří mezi lepší gólmany, nezdá se, že by v klubu měli v jeho dovednosti nadále takovou důvěru. Zřejmě je vůle, aby v klubu prodloužil smlouvu a snad by si i zasloužil větší prostor na místě brankářské dvojky, můžeme ale očekávat, že tuto pozici nedostane zadarmo a bude o ni muset bojovat v kempu. GM Tallon možná opět pozve nějakého brankáře na zkoušku, tak jako dříve Briana Bouchera, nebo podepíše ostříleného hokejistu, tak jako Wadea Flahertyho, dnes trenéra brankářských nadějí Hawks. Chicago má totiž v záloze Joea Fallona a Aleca Richardse, s touto nezkušenou dvojicí však zřejmě nebude chtít na farmě vstoupit do sezony. Bylo pak opět na Crawfordovi, jestli zůstane jedničkou v Rockfordu anebo získá stále místo v kádru Blackhawks.

Šestadvacetiletý obránce Aaron Johnson podepsal v létě s Chicagem roční smlouvu a na podzim hrál ve výtečné formě. Po zranění pak už jeho výkonnost nebyla na takové úrovni a v Chicagu tak asi nezůstane. Tím spíše pokud Blackhawks podepíší mladé obránce Simona Danise-Pepina a Joea Charleboise.

Prodloužení kontraktu možná Hawks nabídnou obránci Loganu Stephensonovi a útočníkovi Bryanu Bickellovi. Bez angažmá asi zřejmě zůstanou Adam Pineault, Adam Berti a Jimmy Sharrow.

Tip autora

Prioritou mezi chráněnými volnými hráči je Dave Bolland, kterého budou chtít Blackhawks udržet určitě. Kris Versteeg a Cam Barker by mohli být vyměněni, myslím, že je ale Chicago nepustí a dohodne se s nimi. Stejně tak předpokládám prodloužení smluv s Eagerem, Brouwerem, Fraserem, Crawfordem a Bickellem. Hawks si na to budou muset připravit celkem 9 až 11 milionů.

Následující díl

Nové tváře. GM Tallon nechystá žádné zemětřesení, v sestavě ale přirozeně dojde k několika změnám. O místo v kádru budou usilovat junioři Beach, Aliu nebo Sweatt a hráči z farmy Skille, Dowell nebo Hendry. Na trhu s volnými hráči budou Blackhawks shánět důrazného obránce a v kempu se snad bude znovu snažit prosadit Makarov.