NHL vyšetřuje kvalifikační nabídky Blackhawks

Kanadská televizní stanice TSN včera večer přinesla informaci, že NHL a NHLPA vyšetřují Blackhawks ohledně předložení kvalifikačních nabídek vlastním chráněným hráčům. Podle zdrojů TSN někteří hráči a jejich zástupci nedostali včas oznámení o nabídce a pokud NHL zjistí pochybení na straně Chicaga, je možné, že hráčům bude změněn statut na nechráněné.

Hráči, kterým vyprší smlouva a ještě nedosáhli patřičného věku nebo nemají odehráno určité množství utkání, mají statut chráněných volných hráčů. Pokud by se takový hokejista dohodl s jiným klubem NHL, má jeho stávající oddíl právo uzavřenou smlouvu dorovnat. Pokud se tak nerozhodne, obdrží náhradou volby v draftu, o jejichž výši a počtu rozhoduje hráčův plat.

Aby se hráč s končící smouvou stal chráněným, musí o něho jeho zaměstnavatel projevit zájem, tj. nabídnout mu povinnou, tzv. kvalifikační, nabídku se základním nárustem platu. Tyto nabídky musejí být předloženy nejpozději 25. června nebo první pondělí po draftu. V případě, že ji hráč nepřijme, získává statut chráněného volného hráče a vyjedná se svým týmem o novém kontraktu.

Co se nyní vyšetřuje?

NHLPA požádala NHL, aby vyšetřila, zda-li byly tyto nabídky podány správně podle předpisů. Konkrétně se jedná o tyto hráče: Kris Versteeg, Cam Barker, Ben Eager, Colin Fraser, Aaron Johnson, Troy Brouwer, Bryan Bickell a Corey Crawford. Problém tkví v tom, že někteří hráči a/nebo jejich agenti neobdrželi oznámení o tom, že klub kvalifikační nabídku podal. Nabídka se musí poslat na NHL, NHLPA, samotnému hráči a jeho zástupci, pokud ho na smlouvě uvádí. Klub k tomu musí použít buď kurýrní službu nebo spešnou poštu do druhého dne.

Jaké mohou být důsledky?

Pokud se ukáže, že došlo k pochybení a někteří hráči/agenti obdrželi nabídky se zpožděním nebo vůbec ne, může NHL potrestat klub různými způsoby. Chicago by mohlo dostat finanční pokutu, anebo v nejhorším případě budou hokejisté prohlášeni za nechráněné a budou tak moci bez náhrady podepsat s kterýmkoli mužstvem NHL.

Podrobnosti k vyšetřování

Mnoho se toho o situaci zatím neví, klub se tváří, že k žádnému problému nedošlo a vše proběhlo správně, někteří hráči potvrdili, že fyzicky smlouvy neviděli, ale o podání nabídek vědí. Jak Hawks, tak hráči očekávají, že v jejich statutu nedojde ke změně. Výsledek vyšetřování by měl být znám v nejbližší době, žádné další detaily ale nejsou k dispozici.

Podle Dalea Tallona Hawks odeslali nabídky 29. června s tím, že kvůli kanadskému státnímu svátku 1. července někteří hráči nemuseli dostat zásilku včas. Nabídky byly zároveň odfaxovány do kanceláře NHL. Spekuluje se tedy o tom, zda-li Chicago odeslalo nabídky správným způsobem, tj. zda-li nezvolili pouze klasickou doporučenou poštu namísto spešné zásilky, faxu nebo kurýra. Doporučená pošta je přijatelná pouze pokud nelze jiné upřednostňované dodání využít.

GM Tallon neočekává, že by mělo vyšetřování přinést nepříjemné výsledky, a stejně se k situaci staví údajně i někteří hráči. Podle zdrojů magazínu The Fourth Period (TFP) byly nabídky správně odeslány na NHL a NHLPA a hráči o jejich předložení vědí. Podle zdroje TFP hráči nepředpokladají, že se jejich statut změní, a nemohou se dočkat toho, až budou mít nové smlouvy a vstoupí do příští sezony. Podle TFP ovšem alespoň jeden hráč a jeden agent ještě v pátek neobdrželi potřebné dokumenty.

V sobotu ráno napsal na svůj profil na Twitteru agent Allan Walsh, že ani on, ani jeho klient Aaron Johnson dosud nabídky nedostali. Později své příspěvky ze stránky odstranil.

