Rob Scuderi
Rob Scuderi

Rob Scuderi přichází výměnou za Trevora Daleyho

Blackhawks v pondělí vyměnili obránce Trevora Daleyho do Pittsburghu a na oplátku získali jiného zkušeného zadáka, Roba Scuderiho. Šestatřicetiletý hokejista letos odehrál za Penguins 25 utkání, ve kterých si připsal 4 body za asistence, +4 a 8 trestných minut. V NHL Scuderi působí 13. sezonu, postupně nastupoval za Penguins, LA a opět v Pittsburghu a celkem dvakrát vybojoval Stanley Cup. Scuderiho bývalý klub bude hradit třetinu z jeho platu 3,375 milionu dolarů, smlouva mu vyprší v létě 2017. Daley (32) posílil Chicago v létě při výměně Patricka Sharpa z Dallasu, v sestavě se ale příliš neprosadil. Stále sice prokazoval své ofenzivní nadání, i když si v 29 zápasech připsal jen 6 přihrávek, jenže ve vlastní třetině nesplnil očekávání trenérů a moc prostoru na ledě tak nedostal. Smlouva s platem 3,3 milionu Daleymu skončí také v létě 2017.

Scuderiho, rodáka ze Syossetu ve státě New York, si Penguins vybrali v 5. kole draftu 1998. Po čtyřech letech na Boston College a dvou sezonách na farmě ve Wilkes-Barre debutoval v NHL a později v roce 2009 přispěl k zisku Stanley Cupu. Následně se zanedlouho 37letý hokejista dohodl na čtyřleté smlouvě s Los Angeles a před dvěma lety se už jako dvojnásobný vítěz Staley Cupu vrátil zpátky do Pittsburghu. V NHL odehrál Scuderi celkem 745 utkání, ve kterých vstřelil 8 branek a na 96 přihrál. Vyloučen byl na 196 minut. V playoff pak přidal dalších 117 zápasů (1+13, +18, 26 trestných minut).

Rob Scuderi
Rob Scuderi

Scuderi je opačný typ obránce než Daley, soustředí se výhradně na defenzivu, dobře blokuje střely a do týmu přichází s velkými zkušenostmi z vyřazovacích bojů. Blackhawks mají obecně s podobným druhem hokejistů úspěchy, kouč Joel Quenneville v minulosti svěřil pevnou úlohu třeba Brentu Sopelovi nebo Michalu Rozsívalovi, který v Chicagu působí už čtvrtým rokem. Scuderi je však už nějakou dobu mezi fanoušky Pittsburghu velmi neoblíbeným hráčem, jeho podrobné statistiky neslibují velké nadšení a rezervy v pohyblivosti může jen těžko nahradit. Velkou výhodou je tak pro Blackhawks fakt, že část jeho platu jde stále za Penguins a do platového stropu se tak ušetřilo 1,1 milionu dolarů.

Daley, rodák z Toronta, strávil celou svou kariéru v Dallasu, který si jej vybral ve 2. kole draftu 2002. V létě byl spolu s Ryanem Garbuttem vyměněn do Chicaga za Patricka Sharpa a Stephena Johnse v rámci trejdu, kterým Blackhawks ušetřili potřebné místo v rozpočtu, ale v hokejové kvalitě si nepochybně polepšili Stars. Garbutt je v Chicagu na hraně sestavy, přestože v Dallasu měl trochu větší roli, Daley pak zaujal místo ve třetí obranné dvojici.

V předchozí sezoně nastřílel 16 gólů, na obránce výborný počin, jenže z podrobných statistik se zdálo, že pro svou branku znamená prakticky stejné nebezpečí jako pro soupeře. Daley výborně bruslí, umí zavézt puk do třetiny, ale v Chicagu nezapadl do systému kouče Quennevilla a podobně jako třeba před ním Nick Leddy si důvěru nezískal.

Trevor Daley
Trevor Daley

V součtu s letošními zápasy za Blackhawks odehrál Daley v NHL celkem 784 utkání, ve kterých si připsal 236 bodů (67+169) a 515 trestných minut. Stejně jako Scuderi má smlouvu do léta 2017 a v průměru si za sezonu vydělá 3,3 milionu.

O snaze GM Stana Bowmana Daleyho zase vyměnit dál se mluvilo už několik týdnů, stejně tak se kanadský zadák ocitl na seznamu nechtěných hráčů před tím v Dallasu. Blackhawks na oplátku sháněli zkušeného obránce, který hraje na jistotu a ve třetí dvojici s Rozsívalem, Rundladem nebo některým z hráčů na farmě trenérům trochu víc rozváže ruce. Je otázkou, jestli je Scuderi tím pravým, v Pittsburghu měl podobnou pověst jako Bryan Bickell v Chicagu, tedy nevyměnitelného hráče, jehož schopnosti už jsou dávno za zenitem. Spolupráci dvou pomalých bruslařů, kteří spoléhají na chytrost a zkušenosti, si ve dvojici Scuderi-Rozsíval představit jen těžko.

„Trevor se nám líbí, protože umí dobře bruslit,“ uvedl GM Penguins Jim Rutherford, který před pár dny nahradil trenéra Mikea Johnstona novým koučem Mikem Sullivanem (doposud působil na farmě ve Wilkes-Barre). „Je dobrý při zakládání útoku a to jsme potřebovali zlepšit. Má sice hůl doleva, ale rád hraje i vpravo, pomůže nám, že ho můžeme postavit na obě strany obrany.“

„Nechystali jsme se ho [Scuderiho] vyměnit, tedy až do této chvíle, kdy se ukázalo, že to za to stojí,“ řekl Rutherford, podle kterého se Pittsburgh zajímal o Daleyho asi měsíc než našel s Chicagem společnou řeč. „V létě jsme se snažili ušetřit pod platovým stropem a před přípravným kempem a během něho jsem o něm s některými týmy hovořil. To ale bylo spíš o penězích než o výměně, na které jsme se dohodli teď.“

  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Garbutt

    Garbutt CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Rob Scuderi

    Scuderi USA

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brent Sopel

    Sopel CAN

    47 let, Obránce
    Členem klubu: