Nick Schamltz na draftu 2014
Nick Schamltz na draftu 2014

Soupiska je finální, v NHL začnou i Forsling se Schmaltzem

Blackhawks v pondělí udělali poslední škrty na soupisce a o své sestavě pro úvodní utkání proti Blues mají jasno. Útočník Alexandre Fortin, jasná kometa letní přípravy, si na debut v NHL bude muset počkat, když se vrací zpátky do Rouyn-Noradny v QMJHL. Útočníci Mark McNeill a Brandon Mashinter místo v hlavním týmu nezískali a pokud si je z listiny volných hráčů žádný z celků NHL nevybere, zamíří oba na farmu fo Rockfordu. Mashinter byl loni zvolen kapitánem IceHogs, většinu sezony však strávil v Chicagu, kde nastoupil do 41 zápasů (4+1). McNeill si v minulé sezoně připsal debut v NHL, s 25 góly byl jinak nejlepším střelcem Rockfordu. Zpátky do Vladivostoku se vrací ruský brankář Ivan Nalimov (letos zde ztratil pozici jedničky) a na seznam zraněných hráčů byl po nešťastně zblokované střele z posledního utkání zapsán Andrew Desjardins. Na první zápasy za Chicago se tak mohou těšit Forsling, Kempný, Motte, Schmaltz a Tootoo, mezi nováčky patří také Hinostroza s Hartmanem.

Gustav Forsling
Gustav Forsling

Švédský obránce Gustav Forsling (20) přišel do Chicaga z Vancouveru výměnou za Adama Clendeninga. Na juniorském šampionátu sice medaili během svých dvou účastí nezískal, na turnaji na sebe však upozornil výtečnými výkony. V létě se po dvou sezonách v Linköpingu dohodl na smlouvě s Blackhawks a přestože se očekávalo, že ještě jeden rok Forsling odehraje v Evropě, minimálně pro začátek sezony (první utkání vynechá potrestaný Hjalmarsson) zůstane v Chicagu. V minulé sezoně nasbíral ve 48 zápasech 21 bodů (6+15) a +21, v playoff přidal v 6 střetnutích další tři body (1+2). Forsling je tvořivý obránce s velmi dobrou střelou, v přípravě proti soupeřům, kteří nenastoupili v nejsilnější sestavě, navíc prokázal solidní hru ve vlastní třetině.

Michal Kempný
Michal Kempný

Michal Kempný (26) podepsal s Chicagem smlouvu na jaře jako volný hráč poté, co mu na výbornou vyšla sezona v Omsku v KHL. Českou republiku následně reprezentoval na MS i na Světovém poháru, kde se mu však příliš nedařilo. V přípravě si vysloužil chválu za své bruslařské dovednosti a obdržel celkově dobré hodnocení, alespoň pro začátek sezony tak dostane příležitost v hlavním týmu. Za Avantgard loni Kempný naskočil do 59 zápasů, ve kterých vstřelil pět branek a na 16 přihrál. V 11 duelech playoff nasbíral 4 body (2+2).

Tyler Motte
Tyler Motte

Tyler Motte (21) byl draftován Chicagem ve 4. kole v roce 2013. V minulé sezoně vytvořil fantastickou formaci s JT Compherem a Kylem Connorem a po konci na University of Michigan dohrál ročník v Rockfordu. V Michiganu nasbíral 56 bodů (32+24) ve 38 utkáních, za IceHogs pak zaznamenal 5 bodů (2+3) v 5 střetnutích a další dvě trefy v playoff. Motte je hokejista menší postavy, který umí spolehlivě bránit a zároveň se dokáže prosadit v zakončení. Loňskou sezonu si navíc vyšperkoval účastí na MS, kde v dresu USA posbíral tři body (1+2) v 10 zápasech. V přípravě vytvořil slibnou dvojici s Krügerem, je však možné, že jej trenéři vyzkouší i v prvním nebo druhém útoku.

