Dylan Sikura
Dylan Sikura

Dylan Sikura na universitě končí a posílí Blackhawks

Northeastern s Dylanem Sikurou a Ryanem Shea prohrál v regionálním semifinále NCAA 2:3 a do závěrečného turnaje Frozen Four tak nepostoupí. Sikura (22), kterého si Chicago vybralo v 6. kole draftu 2014, letos v 35 zápasech nastřílel 22 branek a na 32 přihrál. Proti Michiganu vyrovnal pěkným gólem v přesilovce, jeho formace, jinak jedna z nejúdernějších v letošní universitní sezoně, ale byla na ledě při všech třech inkasovaných gólech. Sikurovi nyní nic nebrání v tom, aby s Chicagem uzavřel nováčkovskou smlouvu a v posledních zápasech sezony z ní ukrojil jeden rok. Stejně tak by mohl zvolit cestu Kevina Hayese, kterého si Hawks vybrali v 1. kole před 10 lety, a počkat do poloviny srpna, kdy může podepsat smlouvu s kterýmkoliv týmem NHL (Hayes takto upřednostnil Rangers). Podle informací Marka Lazeruse z deníku Sun-Times je ale reálné, že se Sikura představí v chicagské sestavě už ve čtvrtek doma proti Winnipegu a jeho dohoda s Blackhawks je jen formalitou také podle Boba McKenzieho z TSN. „Moc rádi bychom ho tu měli, teď je na Stanovi (Bowmanovi), aby se o to postaral. Když se k nám připojí, dostane v závěru sezony dobrou příležitost se ukázat,“ prohlásil pro Sun-Times kouč Quenneville, který se s bratry Sikurovými údajně dobře zná (starší Tyler hraje letos na farmě v Rockfordu a s Chicagem nedávno uzavřel smlouvu). Doplněno: Sikura oznámil podpis smlouvy na svém Instagramu. Do Chicaga by měl přicestovat ještě v neděli a ve čtvrtek pak debutovat utkáním proti Jets. Kontrakt je dvouletý a vyprší v létě 2019.

V severovýchodním finále se Michigan v noci na pondělí utká s Boston University, za kterou hraje Chad Krys (19). Obránce, jehož Blackhawks draftovali předloni ve 2. kole, letos nastoupil do 35 utkání a nasbíral 26 bodů (7+19). Tento souboj zároveň postaví proti sobě dva nejlepší hráče z NCAA pro nadcházející draft: důrazného útočníka Bradyho Tkachuka (BU) a šikovného obránce Quinna Hughese (Northeastern).

Ve středozápadním finále se pak střetnou favorizovaný Denver a Ohio State. Obránce Ian Mitchell (19), draftovaný Chicagem před rokem na konci 2. kola, je ve své nováčkovské sezoně produktivní (2+27 ve 40 zápasech) a svou formu potvrdil mladý Kanaďan také v regionálním semifinále proti Penn State. V tom Denver zvítězil 5:1 a Mitchell přihrál hned na tři branky!

„Nepamatuji si, že bych někdy hrál na turnaji, kde stačí jedna porážka a je konec (za reprezentaci už ale nastoupil třeba na MS18 nebo Hlinkově memoriálu – pozn. red.). Těšil jsem se a byl jsem taky trochu nervózní, ale po prvním střídání už to bylo dobré. Do dalšího zápasu budu určitě klidnější. Teď mám hlavně radost, že jsme o krok blíž k cíli a snad to zítra vyjde,“ řekl Mitchell v rozhovoru pro College Hockey News. „Willa Butchera (poslední vítěz Hobey Baker Award pro nejlepšího universitního hokejistu a aktuálně úspěšný nováček v New Jersey – pozn. red.) nikdo nenahradí, ale hraje teď místo něho hodně minut, i v přesilovkách,“ ocenil Mitchella trenér Denver University Jim Montgomery. „Je to výborný hokejista a já doufám, že tu bude chtít zůstat celé čtyři roky a dodělat si školu před tím než odejde do Chicaga.“

V sestavě Denveru je také zadák Blake Hillman (22), kterého si Chicago vybralo před dvěma lety v 6. kole. Letos hraje v NCAA třetím rokem a ve 40 utkáních zaznamenal 12 bodů (3+9) a 52 trestných minut.

Zatímco Denver (Mitchell, Hillman) s Ohio State a Boston University (Krys) s Michiganem se ještě o své místo ve Frozen Four utkají, dva celky už si účast vybojovaly. V západním finále porazila Minnesota-Duluth překvapení z Air Force a ve východním finále si Notre Dame poradila s Providence. Na závěrečný turnaj se tak může těšit obránce Dennis Gilbert (21), draftovaný ve 3. kole v roce 2015. Rodák z Buffala působí na Notre Dame University třetím rokem a letos si bodově trochu pohoršil. Loni se sice z gólu neradoval, připsal si ale 22 asistencí. V této sezoně Gilbert nasbíral ve 37 zápasech 10 bodů (4+6).

V regionálním playoff již skončili kromě Sikury a Shea také Evan Barratt (Penn State) a Beau Starrett (Cornell).

  • Beau Starrett

    Starrett USA

    28 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Evan Barratt

    Barratt USA

    25 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Dennis Gilbert

    Gilbert USA

    27 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Blake Hillman

    Hillman USA

    28 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Chad Krys

    Krys USA

    25 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ian Mitchell

    Mitchell CAN

    25 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Shea

    Shea USA

    27 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Dylan Sikura

    Sikura CAN

    28 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: