Blackhawks po 49 letech získali Stanley Cup

Chicago sice 4 minuty před koncem třetí třetiny přišlo o vedení 3:2, v prodloužení ale rozhodl Patrick Kane. Blackhawks tak vyhráli finálovou sérii 4:2 a po 49 letech se radují z vítězství. Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče playoff získal Toews, nejmladší kapitán v historii soutěže, který získal Stanley Cup, a zároveň 24. člen Triple Gold Clubu. Stanley Cup poprvé v kariéře získal Hossa, podruhé Kopecký.

Do šestého utkáná oba trenéři připravili sestavu beze změn, na straně Blackhawks opět nastoupil Nick Boynton a ve čtvrté formaci se nenašlo místo pro Adama Burishe. Domácí znovu vynechali Dannyho Carcilla.

Kapitán Jonathan Toews přebírá Stanley Cup

První třetina mnoho šancí nepřinesla. Hned úvodní střídání se vydařilo Chicagu a Hawks pak měli převahu při některých střídáních útoku Jonathana Toewse. Hra byla jinak vyrovnaná s výjimkou hned pěti přesilových her, které jsme mohli v první dvacetiminutovce vidět.

Blackhawks se mohli dostat do vedení po tečované střele Duncana Keitha, tu však zastavila tyčka, a odražený puk pak před prázdnou brankou přeskočil hůl Toewsovi. Přesto se Chicago prosadilo jako první. V přesilové hře zakončil Dustin Byfuglien Toewsův nájezd z oblíbené pozice na brankové čáře. Byfuglien zblízka trefil na vyrážečku Mika Leightona.

Flyers dostali hned vzápětí vlastní početní výhodu a po jejím skončení fauloval Brent Sopel znovu a zastavil tak nadějný protiútok Hawks. Tentokrát už se domácí prosadili gólově. Do dobré pozice se dostal nejprve Ville Leino, Antti Niemi pak snad ani nevěděl jak vyrazil střelu Chrise Prongera. Nakonec se po střele Dannyho Briera trefil z dorážky Scott Hartnell a srovnal tak skóre na 1:1.

Ve druhé části se už hra přelévala z jedné strany na druhou, s množstvím zajímavých situací před oběma brankami. Hned po přestávce se do úniku dostal Simon Gagne, jeho střelu na vyrážečku ale Niemi vystihl. O chvilku později se na Leightona z levé křídla řítil osamocený Andrew Ladd, s bekhendovým blafákem ale neuspěl. Vzápětí se do dobré pozice dostal Patrick Kane, Leighton ale jeho pokus kryl.

Ofenzívu Philadelphie opět táhl Brierův útok a Chicagu zatápěla také formace Clauda Girouxe, tentokrát s Jeffem Carterem a dostřídávajícím Leinem. V jedem moment se na modré potkali Hartnell a Keith, chicagský obránce upadl a Leino měl volnou cestu do odkryté obrany. Prakticky v situaci dva na nikoho posunul na Briera, který se nemýlil a získal domácím vedení.

Chicago ale odpovědlo brzy. Ve vlastní přesilovce se do šance natlačil Marián Hossa, v závěru akce ale narazil na Leightona a putoval na trestnou lavici. Při hře 4 na 4 zatáhl Keith puk do třetiny, posunul na najíždějícího Davea Bollanda, který dále prostrčil Patricku Sharpovi. Na jeho přesnou střelu neměl Leighton odpověď a hosté srovnali na 2:2.

Napínavá třetina pak pokračovala, opět byly nejvíce vidět Brierův a Toewsův útok. Hawks nakonec do druhé přestávky získali znovu náskok. Ladd dobře napadal v rohu hřiště a k vyhozenému kotouči se dostal Kane. Chicagský útočník si vybruslil na modrou a posunul na Niklase Hjalmarssona, který měl dost prostoru. Jeho střelu, která zřejmě mířila mimo tyčky, výstavně tečoval Ladd a šťastnou trefou poslal Hawks do vedení.

V prvních 15 minutách třetí třetiny se mnoho nestalo. Hawks si vypracovali pár dobrých šancí, když byl na ledě první útok. Nejblíže brance byl po protiútoku 3 na 2 Tomáš Kopecký, gól ale nevstřelil. Do příležitostí se tlačil také Ladd, ani on ale neuspěl. Na druhé straně měl pěknou příležitost Giroux, když se Keithovi zamotal puk mezi bruslemi, Niemi ale zblízka nepřekonal. Chicagský gólman ustál také pokus Mikea Richardse po neúspěšném vyhození Ladda. Od poloviny třetiny se ale Flyers dostávali do tlaku.

Pět minut před koncem základní části se ale domácí dočkali vyrovnání. Leino zavezl puk do třetiny a od zadního mantinelu nahazoval do druhé vlny. Kotouč se smolně odrazil od Hossovy brusle přímo k Hartnellovi, který jej jemně usměrnil k tyčce mimo dosad Niemiho.

Flyers pak zaskočeného soupeře tlačili, obrovskou šanci rozhodnout měl Carter, po Richardsově přihrávce ale nezvedl puk tak vysoko, jak by bylo potřeba a trefil jen Niemiho. Na druhé straně se v samém závěru dostal k pěkné střele Hossa, Leighton ale zasáhl. Podruhé ve finále tak utkání dospělo do prodloužení.

V prodlužení měli více ze hry Flyers, ke gólu měla opět blízko Brierova lajna. Nakonec se ale prosadili hosté, Brian Campbell shodil na mantinel na Kanea, ten se uvolnil kolem Kimmo Timonena a z ostřejšího úhlu překonal Leightona. Chvíli se zdálo, že puk je pod brankářem domácích, opakovaný záznam ale prokázal přesnou střelu. Hawks tak po 49 letech získali Stanley Cup.

Jonathan Toews vyrovnal klubový rekord v počtu bodů v playoff. Assitencí u Byfuglienovy branky se dotáhl na 29 bodů Denise Savarda. Ville Leino zaznamenal dvě přihrávky a vyrovnal tak rekord soutěže v počtu bodů nováčka ve vyřazovacích bojích (21), který dosud držel Dino Ciccarelli.