Jesperi Kotkaniemi (foto © iihf.com)
Jesperi Kotkaniemi (foto © iihf.com)

Výhled na Draft 2018: Hayton, Kotkaniemi, Veleno

Ve 3. části výhledu na Draft 2018 se zaměříme na střední útočníky. Dlouhou dobu se zdálo, že v letošním ročníku bude typický první centr scházet, nakonec ale vystoupal v žebříčcích Jesperi Kotkaniemi z Ässätu Pori. Třetí příčka pro něj bude možná trochu vysoko, spekuluje se ale o tom, že o zřejmě nejlepšího středního útočníka na draftu bude mít zájem Montréal (a nejen on). Joe Veleno byl dlouho považován za špičku tohoto ročníku a ačkoliv po přestupu do Drummondville (QMJHL) zlepšil produktivitu, na TOP 10 to zřejmě stačit nebude. Nakonec jej asi přeskočí i Barrett Hayton, který prožil povedenou sezonu v silném týmu Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL).

Shrnutí článku

  • Barrett Hayton je komplexní útočník, v silném Sault Ste. Marie byl ve vedlejší roli navíc i produktivní.
  • Jesperi Kotkaniemi má výtečný přehled, ale slabinou je bruslení. Celou sezonu se zlepšoval a v Pori sbíral hodně bodů.
  • Joe Veleno nenaplnil dřívější velké naděje, po trejdu do Drummondville ale sbíral body. Je spolehlivý, poctivý, pro třetí útok v NHL bezpečná volba.

Barrett Hayton

CSS (zámoří): 9 | ISS: 12 | The Hockey News: 12 | Button: 7 | McKenzie: 11 | videa

Sault Ste. Marie měla letos hodně nabitý kádr a mezi hvězdami svého celku hrál Hayton tak trochu druhé housle. Přesto nasbíral 60 bodů (21+39) v 63 zápasech a v playoff přispěl dalšími 21 body (8+13) ve 24 střetnutích. Dá se tak očekávat, že jeho výkonnost se s přibývajícím prostorem ještě zvýší. Svoje možnosti ostatně Hayton potvrdil už na Hlinkově memoriálu, kde se třemi góly a třemi asistencemi patřil k nejlepším hráčům Kanady, a z turnaje si odvezl zlato. Rodák s Kitcheneru splňuje všechny požadavky na všestranného středního útočníka, hraje poctivě do obrany a podílí se i na ofenzivě, ačkoliv lze těžko soudit, zda-li bude nadále produktivní i v NHL.

Během sezony zapracoval na rychlosti, ta však k jeho přednostem nepatří. Vysloužil si ocenění pro svůj přístup a povahové vlastnosti, základní otázkou však zůstává, jestli bude pro NHL hráčem spíš do druhé nebo třetí pětky. Podle magazínu The Hockey News hraje Hayton podobným stylem jako Joe Pavelski (San José).

Jesperi Kotkaniemi

CSS (Evropa): 6 | ISS: 16 | The Hockey News: 18 | Button: 5 | McKenzie: 5 | videa

Kotkaniemi je jednou ze zářících komet tohoto ročníku. Na Hlinkově memoriálu sice nasbíral 4 body, skauty ale vůbec nepřesvědčil. Jenže postupně se během sezony zlepšoval, v Liize byl přes svůj nízký věk hodně produktivní a šampionát hráčů do 18 let se mu vydařil na výbornou. Doma v Pori sice hrál na křídle, za reprezentaci však nastupuje na centru a právě slabší konkurence na této pozici mu pomohla v jeho postupu žebříčky až do TOP 5 jako v případě televizní stanice TSN.

