Blackhawks jsou jednu výhru od Stanley Cupu

Do pátého finále Blackhawks zamíchali útoky a vyplatilo se. Dustin Byfuglien hrál ve třetí formaci a k výhře přispěl 4 body za 2 góly a 2 přihrávky. Hawks nastoupili na Flyers a v první třetině získali třígólový náskok. Flyers se pak dostali do hry, Chicago ale vždy našlo odpověď a přiblížilo se tak konečnému vítězství na 1 zápas. Série pokračuje v noci ze středy na čtvrtek ve Philadelphii.

Do pátého finálového duelu připravili oba trenéři stejnou sestavu jako v minulém utkání. Narozdíl od Petera Lavioletta ale Joel Quenneville rozházel útok ve snaze nastartovat první formaci a ztížit úlohu elitnímu obránci Flyers Chrisi Prongerovi. Ke kapitánu Jonathanu Toewsovi se posunuli Tomáš Kopecký a Marián Hossa. Ve druhém útoku hráli s Patrickem Sharpem Patrick Kane a Andrew Ladd. Do třetí lajny se tak posunul Dustin Byfuglien. Do branky se opět postavili Antti Niemi a Mike Leighton.

Blackhawks do utkání vstoupili ve velkém stylu a prvních 10 minutách zatlačili Flyers hluboko do obrany. Philadelphia se ale ubránila, Leighton se vytáhl hlavně proti šanci Sharpa zblízka. Nejblíže gólu byl však na druhé straně Danny Briere, odkrytou branku ale z hranice brankoviště minul. Hawks pak využili svou druhou přesilovku v utkání, když na trestné lavici pykal Scott Hartnell. Kris Versteeg posunul od zadního mantinelu puk na najíždějícího Brenta Seabrooka, jehož střelu našťastně tečoval do vlastní sítě Pronger.

V 16. minutě pak Chicago své vedení navýšilo. Leighton sice kontroloval lehkou střelu Brenta Sopela mimo branku, poté ale situaci trochu vypustil. Ke kotouči se dostal Dave Bolland a pohotově ho vrátil na branku, kde se od brusle brankáře Flyers odrazil za čáru. Hawks se tak štastně dostali do dvougólového náskoku. Ještě před koncem třetiny ale přidali další trefu. Protiútok do otevřenější obrany vedl Versteeg, zatáhl puk do třetiny, přibrzdil a získal tak prostor na střelu. Přes Matta Carla pak prostřelil Leightona na vyrážečku.

Vynikající první část tak Hawks zakočili s vedením 3:0, pokud by ale Briere využil svou šanci, mohlo se utkání vyvíjet úplně jinak. Po přestávce nahradil Leightona v brance Flyers Brian Boucher. Hosté vstoupili do druhé dvacetiminutovky s nadšením a snahou dostat se do zápasu. Hned po půlminutě hry uspěli a snížili na 3:1. Volný Ville Leino dostal přihrávku na rohu, nabruslil si do střelecké pozice a vyzkoušel Niemiho. Finský brankář kotouč neudržel a dojíždějící Hartnell měl snadnou pozici.

Chicago odpovědělo rychle. Ve 24. minutě ve středním pásmu pěkně posunul Sharp na Ladda, ten zatáhl puk do třetiny a vypálil. Jeho střelu zblokoval Pronger, Ladd se ale znovu dostal ke kotouči a přihrál na druhou stranu Kaneovi, který už snadno zakončil do odkryté branky. Philadelphia pak zamkla Chicago v jeho třetině a když už se zdálo, že se Hawks přeci jen ubrání, vstřelil hosté gól na 4:2. Před brankovištěm odpálil puk Brian Campbell, vyhození se mu ale nepovedlo a Kimmo Timonen střílel od odkryté branky. Niemi měl těžší pozici k zákroku, když mu na straně bránil ležící Hartnell, domácího brankáře ale neomezil natolik, aby rozhodčí gól neuznali. Útočník Philadelphie měl navíc štěstí, že ho puk nezasáhl, když se zvedl těsně poté, co Timonenova střela rozvlnila síť.

