Letní úkoly: Nové tváře

O místo v sestavě Blackhawks budou v létě usilovat např. nadaní junioři Beach a Aliu a hráči z farmy Dowell, Skille a Hendry. Na trhu s volnými hráči se bude Chicago nejspíše poohlížet po středním útočníkovi, důrazném obránci a záložním brankáři.

Blackhawks mají v sestavě několik míst, kde je trochu tlačí bota, některé další změny pak mohou být vynucené z finančního hlediska. Většina zásahů do kádru by ale měla být jen kosmetického rázu. GM Dale Tallon se nechal slyšet, že už tak mladý tým by mohl mít v příští sezoně ještě nižší věkový průměr, což může znamenat na jednu stranu jen odchod Nikolaie Khabibulina a/nebo Samuela Pählssona a na druhé začlenění některých talentovaných juniorů.

O místo v kádru budou usilovat nejen hráči z juniorských nebo evropských soutěží, ale též hokejisté z farmy, ať už s dřívější zkušeností v NHL nebo nikoli. Očekává se, že velký prostor k uplatnění dostane v přípravném kempu Kyle Beach. Devatenáctiletého hráče si Blackhawks vybrali loni v 1. kole draftu jako 11. v pořadí a do týmu by měl přinést tolik potřebný důraz spolu se zdravou drzostí. Beach se v průběhu letošní sezony WHL stěhoval z Everettu do Lethbridge a v 54 utkáních nasbíral 63 bodů (24+39) a 165 trestných minut. V 10 zápasech playoff ale bodoval jen dvakrát a v závěru sezony pak na pouhá 3 střetnutí posílil farmu v Rockfordu. Ani v letošním ročníku se nezbavil pověsti problémového hokejisty, Blackhawks s ním ale na jaře podepsali smlouvu a pokud si to sám nezkazí, dostane příležitost.

V podobné situaci je Akim Aliu, dvacetiletý rodák z Nigérie. V průběhu letošní sezony se stěhoval z Londonu do Sudbury a ve 45 utkáních zaznamenal 44 bodů (18+16) a 91 trestných minut. V závěru ročníku posílil Rockford a stihl vsítit 3 branky. Ani on se opět nevyhl problémům a stále tak visí otazníky nad jeho přístupem a disciplínou. Ovšem jako Beach, též Aliu je nejen šikovný hráč, ale hlavně ostrý hokejista, který v sestavě Blackhawks stále tak trochu schází. Ačkoliv Chicago zdá se sází na Beache, Aliu rozhodně není bez šance propracovat se v přípravném kempu do hlavního týmu.

Vzhledem k omlazování kádru v posledních sezonách nemají Blackhawks mnoho výjimečně nadaných nadějí. Vedle Beache a Aliua si mohou reálné naděje na uplatnění v NHL dělat Bill Sweatt a obránce Shawn Lalonde. Oba ale ještě čeká hodně práce a zřejmě budou potřebovat nějaký čas v AHL. Jedenadvacetiletý křídelník Sweatt dokončil třetí rok na Colorado College (23 bodů v 37 utkáních) a přestože se spekulovalo o tom, že by univerzitu mohl v létě opustit, pravděpodobně ještě rok v NCAA odehraje. Není důvod aby v současné situaci Chicago na Sweatta tlačilo a ten tak může v klidu dokončit studium. Do budoucna by ale mohl být tento rychlý a zodpovědný hráč užitečným článkem sestavy hlavního týmu.

Také Shawn Lalonde je spíš hráčem do vzdálenější budoucnosti. Letos zažil v Belleville (OHL) skvělou sezonu, v 66 utkáních vstřelil 19 branek a na 35 nahrál. V playoff pak nasbíral 12 bodů v 17 zápasech. Devatenáctiletý zadák prokazuje výtečný ofenzivní talent, skvěle bruslí, ale jeho obranné dovednosti jsou slabé. Lze jen těžko předpokládat, že by se prosadil po jednom vydařeném roce rovnou do hlavního týmu. Pravděpodobnější je návrat do juniorské soutěže a následně sbírání zkušeností v AHL.