V Pori odehrál Kotkaniemi 57 utkání, ve kterých nastřílel 10 branek a na 19 přihrál. V 7 zápasech playoff přidal bod za asistenci a na MS18 pak pomohl Finsku k titulu 9 body (3+6) v 7 utkáních, navíc nasbíral 37 trestných minut a +9. Loni si ze šampionátu hráčů do 18 let odvezl stříbro. Jeho nejvýraznější slabinou je bruslení, během roku na tom však zapracoval. Naopak je chválen pro svůj přehled a cit pro hru, mezi dospělými dále prokázal tvořivost a šikovnost. The Hockey News Kotkaniemiho přirovnávají k Jeffu Carterovi (Los Angeles), jinde lze najít podobnost s Malkinem nebo Kopitarem.

(foto © iihf.com)
(foto © iihf.com)

Joe Veleno

CSS (zámoří): 8 | ISS: 10 | The Hockey News: 11 | Button: 28 | McKenzie: 14 | videa

Až na 28. místo, kam jej zařadil Craig Button z TSN, se Veleno zřejmě nepropadne, na umístění na špičce draftu, které se před pár lety zdálo jisté, může nicméně rodák z Montréalu zapomenout. Saint John si jej před několika lety vybral jako jedničku draftu QMJHL a Veleno byl tehdy prvním hokejistou, který v této soutěži dostal výjimku kvůli nízkému věku. Sea Dogs dopomohl před rokem k titulu a v omlazené sestavě se od něj očekávalo, že převezme roli tahouna. Jenže tyto předpoklady se nenaplnily a o Velenovi se před draftem prakticky nemluví.

Přesto se stále jedná o schopného hokejistu, tvůrce hry, zodpovědného při bránění a s perfektním výběrem místa. V Saint Johnu měl jako kapitán bilanci bodu na zápas, v 31 zápasech ale vstřelil pouze 6 branek (ke kterým přidal 25 přihrávek) a příliš nepřesvědčil už dříve na zlatém Hlinkově memoriálu (0+4). Výměna do Drummondvillu mu ale pomohla a Veleno nasbíral ve 33 utkáních 48 bodů (16+32). Dalších 5+6 přidal v 10 střetnutích playoff. Na neúspěšném MS hráčů do 18 let znovu neskóroval a ve čtyřech duelech zapsal tři asistence.

Veleno má výtečný pohyb, solidní postavu a v draftu je jednou z nejbezpečnějších možností. Je téměř jisté, že se do NHL prosadí, nelze od něj ale očekávat výkony hodné megatalentu, který byl v roce 2015 připuštěn do QMJHL o rok dříve než měl nárok. Za pár dní jej v prvním kole asi přeskočí hráči s vyšším potenciálem, jenže mezi centry není příliš velká konkurence a spolehlivý hokejista jeho typu nebude čekat dlouho. The Hockey News jej stylem přirovnávají k Ryanu Johansenovi (Nashville).

Mimo náš drobnohled zůstane trojice středních útočníků. Rasmus Kupari se blýskl na Hlinkově memoriálu, jenže na tuto úroveň pak v sezoně nenavázal. Většinu roku odehrál v A-týmu Pori, v epizodní roli pak naskočil i na juniorském šampionátu a na řadu by měl jít do 20. místa. Zřejmě o kousek později dojde na Akila Thomase (Niagara, OHL), tvořivého centra, od kterého však někteří čekají více a v NHL bude možná hrát spíš na křídle. Na podobné příčce se nachází ještě Isac Lundeström, víc do obrany zaměřený útočník, který se už ve své druhé sezoně mezi dospělými v Luleå rozhodně neztratil a podobně se mu vedlo i na juniorském šampionátu.

Zatímco Haytona řadí do TOP 10 snad jen Button a spolu s Velenem bude zřejmě Chicagu na 8. místě k dispozici, pokud by chtěli jít touto cestou, u Kotkaniemiho je tato šance výrazně nižší. Jenže střední útočníci (stejně jako brankáři) hrají v letošním ročníku vedlejší roli a možná tak bude v tuto chvíli mladý Fin také stále volný.