Nick Schmaltz
Nick Schmaltz

Nick Schmaltz (20) byl jedničkou Blackhawks na draftu 2014, kde si jej Chicago vybralo z 20. příčky. V minulé sezoně, své druhé na University of North Dakota, zaznamenal 46 bodů (11+35) ve 37 utkáních a byl čtvrtým nejlepším nahrávačem v NCAA. Na juniorském šampionátu přispěl k zisku bronzových medailí pro USA celkem 8 body (2+6). Schmaltz je šikovný hráč, úplně se ale od něj neočekává, že by na svou dřívější produktivitu dokázal navázat také v NHL. Do Chicaga se prosadil rovnou z univerzitní ligy, narozdíl od Motteho v Rockfordu nestihl ani jeden zápas.

Brian Campbell
Brian Campbell

Jordin Tootoo (33) posílil Chicago v létě jako volný hráč na doporučení svých budoucích kolegů a dokázal si v konkurenci dalšího rváče Brandona Mashintera získat důvěru. Loni nastoupil v New Jersey do 66 zápasů (4+5, 102 trestných minut) a celkem má v NHL odehráno 673 utkání za Nashville, Detroit a právě Devils. Další letní posilou je obránce Brian Campbell (37), ten už ale chicagské prostředí dobře zná. Strávil zde totiž tři sezony a v roce 2010 se radoval ze zisku Stanley Cupu. Loni odehrál na Floridě 82 střetnutí s bilancí 31 bodů (6+25), +31 a 26 trestných minut. S Blackhawks se Campbell z rodinných důvodů dohodl na roční smlouvě s velmi přívětivým platem 1,5 milionu dolarů a týmu by měl pomoci s rozehrávkou a zejména v přesilovce.

Ryan Hartman
Ryan Hartman

Ryan Hartman (22), draftovaný Chicagem na konci 1. kola v roce 2013, má za sebou dvě sezony v Rockfordu, během kterých už stihl v osmi zápasech debutovat v NHL. Loni za IceHogs nasbíral celkem 35 bodů (15+20) a 129 trestných minut v 61 střetnutích. V hlavním týmu by mu měla připadnout role, kterou před výměnou do Montréalu zastával Andrew Shaw, tedy provokatéra, který jde do každého souboje naplno a svádí časté střety s obránci soupeře v těsné blízkosti jejich brankoviště.

Vince Hinostroza
Vince Hinostroza

Poslední novou tváří v sestavě je Vince Hinostroza (22), draftovaný Hawks v 6. kole před čtyřmi lety. Rychlý útočník menší postavy je rodákem z Chicaga, za které už loni debutoval v 7 zápasech. Bodově však vyšel naprázdno a svůj bodový účet si tak může nyní v soutěži otevřít už od začátku nového ročníku. V Rockfordu byl Hinostroza prvním rokem po odchodu z University of Notre Dame a hned se stal nejproduktivnějším hráčem IceHogs, když v 66 utkáních nastřádal 51 bodů (18+33).

Soupiska je sice v tuto chvíli jasná, nad složením jednotlivých formací však můžeme zatím spekulovat. Kouč Joel Quenneville naznačil, že roztrhne loni famózní útok Panarin-Anisimov-Kane, v takovém případě by mohl Panarina na levém křídle nahradit třeba Motte. Marián Hossa by mohl s Mottem a Krügerem vytvořit špičkovou třetí lajnu, potom mohla Kaneova formace zůstat pohromadě a Toews by se mohl postavit mezi Schmaltze s Pánikem. První pokus budou mít Blackhawks už v noci na čtvrtek, kdy doma přivítají St. Louis. Na posledním tréninku poskládali trenéři sestavu takto: Pánik-Toews-Hossa, Panarin-Anisimov-Kane, Motte-Krüger-Hartman, Hinostroza-Schmaltz-Tootoo, Keith-Van Riemsdyk, Kempný-Seabrook, Forsling-Campbell.

  • Andrew Desjardins

    Desjardins CAN

    37 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Brian Campbell

    Campbell CAN

    44 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Gustav Forsling

    Forsling SWE

    27 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    30 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Michal Kempný

    Kempný CZE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Mark McNeill

    McNeill CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Tyler Motte

    Motte USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Nick Schmaltz

    Schmaltz USA

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jordin Tootoo

    Tootoo CAN

    41 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: