Oliver Wahlstrom (foto © iihf.com)
Oliver Wahlstrom (foto © iihf.com)

Výhled na Draft 2018: Farabee, Kravtsov, Wahlstrom

V další části výhledu na Draft se zaměříme na křídelní útočníky. V TOP 10 by měl být vybrán střelec Oliver Wahlstrom (USA 18) a nyní se zdá, že na 8. příčce bude Chicagu k dispozici. Téměř jistě to platí o další představené dvojici. Vitali Kravtsov prožil s Chelyabinskem rekordní playoff v KHL a to jej v některých žebříčcích katapultovalo až někam na 10.–15. příčku. V tomto prostoru se naopak už delší dobu pohybuje Joel Farabee (USA 18), pracovitý útočník, který je prospěšný v mnoha směrech a také umí dávat branky.

Shrnutí článku

  • Joel Farabee byl tím třetím v útoku s Hughesem a Wahlstromem, svoji roli ale plnil výborně, zodpovědně pracoval, střílel góly a sbíral body. Chystá se na Boston University.
  • Vitali Kravtsov byl nejdřív trochu schovaný, jaro v Chelyabinsku mu ale vyšlo skvěle a v playoff KHL zářil. Otázkou je, jak dlouho bude chtít v Rusku vydržet, s Traktorem má platnou smlouvu.
  • Oliver Wahlstrom je nadaný střelec, kanonýr se skvělými instinkty, který umí dát gól z ničeho. V ostatních fázích se od něj očekává víc, dlouhodobě by jej to ale limitovat nemělo. Nastupuje na Boston College.
  • Na 27. místě už asi nebudou k dispozici další křídelní útočníci: Denisenko, Noel, Kaut a Bokk.
(foto © iihf.com)
(foto © iihf.com)

Joel Farabee

CSS (zámoří): 12 | ISS: 11 | The Hockey News: 13 | Button: 11 | McKenzie: 17 | videa

Joel Farabee letos působil druhým rokem v americké reprezentaci, za kterou nastoupil k 26 zápasům v USHL a připsal si 40 bodů (15+25). S národním týmem do 18 let pak absolvoval 62 utkání s bilancí 33 branek a 43 asistencí. Na MS hráčů do 18 let patřil Farabee s 8 body (4+4) k nejproduktivnějším hráčům svého týmu a přispěl k zisku stříbrné medaile (o rok dříve si z turnaje odvezl zlatou).

Rodák z Cicera ve státu New York má pověst všestranného útočníka, na kterého ve formaci s Wahlstromem a Jackem Hughesem (mladší bratr Quinna Hughese a očekává jednička příštího draftu) zbyla na levém křídle černá práce. Kvalita jeho spoluhráčů možná Farabeeho bodový součet zkresluje, na druhou stranu je v útoku vhodně doplnil jak skvělým bruslením, tak citem pro hru a zároveň umí dát gól. Pro NHL potřebuje zesílit a možná bude chvíli trvat než se do soutěže dostane, jeho výhodou však je, že by mohl plnit celou řadu různých rolí.

Na podzim by měl Farabee nastoupit na Boston University a podle magazínu The Hockey News připomíná stylem Zacha Parisého (Minnesota).

Vitali Kravtsov

CSS (Evropa): 3 | ISS: 35 | The Hockey News: 24 | Button: 23 | McKenzie: 12 | videa

Další z komet tohoto ročníku. Kravtsov, který se narodil v předvečer Štědrého dne v roce 1999, zazářil v playoff KHL a tím k sobě přitáhl pozornost. V Chelyabinsku odehrál v sezoně 35 utkání (4+3) a v playoff pak dostal hodně prostoru. V 16 střetnutích vstřelil šest branek a na pět přihrál a vytvořil tím rekord playoff KHL v počtu bodů hráče do 18 let. Proto nepřekvapí, že na jaře zametl s konkukrencí a obdržel ocenění pro nejlepšího nováčka soutěže za celou sezonu, měsíce březen a duben a 1., 2. i 3. kolo vyřazovacích bojů.

Urostlý pravý křídelní útočník, kde hraje přes ruku, je nebezpečný při protiútoku, ale umí se také natlačit přes obránce do brankoviště. Výborně bruslí, dokáže se prosadit jeden na jednoho nebo přidat na důrazu a je užitečný i v obraně. Pro skauty však představuje tak trochu hádanku. V letošní sezoně nastupoval i v nižší nebo juniorské soutěži, v KHL ze začátku dostával jen omezenou příležitost, na juniorský šampionát se neprosadil a MS hráčů do 18 let se ho kvůli věku netýkalo, přesto si za Sbornou v několika utkáních také zahrál. Mezi slabší konkurencí často zapadl, zdálo se, že proti horším protihráčům jej hra příliš nebaví a naopak s vyšší kvalitou soupeřů gradovala i jeho výkonnost, kterou vystupňoval v playoff.

Příští rok by měl v Traktoru dostat větší roli a pokud naváže na své jarní výkony, tak není pochyb o tom, že je i v mladém věku na KHL připraven. Jenže platná smlouva s Chelyabinskem také může některé týmy odradit. The Hockey News Kravtsov stylem připomíná Evgeniie Dadonova (Florida).

Oliver Wahlstrom

CSS (zámoří): 7 | ISS: 5 | The Hockey News: 8 | Button: 10 | McKenzie: 9 | videa

V TOP 10 je mezi útočníky tím posledním v řadě, mimo desítku ale Wahlstrom zřejmě nevypadne. Veřejnost zaujal už v době, kdy mu bylo teprve 10 let, a o přestávce zápasu NHL v Bostonu pobavil diváky krásně provedeným trikem při nájezdu. Od té doby se toho zas tolik nezměnilo: Wahlstrom vyrostl v elitního kanonýra tohoto ročníku a přestože by měl pokračovat do univerzitní soutěže, nezdá se, že by měl do NHL daleko.

Jeden z mladších hokejistů na draftu prožil výborný šampionát hráčů do 18 let, když v 7 zápasech nastřílel stejný počet gólů a byl zvolen do All-Star týmu turnaje. Stejně jako Farabee tak k loňskému zlatu přidal letošní stříbro. V 26 zápasech za americkou reprezentaci nastřílel v USHL 22 gólů a na 23 přihrál. V dalších 62 střetnutích za národní výběr do 18 let měl bilanci podobnou: 48 tref a 46 asistencí mu zajistilo místo nejproduktivnějšího hráče týmu (Jack Hughes odehrál skoro o polovinu zápasů méně).

Góly a střelecké příležitosti jsou základem jeho hry a Wahlstrom je typický zakončovatel: umí se prosadit z brejku do otevřené obrany, důrazem kolem brankoviště nebo střelou bez přípravy při přesilovce. Šanci si dokáže vytvořit z ničeho a má instinkt zabijáka. Skauti mu trochu vytýkají, že tím jeho přínos končí, že se tolik nezapojuje do mezihry, napadání nebo defenzivní činnosti, ale taková už někdy úloha rozených střelců bývá. Střelecké schopnosti by měl projevit i v NHL a zdá se, že má dostatečnou herní chytrost na to, aby nebyl v ostatních ohledech slabým článkem. The Hockey News Wahlstroma připodobňuje k jinému produktivnímu pravákovi, Philu Kesselovi (Pittsburgh).

Než přijdou Blackhawks na řadu podruhé, budou mimo alespoň dvě další křídla: šikovný Grigori Denisenko z juniorky Yaroslavle, který někdy připomíná utržený vlak, a bezmála dvoumetrový titán Serron Noel z Oshawy, který na svou postavu překvapuje lehkým bruslením, ale má před sebou ještě dost práce.

Někde kolem 20. příčky lze očekávat Martina Kauta z Pardubic, který zaujal velmi povedeným vystoupením na juniorském šampionátu a formu si později přenesl i do extraligy. Z fyzických testů v Buffalu jej sice vyřadil drobný problém se srdcem, po operaci v Praze ale lékaři odmítli původní obavy s tím, že vlastně nebyla vůbec nezbytná. Kaut by tedy měl být naprosto v pořádku a jeho pozici na draftu by toto ohrozit nemělo. Na podobném místě jako český hokejista, který se řadí mezi nejstarší hráče na draftu, bude německý střelec Dominik Bokk, který strávil poslední sezonu převážně v juniorském týmu Växjö. V 15 zápasech ale nastoupil i mezi dospělými a se skokem z juniorské ligy v Německu se vypořádal překvapivě snadno.

Wahlstrom je na 8. místě pro Blackhawks velmi reálnou možností, TOP 10 by měl spolu s jedním či dvěma obránci uzavírat. Původně měl jít na Harvard, nyní je přihlášený na Boston College, sám hráč si ale nechává otevřená vrátka pro přímý skok rovnou do NHL. Postavu na to má, góly by měl střílet i proti lepším obráncům, v ostatních směrech jej však čeká hodně práce. Ostatní křídla, která se nabízejí, spadají do prostřední části prvního kola draftu a Chicago se zřejmě vydá jinou cestou.