Jonathan Toews při své brance na 5:0
Jonathan Toews při své brance na 5:0

Toews se trefil při debaklu ČR, Američané padli s Evropou

Jonathan Toews využil ve 35. minutě zblízka přesilovku a zvýšil tak v utkání s Českou Republikou na 5:0. Češi zvládli svůj úvodní zápas na Světovém poháru jen do poloviny první třetiny, kdy Crosby otevřel skóre odrazem o Neuvirtha. V posledních vteřinách před přestávkou chyboval Michal Kempný, Bergeron získal Kanadě tříbrankové vedení a zbytek střetnutí už si domácí celek pohlídal v poklidném tempu 6:0. Patrick Kane nebude na zápas s výběrem Evropy vzpomínat v dobrém, po jeho chybě ve 25. minutě upalovali na Quicka Draisaitl s Niederreiterem a první jmenovaný snadno zvýšil na 2:0. Američanům se duel nevydařil, do turnaje vstoupili porážkou 3:0. Marián Hossa se do statistik nezapsal, dnes jíž bývalý obránce Blackhawks Christian Ehrhoff se zapojil do akce před posledním gólem utkání.

Jonathan Toews nastupoval ve formaci s Loganem Couturem a Coreym Perrym. Michal Kempný hrál nejčastěji ve dvojici s Romanem Polákem.

Patrick Kane složil útočnou trojici s Derekem Stepanem a Trevorem Van Riemsdykem, zatímco Marián Hossa nastoupil s Tomášem Tatarem a Anže Kopitarem.

„Co se stalo, bylo z mé strany nepřijatelné. Těsně předtím jsem měl šanci, pak mi ve středním pásmu propadl puk a oni jeli sami dva na brankáře. Něco takového jsem zažil v kariéře milionkrát. Jenže tentokrát jsme tím ztratili důležitý zápas,“ pověděl Kane. (překlad Deník Sport). „V takovém turnaji vám nikdo nedá nic zadarmo. Možná jsme byli až příliš nažhavení, až příliš jsme se do nich pustili. Taky jsme měli šance, kdyby tam něco padlo, mohl to být jiný zápas. Já sám jsem několikrát pálil vedle, jednou to trefilo Haláka. Porážka nás však nesmí srazit. Příští utkání bude klíčové. Budou to pro nás dlouhé dva dny, ale musíme se poučit a soustředit se na to, jak to zvládnout líp. Jsme zklamaní, ale ještě není konec. Nic nevzdáváme.“