Flyers zvítězili v prodloužení a snížili stav série na 2:1

Diváci ve Philadelphii mohli vidět utkání sice s více brankami, ale podobného ražení jako předchozí duel. V první polovině utkání byla hra vyrovnaná, Hawks dvakrát srovnali skóre. Ve třetí části se sice dostali do vedení, domácí ale rychle vyrovnali a pak měli převahu. V 66. minutě rozhodl o výhře Flyers tečí střílené přihrávky Carla Giroux.

Do třetího finálového utkání ani jeden tým nezměnil sestavu. Flyers chtěli na domácím ledě využít podpory fanoušků a Chicago hned od úvodu zatlačit. Hawks se ale chvíle dařilo přidržet puk a v první třetině se tak hrálo poměrně vyrovnaně. Do dobré příležitosti se dostal Darroll Powe, z otočky kolem Briana Campbella ale Antti Niemiho nepřekonal. Další příležitost měl Arron Asham a do šancí se jinak dostávala hlavně první formace Philadelphie.

Na druhé straně byl nejblíže gólu Patrick Kane, k dorážce do odkryté branky ale neměl dost prostoru a trefil jen tyčku. Do další šance se dostával Dustin Byfuglien, Mike Leighton ale vystartoval daleko z branky a náznak gólové příležitosti zhatil hned v zárodku. Dobře do utkání vstoupil Marián Hossa, který hlavně na Kimmo Timonenovi vybojoval několik puků, nakonec ale po faulu ve středním pásmu zamířil na trestnou lavici a Flyers získali možnost přesilové hry.

V její druhé polovině se Philadelphia dostala pěkně do pásma, Troy Brouwer pak nevyhodil puk ze třetiny a domácí jeho chyby využili k získání náskoku. Braydon Cobrun vypálil z dobré pozice, Niemi střelu zasáhl jen krajem lapačky a vyrazil puk před sebe. Dojíždějící Scott Hartnell hezky posunul za sebe na Dannyho Briera a ten pohodlně rozvlnil síť. Hawks pak měli na konci třetiny vlastní výhodu přesilové hry, při které si vypracovali jednu dobrou možnost. Jonathan Toews se natlačil s kotoučem zpravé strany do brankoviště, Chris Pronger s Timonenem ale pozice uhájili.

Druhá třetina přinesla mnoho zajímavých momentů. V jejím začátku hráli domácí v početní převaze, když za strkanici před přestávkou pykal na trestné lavici Byfuglien. Hawks se ale ubránili a v následujícím střídání zatlačili Philadelphii před její branku. Po křižné přihrávce Kanea vypálil Duncan Keith, jeho střela byla zřejmě ještě lehce tečována a puk prošel Leightonovi do sítě.

Do velké šance se pak tlačil Kris Versteeg, kdyý ve středním pásmu získal kotouč. Těsně před Leightonem ale posunul na Tomáše Kopeckého, jemuž v zakončení zabránil dobře se vracející Matt Carle. V polovině utkání byl za sekání před brankou domácích vyloučen podruhé v zápase Byfuglien a Flyers mohli opět předvést svoje zdařilé přesilovky.

V jednu chvíli vystřídal Dave Bolland moc brzy ve středním pásmu a Flyers se dostali do přečíslení 4 na 2. Na konci akce byl blizoučko brance Simon Gagne, Philadelphia ale skórovala až o chvilku později. Od modré čáry vypálil Pronger, Hartnell jeho střelu jemně tečoval a puk prošel skrz Niemiho. Niklas Hjalmarsson na čáře vytáhl kotouč z brány a hra pak asi minutu a půl pokračovala se slibnými možnostmi na obou stranách. Videorozhodčí ale potvrdil, že puk přešel brankovou čáru a domácí se ujali vedení.

Rozhodčí poté trochu popustili hru. Během jednoho střídání tak Byfuglien zřejmě fauloval kolenem protihráče na vlastní modré a z následné akce Kane možná trochu pomohl na led Prongerovi. Byfuglien se poté natlačil před branku, Leighton ale jeho šanci zlikvidoval. Pronger pak nešikovně podtrhl Bena Eagera, ani on ale na trestnou neputoval.

Do konce třetiny viděli diváci možnosti na obou stranách, za Chicago byl aktivní hlavně Kopecký a ze slibné pozice střílel po sraženém pokusu Hossa. Hosté získali vlastní přesilovou hru, když v nouzi Leighton posunul branku a rozhodčí posoudili jeho snahu jako úmyslný zásah. V přesilovce měli Hawks několik střel, většina ale končila na odhodlaně blokujících obráncích Flyers. Chicago přesto nakonec do přestávky srovnali. V útočném pásmu vyhrál John Madden vhazování a Brent Sopel bez váhaní vypálil. Brankáře Leightona prostřelil na vyrážečku a vyrovnal na 2:2.

Ve 43. minutě se Chicago dostalo poprvé v utkání do vedení. Timonen propadl v útočném pásmu, odražený puk získal Toews a posunul do brejku na Kanea. Útočník Hawks sám proti Leightonovi zamířil přesně na vyrážečku a získal svému týmu náskok 3:2. Z vedení se ale Chicago dlouho neradovalo, už po 20 vteřinách srovnal Ville Leino, který tak korunoval svůj povedený výkon. Prudkou přihrávku Clauda Girouxe na Ashama srazil bruslí na Niemiho Sopel a Leino měl z dorážky jednoduchou pozici.

Brzké vyrovnání domácí tým nakoplo a ve zbytku třetiny většinou svého soupeře zatlačilo před jeho branku. Hawks neměli mimo dobré střely Hossy a šance Byfugliena z protiútoku žádné šance na skórování a stále se bránili. To se však změnilo v posledních minutách třetí třetiny, kdy mohl rozhodnout Kane a po něm hlavně po pěkné práci Versteega Keith. Jeho střelu ze slibné pozice ale Leighton vyrazil a poprvé ve finálové sérii tak zápas dospěl do prodloužení.

V prodloužení měli nejprve šanci Blackhawks, když ze středu nebezpečně střílel Versteeg, pak už ale domácí měli více ze hry. Po jednoduchém nastřelení puku se Flyers dostali na zadní mantinel, Keith neposunul přesně na Seabrooka a po pohotové střele pomohla Niemimu tyčka. Kotouč se pak přesouval po brankové čáře a skončil pod betonem chicagského gólmana. Jeff Carter ho sice dorazil do sítě, v tu chvíli už ale byla hra přerušena.

Rozhodnutí přinesla 66. minuta. Philadelphia se dostala do přečíslení 4 na 3 a Briere přenesl na najířdějícího Carla. Jeho přihrávku pak usměrnil mezi Niemiho betony nebráněný Giroux a Flyers tak snížili stav série na 2:1.