Letní úkoly: Vstupní draft

Blackhawks scházejí naděje na všech postech a tak předpokládáme, že z 28. pozice zvolí nejlepšího hráče, který bude k dispozici, bez ohledu na konkrétní potřeby. Letošní ročník je považován za jeden z nejsilnějších a tak Chicagu nemusí příliš vadit, že volí až z 28. místa, přičemž velice dobrého hráče zřejmě získají asi ještě i ve 2. kole.

Poté, co Blackhawks zakomponovali do sestavy několik svých nejschopnějších juniorů, mezi nadějemi už mnoho slibných hokejistů nenajdeme. Těžko očekávat, že se Chicago v prvních kolech zaměří na konkrétní posty a ačkoliv potřebují spíše centra a brankáře, můžeme říci, že pravděpodobně zvolí nejlepšího hráče, který bude v konkrétní chvíli k dispozici.

Spekuluje se o tom, že GM Dale Tallon by rád získal výměnou lepší pozici na draftu, takový přístup ale asi sdílí většina ostatních klubů. Letošní ročník je považován za jeden z těch silnějších, po první trojici John Tavares, Victor Hedman a Matt Duchene je možná až 10 velice talentovaných hráčů a ještě kolem 25. příčky budou k dispozici hodně dobří hokejisté. Blackhawks díky úspěšnému playoff volí až z 28. místa a i když většina těch nejlepších hráčů bude rozebrána, pořád i z této pozice mohou získat kvalitního juniora.

Chicago má letos v 7. kolech celkem 7 voleb, přičemž svůj výběr v 6. kole vyměnilo loni do Los Angeles (za loňské 6. kolo, ve kterém draftovalo obránce Bradena Birche) a za Magnuse Johanssona získalo volbu v 7. kole z Floridy. Calgary loni při výměně René Bourquea mělo na výběr, zda-li přepustí Blackhawks svou volbu ve 2. kole letos nebo příští rok, vzhledem k tomu, že svůj letošní výběr ve 2. kole vytrejdovalo do Phoenixu jako součást výměny Olliho Jokinena, budou tak Hawks místo Flames vybírat v roce 2010.

Mezi hráči na letošním draftu lze najít jisté pomyslné hranice zhruba na 3., 9. a 22. místě. První volbu drží nejslabší tým loňského ročníku New York Islanders a ať už na tomto místě zůstane nebo svůj výběr vymění, z první pozice bude letos draftován buď útočník Londonu (OHL) John Tavares nebo obránce Victor Hedman ze švédského MODO. O Tavaresovi se mluví už několik let jako o budoucí jedničce draftu, jeho ofenzivní talent je nesporný, ale zejména v poslední době se stále častěji objevovala kritika jeho bruslařských dovedností či defenzivní činnosti. Přesto je téměř jisté, že bude vybrán jako první či druhý. Již v 15 letech naskočil do juniorské OHL a v 65 utkáních nastřílel 45 branek. Letos se stěhoval z Oshawy do Londonu, kde v závěru roku nasbíral 50 bodů (32+18) ve 24 utkáních. Celkem v OHL odehrál 247 zápasů se skvělou bilancí 215+218. Obrovitý Hedman oproti tomu platil po delší dobu za dvojku draftu, nyní je ale zřejmě s Tavaresem na stejné úrovni a záleží na konkrétní potřebě Isles nebo jakéhokoli jiného týmu, který bude vybírat z první příčky. Hedman Letos za MODO odehrál 43 utkání, ve kterých si připsal 21 bodů (7+14) a 52 trestných minut. Na svou postavu je to velice pohyblivý a šikovný obránce, jeho největší předností je ale dobrá poziční hra a klid při hře pod tlakem.

Centr Matt Duchene (Brampton, OHL) je podle mnohých nejlepší komplexní hokejista na draftu a zřejmě jediný hráče, který by se mohl dostat mezi Tavarese a Hedmana. Dalšími hráči, kteří mohou očekávat, že jejich jméno padne na draftu brzy, jsou centři Evander Kane (Vancouver, WHL) a Brayden Schenn (Brandon, WHL), levé křídlo Magnus Svensson-Paajarvi (Timra, Švédsko) a obránci Jared Cowen (Spokane, WHL), Oliver Ekman-Larsson (Leksand, Švédsko) a Dmitri Kulikov (Drummondville, QMJHL).