Josh Mora z televizní stanice CSN Chicago ještě včera napsal, že hovořil s několika hráči, kterých se situace týká. Podobně jako TFP mu bylo řečeno, že hráči byli informováni o patřičně předložených kvalifikačních nabídkách na NHL a NHLPA. Hráči prý očekávají, že budou jejich práva nadále náležet Chicagu. O situaci údajně hovořili mezi sebou a bez ohledu na výsledky vyšetřování mají v úmyslu v týmu zůstat, jelikož oceňují nové posily a už se těší zpátky na led.

Mora dále píše, že podobné administrativní nedostatky nejsou běžné, ale ne výjimečné (před například New Jersey zapomnělo podat kvalifikační nabídky Brianu Rafalskimu a Johnu Maddenovi, které pak podepsalo za výrazně vyšší tržní ceny) a snaží se analyzovat, kdo a proč vyšetřování inicioval.

Podle Mory by za vším mohl stát některý z agentů, kteří se s Chicagem nepohodli, případně agent některého hráče, který by se rád stal volným hráčem bez omezení, aby mohl Chicago opusit, nebo třeba zástupce konkurence. Ve všech případech je to ale nepravděpodobné, hráči, agenti a kluby spolu jednají neustále a špatné vztahy se dříve nebo později projeví. Nekalé úmysly se neutají a brzy se rokřiknou. Rozum nás tedy nabádá vyloučit z těchto spekulací Allana Walshe, který se s Chicagem nepohodl při jednání o prodloužení smlouvy Martina Havláta a navíc je zástupcem „poškozeného“ Aarona Johnsona, i Krise Versteega a Cama Barkera, nejcennější hráče, o které by Blackhawks mohli přijít (oba by na volném trhu pravděpodobně vydělali).

Mora spekuluje, že pravděpodobně došlo k úniku informací o zahájeném vyšetřování proto, aby se nějakým způsobem poškodila autorita GM Tallona. Někým, kdo si přeje Tallona oslabit nebo nahradit. Tomuto scénáři nasvědčuje další zajímavá zpráva, kterou opět přinesl Darren Dreger z TSN. V rozhovoru pro radiovou stanici Team 1040 uvedl, že Tallon chtěl podepsat smlouvu s Havlátem, na příkaz presidenta Johna McDonougha se ale dohodl s Mariánem Hossou. O tom, že McDonough zasahuje do Tallonových kompetencí, se mluvilo už dříve, hlavně v souvislosti s podpisem kontraktu s brankářem Cristobalem Huetem nebo při nahrazení trenéra Denise Savarda Joelem Quennevillem. Mora toto odmítá s tím, že McDonough si je dobře vědom své role a hokejových záležitostí nezasahuje.

Nicméně, mezitím frankofonní televizní stanice RDS dnes na svých webových stránkách uvedla, že prezident McDonough zamítl prodloužení Tallonovy smlouvy, která má vypršet po následující sezoně. Údajně by mohla nahradit detroitská legenda Steve Yzerman.

Doplnění. Podle aktuálních informací TSN GM Tallon uznává, že se stala chyba, zároveň je ale přesvědčen, že nabídky byly odeslány včas. Podle zdrojů TSN, kteří jsou obeznámeni s tím, jakým způsobem mají být kvalifikační nabídky předkládány, se sice jedná o nevinnou chybu, není pro ni však žádná omluva a liga by tedy měla hráče, kteří nebyli v danou chvíli informováni, prohlásit za nechráněné.

TSN zároveň očekává, že pokud se NHL bude chovat shovívavě a projeví snahu zamést situaci pod koberec, hráčská asociace podá obratem stížnost k soudu.

Ať už vyšetřování přinese jakékoliv výsledky, faktem zůstává, že Hawks měli nabídky odeslat s předstihem (není důvod čekat do poslední chvíle, když se jedná fakticky pouze o formalitu). Stejně tak můžeme věc prozatím uzavřít s tím, že pokud mají Hawks (alespoň dočasně) přijít o práva na své chráněné hráče, lépe, když se tak stane letos než příští rok. Ačkoliv snad všichni fanoušci doufají, že Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith a Andrew Ladd prodlouží své smlouvy už v průběhu sezony nebo krátce po jejím skončení.