Flyers pak měli příležitosti dotáhnout se na jedinou trefu, žádnou ale neproměnili. Do odkryté branky střílel Mike Richards, jeho ne zrovna ideální pokus skvěle vykryl Niemi betonem. Leino měl tak gól na hokejce, netrefil se ale pořádně a branku minul. Pět minut před koncem odehrál Kane skvělé střídání, v jehož závěru se kolem Prongera protáhl do slibné šance. Obránce Philly si pomohl v souboji holí a inkasoval dvouminutový trest. V početní výhodě se Hawks prosadili po pěkné kombinaci všech pěti hráčů. Na jejím konci přihrál Toews na brankoviště Byfuglienovi, který pod Boucherem snadno zvýšil na 5:2.

Třetí část nebyla tak strhující jako prvních 40 minut. Hawks se snažili kontrolovat hru a dotáhnout utkání k vítěznému konci, Flyers toho už tolik nedovolili. Přesto se Philadelphia dvakrát dostala na dostřel. Ve 47. minutě se nepodařilo Chicagu vyhodit, Timonen posunul na modré na Lukáše Krajíčka, jehož střelu Niemi vyrazil je daleko před sebe. K puku se dostal James Van Riemsdyk a pohodlně skóroval.

Čtyři minuty před koncem třetí třetiny zabojoval na vlastní modré Ladd s Kanem a druhý jmenovaný vedl protiútok domácích. V situaci 3 na 2 pak sehrál do druhé vlny na Sharpa, na jehož dokonalou střelu byl Boucher krátký. O chvíli později ale Flyers odpověděli. Duncan Keith na modré čáře zlomil hokejku a Leino se dostal do brejku 2 na 2. Seabrook neustál souboj se Simonem Gagnem, kterému Leino předložil puk před prázdnou branku: 6:4.

Hosté pak zkusili hru bez gólmana, Bolland ale vyhodil kotouč, Versteeg posunul na Byfugliena a ten ze středového kruhu sebral soupeři naději na srovnání. V pohledném utkání tak Hawks zvítězili 7:4 a míří do Philadelphie. K zisku Stanley Cupu jim zbývá jediná výhra.

Blackhawks pomohlo přeházení útoků. Byfuglien nasbíral 4 body, třetí formace se postarala celkem o tři branky. Sharp a Kane nasbírali každý 1+1. Své bodové kontro rozšířil o jednu přihrávku Toews, první pětka sice nehrála špatně, dohromady si ale připsala -10. Na druhé straně odehrál špatný zápas Pronger, který zaznamenal -5. Hrdina třetího finále Claude Giroux pak nasbíral -4.

„Už má od nás pokoj a tak začal hrát, víc nepotřeboval,“ utahoval si naoko z Byfugliena Patrick Kane. „Byl nezastavitelný a hlavně jeho hit na Prongera si myslím všichni dobře zapamatujeme.“

„Potom, kdy jsem u nich prohráli dva zápasy, museli jsme hrát s nasazením, vlítnout na ně a ukázat, že se nevzdáváme. Hned od začátku jsme hráli v tempu a důrazně,“ řekl Dustin Byfuglien. „Museli jsme udělat nějaké změny. Vlastně jsme ani neměli čas přemýšlet o tom, jak poskládat útoky, přišlo to spíš až na poslední chvíli. Celý rok lajny různě střídáme a každý hrál vlastně s každým, takže jsme byli v klidu.“

„Musíme se vrátit domů a začít znovu,“ pověděl Ville Leino. „Myslím, že jsme byli připravení. Možná až trochu moc. Byli jsme asi trochu nervózní a dopředu moc nevymysleli. Jen jsme nastřelovali puky na branku, musíme hrát chytřeji a víc makat.“

„Byli jsme pomalí a ztratili hodně puků,“ doplnil Mike Richards. „V sérii jsme měli úspěch, jen když jsme puky moc neztráceli a nahazovali do třetiny. Dnes jsme nebyli tak důrazní jako v minulých dvou zápasech.“