Mezi dalšími, kteří budou téměř jistě draftování dříve než na 28. příčce jsou centři Jordan Schroeder (University of Minnesota, WCHA, jen 170 centimetrů vysoký), Nazem Kadri (London, OHL), Louis Leblanc (Omaha, USHL), Jacob Josefson (Djurgarden, Švédsko) a Chris Kreider (Andover, High-Ma, přestižní škola, ale slabá liga může ovlivnit jeho postavení na draftu), křídelníci Zach Kassian (Peterborough, OHL), Scott Glennie (Brandon, OHL) a Carter Ashton (Lethbridge, WHL) a obránci Ryan Ellis (Windsor, OHL, malý, ale velice šikovný hráč), Simon Després (Saint John, QMJHL), David Rundblad (Skelleftea, Švédsko, podobně jako Ellis hodně ofenzivně laděný), John Moore (Chicago, USHL, asi nejlepší bruslař na draftu) a Nick Leddy (Eden Prairie, MN-HS).

Zhruba od 23. příčky tak můžeme očekávat různé rošády v odhadech, ostatně i v žebříčcích CSS, ISS a dalších jsou značné rozdíly. Podívejme se tedy na to, kteří hráči budou nejvhodnějšími volbami na jednotlivých postech poté, co výše jmenovaní již budou mimo hru.

Možná troch překvapí, že ve špičce nebyl zmíněn žádný z brankářů. K dispozici je několik slibných gólmanů, žádný z nich však nezaujal natolik, aby se o něm hovořilo jako o adpetu na první desítku na draftu. Jedničkou mezi severoamerickými gólmany je v konečném pořadí CSS Matthew Hackett (Plymouth, OHL), častěji je ale jako nejlepší brankář na draftu vnímán Edward Pasqueale (Saginaw, OHL). Mezi brankářskou elitu pro letošní rok můžeme ještě zařadit Oliviera Roye (Cape Breton, QMJHL) a Robin Lehner (Frolunda, Švédsko J). Matthew Hackett, synovec bývalého brankáře Hawks Jeffa Hacketta, zahájil sezonu jako dvojka, už v listopadu se ale propracoval na místo jedničky Plymouthu a v playoff byl nejužitečnějším hráčem svého mužstva. Dobře vykrývá branku a vyniká poziční hrou. Edward Pasquale byl nejlepším hráčem Team Cherry na lednové Top Prospects Game. Je to pohyblivý gólman, vyznávající styl butterfly. Olivier Roy byl v loňské sezoně nejlepším nováčkem QMJHL, když přepsal několik ligových rekordů pro gólmany, kteří v QMJHL působí prvním rokem. Má skvělé reflexy a bojovnou náturu, musí zlepšit hru s holí. Robin Lehner, jeden z mladších hráčů na draftu, neprožil zrovna úspěšné MS osmnáctiletých, přesto je ale zřejmě nejlepším evropským brankářem. Začínal až v 10 letech a jeho otec, nyní trenér gólmanů v CSKA Moskva, dříve koučoval Henrika Lundqvista. Lehner musí hlavně pokračovat v tom, aby puky tak často nevyrážel jen před sebe.

Mezi obránce, kteří si mohou dělat ambice na 1. kolo, patří Tim Erixon (Skelleftea, Švédsko), Stefan Elliot (Saskatoon, WHL), Dylan Olsen (Camrose, AJHL) a Calvin de Haan (Oshawa, OHL). Tim Erixon, syn bývalého hráče NY Rangers Jana Erixona, letos odehrál první celou sezonu mezi dospělými (2+5 ve 45 zápasech) a výrazně se podílel na zisku stříbra na MSJ. Na šampionátu 18letých byl vybrán do All-Stars týmu, když v 6 utkáních nasbíral 9 bodů (3+6). Hraje dobře pozičně ve vlastní třetině a zároveň má přehled, je schopný na rozehrávce. Stefan Elliot, spoluhráč chicagské naděje Teighana Zahna, byl letos 6. nejproduktivnějším obráncem v soutěži (16+39 v 71 utkáních) a stal se prvním hráčem Saskatoonu vůbec, který získal cenu pro Akademického hráče roku ve WHL. Je šikovný při hře s pukem, dobře střílí a nedosatek důrazu v obraně nahrazuje dobrou hrou holí a převídavostí. Calvin de Haan je letos příjemným překvapením. S 63 body (8+55) v 68 zápasech byl nejlepším obráncem Oshawy a druhým nejproduktivnějším nováčkem mezi obránci. Je vynikajícím bruslařem a má cit pro hru, s pukem je trpělivý, dobře rozehrává a přesně střílí. Dylan Olsen patří mezi důrazné obránce, mnoho jiného ale o něm známo není. Na MS 18 hrál ve dvojici s de Haanem, přičemž se narozdíl od svého spoluhráče staral více o defenzivu.