Na farmě mají Blackhawks několik mladých hokejistů, kteří už NHL v Chicagu okusili, většinu ze svých několika startů ale nasbírali v předminulém roce. Dvaadvacetileté křídlo Jack Skille, volba Hawks v 1. kole draftu 2005, nasbíralo v 58 utkáních za IceHogs 45 bodů (20+25), jeho kariéra v Chicagu je ale dosud poměrně velkým zklamáním. Je otázkou názoru zda-li je v tuto chvíli schopnějším hráčem než Troy Brouwer nebo Adam Burish, zdá se že ale v klubu nemá dostatečnou důvěru. Spekuluje se o tom, že by ho Hawks mohli na draftu vyměnit, pokud se tak nestane, dostane vhodnou příležitost prokázat své kvality v kempu. V případě, že se opět neprosadí, dá se očekávat trejd tak jako tomu bylo v letos v případě Mikea Blundena nebo Petriho Kontioly. Skille je na hraně mezi farmou a hlavním týmem, a pokud letos nezíská stabilní místo v Chicagu, je na místě, aby dostal možnost v jiném klubu.

Dalšími hráči, kteří budou bojovat o místo v sestavě v přípravném kempu, jsou Jake Dowell a Jordan Hendry. Oba už (hlavně předloni) v hlavním týmů hráli a ani jeden si nevedl zle. V letošní sezoně tolik příležitostí nedostali a Blackhawks se mohli radovat z faktu, že mají pro všechny případy v záloze schopné a již poměrně úspěšně vyzkoušené hráče. Čtyřiadvacetiletý Dowell je alternativou ke Colinu Fraserovi, je pohyblivější a důraznější, ale ztrácí trochu po taktické stránce. Hendry byl předloni příjemným překvapením, když vytvořil spolehlivou dvojici se zkušeným Brentem Sopelem. Letos Blackhawks vsadili na ostřejšího Matta Walkera a ofenzivnějšího Aarona Johnsona a dá se očekávat, že v létě znovu raději zvolí jiného hráče a Hendryho si podrží pro případ zranění.

Z farmy by do hlavního týmu mohl povýšit jeden z gólmanů, jak Corey Crawford, tak Antti Niemi jsou ale v tuto chvíli bez smlouvy a jejich situaci jsme probrali již v minulém článku.

Blackhawks stále (alespoň to tak vypadá) drží práva na evropského hráče Jakuba Šindela, Jonase Nordqvist anebo Pavla Vorobieva. Přestože jsou v Evropě již prověření, nezdá se, že by figurovali v plánech Hawks a např. Šindel v minulosti hovořil o tom, že má celkem blízko k podpisu smlouvy s jiným týmem NHL (muselo by tak dojít nejdříve k výměně?). Jiná situace panuje ohledně Igora Makarova. Jedenadvacetiletý hráč Petrohradu, který byl v širší nominaci ruské reprezentace pro MS ve Švýcarsku, zaujal loni na kempu a v KHL pak prožil solidní rok (9+8 a 61 trestných minut ve 42 utkáních základní části). Dá se předpokládat, že se znovu ukáže v přípravném kempu a bude bojovat o místo v sestavě Blackhawks. Loni se však vyjádřil v tom smyslu, že pokud nezíská dobrou pozici v kádru hlavního mužstva, na farmě hrát nechce a vrátí se do Ruska. Nelze očekávat, že se jeho přístup od té doby změnil a v souboji o místo v sestavě tak bude znovu ve složité úloze.

Na jaře Blackhawks podepsali kontrakt s dvacetiletým obráncem Brynasu Jonathanem Carlssonem, kterého draftovali loni v 6. kole. Letos odehrál první celou sezonu v Elitserien a v 55 utkáních si připsal 78 trestných minut a jedinou asistenci. Je pravděpodobné, že s ním Hawks podepsali kontrakt, aby odešel do zámoří a sbíral zkušenosti na farmě, nelze však vyloučit, že bude ve větší roli působit nadále ve Švédsku.

