Vybere si Chicago na draftu Byrama nebo útočníka?

Blackhawks se stali jedním z vítězů losování o nejlepší pozice na letošním draftu a ve Vancouveru budou v noci na sobotu vybírat již ze 3. příčky. Na stejném místě si před 13 lety vybrali také jako 3. celkově pozdějšího kapitána Jonathana Toewse a klub jistě doufá, že bude mít podobně šťastnou ruku i tentokrát. Jako první a druhý by měli přijít na řadu útočníci Jack Hughes a Kaapo Kakko, dále už drží všechny karty v ruce Chicago. Svou volbu sice ještě může vyměnit, nyní tomu ale mnoho nenasvědčuje. V žebříčcích je zpravidla jako třetí nejlepší hráč v letošním ročníku uváděn ofenzivní obránce Bowen Byram, který má za sebou rekordní sezonu ve WHL. Jenže Blackhawks ukázali na obránce loni (Boqvist a Beaudin) i o rok dříve (Jokiharju a ve 2. kole Mitchell) a hodil by se jim spíše útočník. Na klubovém webu zveřejnilo Chicago profil čtyř z nich: silového centra Dylana Cozense, vysokého tvůrce hry Kirbyho Dacha, místního rodáka a všestranného forvarda Alexe Turcotta a šikovného centra Trevora Zegrase. Ve hře je však i několik dalších: elitní kanonýr Cole Caufield, ruský křídelník Vasili Podkolzin nebo kapitán kanadské reprezentace do 18 let Peyton Krebs.

Chicago má nyní na draftu celkem 6 voleb, kromě 3. celkově bude vybírat ve 2., 4. a 6. kole. Ve 4. kole má navíc k dispozici volbu Bostonu a v 7. kole od Anaheimu. Svoje výběry ve 3., 5. a 7. kole předalo soupeřům v předchozích výměnách.

„Strávili jsme hodně času tím, abychom tyto hráče poznali, a všichni jsou jiní. Někteří sice hrají na stejné pozici, ale přistupují k tomu odlišně. Na papíře možná vypadají totožně, jenže mají jiné dovednosti a přednosti. Přijde na to, jakým typem hokejisty cítíte, že teď jsou a že se z nich jednou stanou,“ vyjádřil se GM Stan Bowman. „Je příjemné, když tentokrát nemusíme tolik předvídat, jak se situace vyvine. Vybereme si jednoho ze tří hráčů, je celkem očekávané, jak to bude probíhat na první a druhé příčce. Nemusíme se nervovat na poslední chvíli a budeme mít dobrý dojem, ať už to dopadne jakkoli.“

Bowem Byram je jedním z mladších hráčů na draftu a podle všeobecné shody bude prvním obráncem, který v noci na sobotu uslyší své jméno. Ve Vancouveru (WHL) prožil parádní sezonu, v bodování obránců celé soutěže obsadil třetí místo (26+45) a se 26 body vyhrál bodování playoff. Byram je vynikající bruslař, sebevědomý v útočné třetině a umí útok nejen založit, ale také zakončit. Přitom není typickým ofenzivním zadákem, který se při obranné činnosti hledá, a zvládá i tuto roli bez problému. Podle mnohých má Byram potenciál na to, aby nastupoval v NHL v první dvojici a jeho nový klub kolem něj mohl postavit svou obranu. Pro Chicagu je však jeho volba riskantní v tom, že má k dispozici hned několik talentovaných hráčů na stejnou pozici, byť je v tomto směru výhoda, že Byram drží hůl nalevo.

Dylan Cozens, rodák z Yukonu, je pravák schopný hrát jak na křídle, tak na centru. Jedná se o urostlého hokejistu, který skvěle bruslí, umí si pokrýt puk a zároveň je pracovitý. Chicagu Cozens jistě nabízí lákavou kombinaci několik dovedností na špičkové úrovni, v poslední době se ale v žebříčcích propadl na nižší pozice a jeho konkurenti jej předstihli. V bodování WHL se útočník Lethbridge umístil na 11. příčce, když v 68 zápasech nasbíral 84 bodů (34+50).