Na pozici středního útočníka budou vysoko draftováni Landon Ferraro (Red Deer, WHL), Peter Holland (Guelph, OHL), Drew Shore (USA 18) nebo Ethan Werek (Kingston, OHL). Landon Ferraro, syn Raye Ferrara, je jedním z nejmladších hráčů na draftu. Na Top Prospects Game vyhrál soutěž o nejrychlejšího bruslaře a ve své druhé sezoně byl nejproduktivnějším hráčem Red Deeru (37+18 v 68 zápasech). Je dobrý v defenzivní činnosti a zároveň má instinkty úspěšného střelce, musí však zesílit. Peter Holland se ve druhé polovině v hodnoceních propadá, přesto patří mezi nejslibnější hráče. Mnozí v něm vidí budoucího „power forwarda“, je to silový hráče, zodpovědný v obraně a s dobrou střelou. Vysoký Drew Shore je velice podobný typ hráče, také hraje dobře tělem, solidně střílí, ale má před sebou ještě hodně práce. Ethan Werek ve své první sezoně v OHL nasbíral 64 bodů (32+32) v 68 utkáních a patří mezi hokejisty schopné v útoku i v obraně. Dobře se orientuje a umí se prosadit na brankovišti.

Mezi křídelními útočníky budou k dispozici např. Carl Klinberg (Frolunda, Švédsko J), Kyle Palmieri, Jeremy Morin (oba USA 18), Jordan Caron (Rimouski, QMJHL) nebo Zach Budish (Edina, High MN). Carl Klinberg patří mezi obětavé útočníky, kteří se nebojí ostřejší hry. Často se pohybuje před brankou a je úspěšný v osobních soubojích. Kyle Palmieri je sice menší postavy, hraje ale důrazným stylem, tlačí se do branky a zároveň dokáže tvořit hru pro své spoluhráče. V březnu byl z vývojového programu hokejového svazu USA vyloučen, přičemž není veřejnosti známo, z jaké důvodu (porušení disciplíny?). Jeremy Morin měl letos se 48 body (26+22) a 99 trestnými minutami ve 46 utkáních úspěšný rok. Je to šikovný útočník z hokejové rodiny, s příkladným přístupem. Jordan Caron byl letos s 36 góly nejlepším střelcem Drummondville a těží ze své vynikající střelby. Na ledě příliš nevyniká, ale je spolehlivý a zodpovědný ve všech ohledech. Budish je silový hráč, který se mimo hokeje naplno věnuje také americkému fotbalu. Právě při fotbalu si přetrhl na podzim vazy v koleni a vynechal tak celý ročník. Ačkoliv není zrovna skvělý bruslař, na ledě se pohybuje dobře a těžko to označit za jeho slabinu. Umí se prosadit na malém prostoru, má šikovné ruce a dobrou střelu.

Na závěr musíme zmínit ještě několik hráčů, na které přijde řada pravděpodobně ve 2. až 3. kole, někteří však mohou být draftování dříve. Finský útočník Toni Rajala (Ilves Tampere, Finsko J) byl v jednu chvíli považován za druhého nejlepšího evropského útočníka na draftu po Svenssonu-Paajarvim, postupně ale zase klesl na nižší příčky. Podobně se lehce v žebříčích propadl slovenský forvard Třince Richard Pánik, který měl dříve velkou šanci na první kolo. Vydařené MSJ vydatně pomohlo dalším dvěma slovenským hráčům, útočníku Tomáši Tatarovi ze Zvolenu a brankáři Jaroslavu Janúšovi z Erie (OHL). V dobrém světle se jeví také obránce Novokuznetsku Dmitri Orlov nebo finský forvard Joonas Nattinen (Espoo, Finsko J). Ze zámořských hráčů ještě zmiňme obránce Ryana Buttona (Prince Albert), Érica Gelinase (Lewiston, QMJHL) a Charlese-Oliviera Roussela (Shawinigan, QMJHL), brankáře Scotta Stajcera (Owen Sound, OHL) a útočníky Codyho Eakina (Swift Current, WHL), Alexe Chiassona (Des Moines, USHL), Phillipa Paradise (Shawinigan, QMJHL) a Ryana O'Reillyho (Erie, OHL).

Čeští hráči opět vyklidili pole (ostatně kromě Švédů jsou na tom všechny evropské země letos poměrně slabě). Nejvýše draftovaným tak bude asi Tomáš Vincour (Edmonton, WHL), aktuálně na 42. příčce v hodnocení zámořských hráčů podle CSS.

Pro Chicago tak přicházejí v úvahu třeba Peter Holland, Jeremy Morin, Ethan Werek, Tim Erixon nebo Dylan Olsen.