Zatímco junioři a mladíci z farmy dávají Blackhawks možnost volby a radost z šířky kádru, tři místa zřejmě spíše budou chtít obsadit hotovými hráči odjinud. Na pozici třetího centra za Jonathanem Toewsem a Davem Bollandem sice v průběhu sezony zkoušeli Patricka Sharpa, Krise Versteega nebo posily z AHL Pascala Pelletier a Tima Brenta, situace se ale konsolidovala až s příchodem veterána Samuela Pählssona. Blackhawks potřebují středního útočníka s dobrou úspěšností na vhazování a komplexní výkonností. Bollandovo zlepšení nenutilo GM Tallona, aby scháněl nutně produktivního hráče, Blackhawks tak mají v tomto ohledu trochu volnější ruce. Poté, co se zdravil z mononukleózy hrál Pählsson se zdravotními problémy jiného rázu a v plné síle by byl Chicagu svými zkušenostmi a obětavou prací v obraně přínosem. Opět se ale spekuluje o tom, že se Blackhawks zajímají o centra New Jersey Johna Maddena. Šestatřicetiletý veterán získal před 8 lety Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka, letos ale vstřelil jen 7 branek a nemá za sebou příliš vydařenou sezonu. Oproti Pählssonovi je o několik let starší a zároveň se nedá předpokládat, že podepsal za menší částku. Mezi dalšími možnými adepty na post třetího centra jsou z volných hráčů třeba Todd Marchant (Anaheim), Chris Gratton (Columbus), Stéphane Yelle (Boston) nebo Dominic Moore (Buffalo).

Přestože s návrat uzdraveného Sopela budou mít Blackhawks šestici stabilních obránců, je pravděpodobné, že se bude GM Tallon snažit posílit mužstvo o jednoho ostřejšího beka, jehož hlavním úkolem bude čistit prostor kolem branky. Stejně jako v případě Maddena je znovu zmiňováno jméno devětadvacetiletého Stevea Montadora, kterého před uzávěrkou trejdů získali z Anaheimu Boston Bruins. Montador je spolehlivý, řízný obránce, užitečný v oslabení, přičemž aktuálně pobírá jen 800 tisíc dolarů. Další na první pohled nenápadní, ale jinak velice dobří, v tuto chvíli laciní a kompletně vybavení obránci Greg Zanon (Nashville) a Johnny Oduya (New Jersey) budou v létě žádanými komoditami. Blackhawks sice v poslední době, zdá se, patří mezi oblíbené destinace pro volné hráče, Zanon a Oduya ale zřejmě vytěží z boje o svoje služby dobré smlouvy a Chicago tak asi bude nuceno zaměřit pozornost jinam. Vedle další očividné volby v Francois Beaucheminovi (Anaheim) přicházejí v úvahu spíše hráči na úrovni Walkera, jen kvalitenější bruslaři. Solidní posilou by tak mohl být například Ville Koistinen (Nashville).

Pokud se nevrátí Nikolai Khabibulin a Blackhawks se budou poohlížet o ostřílenější pojistce za Cristobalem Huetem, letos není moc na výběr. Ostatně, to je také důvod, proč Blackhawks řešili gólmanskou otázku už loni Huetovým příchodem. Ve Philadelphii se moc velké důvěře netěší a pokud týmy hledající brankářskou jedničku vsadí raději na Mannyho Fernandeze (Boston) nebo Dwaynea Rolosona (Edmonton), bude jedenatřicetiletý Biron jedním z těch lepších, kteří budou k mání. Hawks však budou muset šetřit, a protože o Scotta Clemmensena (New Jersey) asi bude zájem, přicházejí v úvahu např. Craig Anderson (Florida), bývalý brankář Chicaga, který má za sebou vydařený rok jako dvojka Tomáš Vokouna, Michael Tellqvist (Buffalo) nebo Andrew Raycroft (Colorado). Výběr to není nikterak impozantní a před chicagskými pro skauty tak leží slušná výzva najít mezi volnými brankáři nějaký skrytý drahokam.

Vzhledem k těsnému rozpočtu nelze očekávat, že budou Blackhawks na trhu s volnými hráči tak aktivní jako loni. Pokud se nepodaří prodloužit kontrakt s Martinem Havlátem, budou sice prostředky a nutnost posílit o produktivní křídlo, těžko ale očekávat, že některý z lepších útočníků projeví nadšení nad pravděpodobnou nabídkou jednoleté smlouvy. Do útoku by mohli přijít spíš hráči jako Taylor Pyatt (Vancouver) nebo Blair Betts (Rangers), je ale otázkou jestli vůbec pro ně má Chicago místo. A pokud by se Blackhawks rozhodli neprodloužit s Benem Eagerem a/nebo Troyem Brouwerem, bez smlouvy budou v letě mj. André Roy (Calgary) a Chris Neil (Ottawa), o kterého se údajně zajímali již dříve.

Pokud má tak přijít nějaká výraznější změna (mluvíme o důrazném obránci), bude GM Tallon asi muset zvolit raději nějaký trejd. Tomu se ostatně stejně letos, v průběhu sezony nebo příští léto tak jako tak nevyhne. Hlavním adeptem na výměnu je Sopel, těžko ale pro jeho kontrakt hledat zájemce. Tučnější plat má Dustin Byfuglien a téměř stigma výměny se prakticky neustále vznáší nad Camem Barkerem. Vzhledem k tomu, že za rok končí smlouvy Toewsovi, Patricku Kaneovi a Duncanu Keithovi, pokud mají Blackhawks získat výměnou kvalitního hráče, bude to nejspíše takový hokejista, kterému vyprší kontrakt také v létě 2010 a Chicago s ním nebude nadále příliš počítat. Vhodným kandidátem je tak Chris Pronger, pětatřicetiletý obránce Anaheimu. Dokud ale nebudou mít Ducks jasno, co se staně se Scottem Niedermayerem (hovoří se o tom, že by měl s bratrem Robem podepsat v New Jersey nebo Vancouveru), Pronger nikam neodchází. Za určitých okolností ale vypadá jeho výměna reálně a Chicago je v tu chvíli jedním z vhodných zájemců. Pronger umí přitrvdit, je užitečný v přesilovce i oslabení, zkušený a spolehlivý. Do obrany Hawks by přinesl jistotu a byl by na rok vítanou posilou i se svým platem 6 a čtvrt milionu dolarů. GM Tallon si ale před takovou výměnou musí odpovědět, jak blízko jsou Hawks k zisku Stanley Cupu a podle toho se rozhodnout. Jen těžko soudit nakolik by bylo Chicago ochotno ohodnotit 1 rok Prongera a zda-li by Ducks na takovou protihodnotu přistoupili. Stejně tak nelze očekávat, že by Hawks získali např. Ilyu Kovalchuka z Atlanty a za rok ho nechali odejít bez náhrady (v takovém případě by museli zřejmě volit mezi Kovalchukem a Kanem). Zajímavějšími možnostmi na krátkodobé posílení jsou spíše Pavel Kubina (Toronto) nebo Willie Mitchell (Vancouver), v případě Havlátova odchodu pak Vyacheslav Kozlov (Atlanta).

Tip autora

Velkou šanci probojovat se do kádru dostane Kyle Beach a bude jen na něm, jestli si to nezkazí. Do sestavy se probojuje Jake Dowell. Pokud neprodlouží Samuel Pählsson, podepíší Blackhawks jiného centra do třetí nebo čtvrté lajny a k němu nějakého nepříliš drahého obránce a brankáře na posílení konkurence. Jestli se Hawks nedohodnou s Havlátem, pokusí se ho nahradit nějakým dalším volným hráčem, ne nutně nadprůměrných schopností. V obraně by mohlo dojít k nějakému trejdu, GM Tallon ale nebude jednat zbrkle a pokud nebude mít za Cama Barkera nebo Brenta Sopela adekvátní a potřebnou náhradu, oba zůstanou. Výměna zřejmě nemine Jacka Skilleho.

Následující díl

Vstupní draft. Přestože jiné týmy by možná na místě Blackhawks zvolily jiné hráče než Jonathana Toewse a Patricka Kanea, není snadné z takhle vysokých pozic draftovat neschopné hráče. Letos poprvé po dlouhé době volí Hawks až na konci prvního kola a přestože je letošní ročník silný, chicagští skauti budou muset projevit dostatek předvídavosti, aby klub získal na 28. pozici budoucí posilu. Co konkrétně budou Hawks hledat v letošním draftu a jakou mají šanci na úspěch?