Kirby Dach je vysoký centr, talentovaný tvůrce hry, který volí raději přihrávku než střelu. Stylem hry tak může připomínat Ryana Getzlafa. Je však otázkou, jestli má v této své schopnosti dostatečný potenciál na to, aby se prosadil v 1. útoku, případně zdali se zlepší také v ostatních ohledech a nabídce něco dalšího. V Saskatoonu (WHL) si Dach letos připsal 73 bodů (25+48) v 62 utkáních.

Alex Turcotte je lokální favorit, který v Chicagu vyrůstal. Na špičku draftu jej ale řadí jiné faktory než vztah k Blackhawks nebo fakt, že pochází z hokejové rodiny (jeho otec Alfie odehrál v NHL přes stovku zápasů). Turcotte strávil s reprezentací USA do 18 let náročný ročník, když se potýkal se zraněními a mononukleózou. Přesto sbíral body po hrstech (ačkoliv nehrál v jedné formaci s Jackem Hughesem), na ledě se projevoval ve všech směrech a ukázal, že je již v nízkém věku komplexním hokejistou. V USHL nasbíral Turcotte celkem 34 bodů (12+22) v 16 střetnutích a na šampionátu hráčů do 18 let přidal 9 bodů (4+5) v 7 utkáních. Na podzim nastupuje na University of Wisconsin. Pro Chicago se možná jedná o přirozenou volbu, pokud si jej ale klub vybere, bude to pro jeho dovednosti a potenciál.

Trevor Zegras je zřejmě nejšikovnější hráč v letošním ročníku. Sice je mu někdy vytýkáno, že volí zbytečně komplikovaná řešení, jedná se ale o kreativního hráče s výbornou přihrávkou a přehledem o hře. Zegras by měl být nebezpečný v přesilovkách, ale svoje schopnosti dokáže využít také v obvyklé hře pět na pět. Může nastoupit jak na centru, tak na křídle, kdy se mu v sestavě americké reprezentace do 18 let dařilo ve spolupráci s Jackem Hughesem. Ve 27 zápasech v USHL zaznamenal 40 bodů (14+26) a v sedmi utkáních MS18 přidal 9 asistencí. Na podzim jde Zegras na Boston University.

Této pětici se klub věnoval na svém webu a je tedy pravděpodobné, že zvolí některého ze jmenovaných hráčů. Pokud by nakonec sáhl jinam, nabízí se ruský křídelník Vasili Podkolzin, který toho ale v sezoně mnoho neodehrál, ani neoslnil produktivitou. Přesně naopak je na tom Cole Caufield, střelec, který zaujal 14 góly v 7 zápasech MS18, a jehož snad limituje pouze jeho menší vzrůst. Na příkladu Alexe DeBrincata ale vidíme, že to nemusí být nutně na překážku toho, aby výjimečný kanonýr střílel desítky gólů i v NHL. Povedené vystoupení na šampionátu pomohlo kanadským útočníkům Peytonu Krebsovi, který jinak v sezoně táhl slabý Kootenay (WHL), a Alexi Newhookovi, který sice v sezoně pokořil hranici 100 bodů, jenže nastupoval v nižší juniorské BCHL.

Česká republika má letos ve hře např. brankáře Lukáše Paříka (Liberec), obránce Martina Huga Haše (Tappara) nebo útočníky Matěje Blümela (Waterloo), Kryštofa Hrabíka (Tri-City), Lukáše Rouska (Sparta) a Petra Čajku (Erie). První jmenovaný se spolu s útočníkem Litvínova Přemyslem Svobodou zúčastnil krátkého kempu v Chicagu a klub si tak mohl tuto dvojici dobře otestovat. Dříve než některý z českých hokejistů přijde pravděpodobně na řadu první slovenský zástupce: útočník Saint Johnu (QMJHL) Maxim Čajkovič.

  • Nicolas Beaudin

    Beaudin CAN

    24 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Adam Boqvist

    Boqvist SWE

    23 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Henri Jokiharju

    Jokiharju FIN

    24 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ian Mitchell

    Mitchell CAN

    25 let, Obránce
    Členem klubu: