Zamíří Sopel do Toronta a/nebo Barker do Ottawy?

V souvislosti s očekávaným podpisem smlouvy s Patrickem Kanem, Duncanem Keithem a Jonathanem Toewsem se nyní spekuluje o možné výměně Brenta Sopela nebo Cama Barkera. Sopel by měl zamířit spolu s volbou ve 2. kole draftu do Toronta za Jiřího Tlustého nebo Garneta Exelbyho, Barker pak do Ottawy za Ryana Shannona a Alexandera Picarda.

Toewsovi, Kanovi a Keithovi vyprší v létě smlouvy a trojice klíčových hráčů Blackhawks by se tak stala chráněnými volnými hráči. V posledních týdnech údajně vyjednávání o prodloužení kontraktů finišovala a oznámení o uzavření dohody se očekávala každým dnem. Nicméně podle spekulací nárust jejich platů porušuje pravidlo o platovém stropu a oficiální zveřejnění nových smluv tak nyní není na pořadu dne. Navýšení platů ve všech podepsaných smlouvách, které začnou platit až po sezoně, nesmí převýšit souhrnou částku všech kontaktů, které v létě vyprší. Respektive týmy nejen, že nesmí překročit platový strop v tomto ročníku, ale ani s ohledem na své závazky do sezony následující.

Pokud je tedy pravda, že Toews s Kanem mají dojednané smlouvy s průměrným platem kolem 6,2 milionu a Keith 5,5 milionu dolarů, musí Blackhawks vyměnit některého hráče s platným kontraktem na další rok, aby mohli podpisy zveřejnit. A obecně se má za to, že Hawks, kteří po nástupu Johna McDonougha na post prezidenta co nejpečlivěji dbají na svůj mediální obraz, chtějí dohodu oznámit co nejdříve.

Týmu se v tuto chvíli daří a jedinými adepty na výměnu jsou momentálně zadáci třetí obranné dvojice Brent Sopel a Cam Barker. Sopel sice poslední dobou podává spolehlivé výkony jako po svém příchodu do Chicaga, je užitečný v oslabení, blokuje střely a dobře rozehrává, s platem 2,33 milionu dolarů je ale pro tým příliš drahý. Jeho plat jsou údajně ochotni převzít v Torontu. Maple Leafs se letos vůbec nedaří, někteří talentovaní hráči byli raději ponecháni na farmě a v kádru je řada hráčů s kontraktem jen do konce sezony. Pro Chicago vhodný partner na trejdy a pokud budou Hawks s ohledem na platový strop nuceni dále měnit, nabízejí se jako krátkodobá náhrada např. Matt Stajan, Alexander Ponikarovsky nebo Lee Stempniak. V tento moment jsou ale Leafs ochotni vzít Sopela, pokud Chicago přihodí volbu v draftu. Podle některých zpráv jsou obě strany dohodnuty na výběru ve 2. kole, kterou mohou Hawks letos postrádat. Chicago by pak získalo ostrého obránce Garneta Exelbyho nebo podle nejnovějších spekulací českého křídelníka Jiřího Tlustého. V případě první varianty by se pak nejspíše podle schopností soupeřů střídali ve třetí obranné dvojici Exelby s Jordanem Hendrym, ve druhém by pak Sopela zřejmě Hendry zastoupil naplno. Tak jako tak ale Hawks v tento okamžik tratí, budou však moci oznámit prodloužení smluv se svými hvězdami a ušetří trochu peněz pro další sezonu.

Osmadvacetiletý Exelby přišel do Toronta letos při výměně Pavla Kubiny, předtím působil víc jak pět let v Atlantě. V NHL odehrál 368 zápasů, ve kterých nasbíral 46 bodů (6+40) a 526 trestných minut. Jedenadvacetiletý kladeňák Jiří Tlustý byl draftován v polovině 1. kola 2006 a v NHL dosud stihl 74 zápasů s bilancí 10 branek, 10 přihrávek a 14 trestných minut. V AHL si drží průměr bodu na zápas.

V zámoří se trejd Sopela do Toronta považuje prakticky za hotovou věc, zatím k němu ale nedošlo. Na této výměně pak údajně z nějakého důvodu záleží další trejd, o jehož náplni se spekulovalo už dříve. Senators by z Chicaga výměnou za centra Ryana Shannona a obránce Alexe Picarda získali zadáka Cama Barkera. Ten je se svými 3 miliony více než dobře placeným hráčem do třetí obranné dvojice, jeho defenzivní činnost má navíc stále rezervy a na ledě tak netráví tolik času. O jeho výměně se ovšem mluví téměř od okamžiku kdy oblékl dres Blackhawks, působiště v NHL ale dosud nikdy neměnil. Podle jedněch zpráv by Hawks mohli hned po výměně jednoho z dvojice nově získaných hráčů, nebo možná oba, zapsat na waivers listinu, to však nedává moc smysl. Každopádně oběma jmenovaným vyprší v létě smlouva a nyní dohromady pobírají necelý 1 a půl milionu dolarů. Zatímco Shannon by moc příležitostí nedostal, Picard by mohl zaujmout Barkerovo místo bez větších starostí.

Šestadvacetiletý Shannon dosud v NHL za Anaheim, Vancouver a Ottawu sehrál 128 utkání, ve kterých si připsal 46 bodů (15+31) a 42 trestných minut. O dva roky mladšího Picarda draftovala v roce 2003 Philadelphia, odkud se přes Tampu Bay dostal až k Senators. V NHL nasbíral 159 startů a 52 bodů za 14 gólů a 38 přihrávek. Vyloučen byl na 53 minut.

Pokud by došlo k oběma výměnám, Blackhawks ušetří 2 nebo 3 miliony (podle toho zda-li získají Exelbyho nebo Tlustého) a další milion a půl, pokud by Tlustého a Shannona poslali na farmu. Nejen, že by tak nyní mohli oznámit podpis s Toewsem, Keithem a Kanem, zároveň by ale měli možnost se před uzávěrkou trejdů posílit o důrazného beka, na kterého by najednou zbylo místo v rozpočtu. Právě takový hráč by byl důležitý pro playoff o to víc, že trojice Picard/Hendry/Exelby nedosahuje, byť možná pochybných, kvalit Barkera a Sopela. O to patrnější by tento fakt byl ve chvíli, kdy by se některý z ústřední čtveřice obránců zranil. Pro další sezonu bychom pak možná v Chicagu mohli vidět např. mladého Shawna Lalonda.

Hawks nemusejí nyní nutně trejdovat, dříve nebo později ale tento problém budou muset řešit. Pokud se jim nepodaří vyměnit předraženého Briana Campbella, tým budou muset opustit dva nebo tři hráči s platem okolo tří milionů: Barker, Dustin Byfuglien, Kris Versteeg, případně Patrick Sharp. Dostatek financí se pak možná nenajde na prodloužení smlouvy s Andrew Laddem. Hawks mohou tuto situaci řešit až v létě anebo zvolit opačný přístup. Jmenované hráče vyměnit ještě během sezony za ostřílené veterány podobných kvalit, kterým však v červenci skončí smlouva. Padají jména jako Matt Cullen, Rod Brind'Amour, Scott Niedermayer, Anton Volchenkov, Alexander Frolov, Joe Corvo, Andy Sutton nebo výše zmínění hráči Maple Leafs. Není ale důvod k těmto změnám přistupovat teď, když tým šlape a dělá výsledky. Pokud má GM Stan Bowman zvolit tuto cestu, můžeme očekávat trejdy spíše až kolem ZOH ve Vancouveru nebo ve chvíli, kdy Chicago stihne výsledková krize.

Doplnění: Podle bloggera Eklunda by mohli Leafs z Chicaga získat Patricka Sharpa, součástí výměny by pak mohl být Alexei Ponikarovsky, kterého by Hawks obratem odeslali do Edmontonu. Z jiných zdrojů se zdá, že Chicago je ochotno Sharpa vyměnit, ovšem pouze v případě, že všechny jiné možnosti se ukáži jako neschůdné.