Hawks získali z Floridy Michaela Frolíka, k Panterům odchází

Blackhawks dnes uskutečnili výměnu s Floridou, při které změnilo dres hned 5 hráčů. Do Chicaga přichází česká dvojice, útočník Michael Frolík a brankář Alexander Salák, Panteři náhradou získali Jacka Skilleho, Hugha Jessimana a Davida Pacana.

Obhájci Stanley Cupu momentálně drží 11. příčku ve vyrovnané Západní konferenci a na playoff jim schází 3 body. S blížící se uzávěrkou trejdů se množí spekulace o změnách v kádru, GM Stan Bowman se však zatím držel spíše stranou médií. V posledních dnech se hovořilo hlavně o situaci obránce Brenta Seabrooka, kterému v létě končí smlouva a pokud Hawks nevidí šanci na rozumnou dohodu o prodloužení kontraktu, je možné, že ho před playoff vymění. Nakonec ale došlo, přinejmenším v tuto chvíli, k jinému trejdu.

„Máme velikou radost, že můžeme tyto tři hráčů uvítat,“ řekl GM Floridy Dale Tallon, bývalý GM Blackhawks, který se výrazně podílel na tom, že Chicago v roce 2005 Jacka Skilleho draftovalo. „Jack [Skille] má skvělý charakter, je silný, důrazný a navíc umí střílet branky. Těšíme se na přínos všech tří hráčů našemu klubu.“

Třiadvacetiletý křídelník Jack Skille byl prakticky po celou svou kariéru u Blackhawks předmětem spekulací o výměně. Chicago si amerického útočníka vybralo na draftu 2005 (pořadí bylo po výluce losováno) jako 7. v pořadí, Skille však oprávněnost brzkého výběru zatím nikdy plně nepotvrdil. Po dvou letech na Universitě ve Wisconsinu přešel mezi profesionály a v průběhu 4 sezon odehrál za Chicago 79 utkání, ve kterých vstřelil 12 branek a přidal 13 asistencí. Jeho hlavní předností je rychlost a nasazení, v NHL však v útoku nepůsobil příliš nebezpečně. V týmu Blackhawks dostal po řadě letních odchodů větší prostor až letos, naděje do své osoby vkládané ale nestihl týmu vrátit. Na Floridě snad dostane dobrou příležitost, aby si v NHL zajistil stabilní místo. V Chicagu si Skille svou pozici najít nedokázal, oproti jiným hráčům k tomu ale neměl tolik možností. Pokud má ve své kariéře být úspěšný, v Chicagu by se tak pravděpodobně nestalo.

Téměr třiadvacetiletý Michael Frolík, kladenský odchovanec, byl po nějakou dobu považován za největší talent českého hokeje. V roce 2006 si ho jako 10. na draftu vybrala Florida a Frolík odešel z Extraligy do QMJHL. V týmu Rimouski se mu dařilo a tak si po dvou sezonách zajistil místo v sestavě Panthers. V prvních dvou ročnících zaznamenal 45, respektive 43 bodů a v obou případech překonal hranici 20 branek. Letos se mu sice bodově nevede špatně, vstřelil ale v 52 zápasech zatím jen 8 gólů a už nějakou chvíli se zdálo, že se jeho dny na Floridě krátí.Celkem za Panthers odehrál 213 střetnutí s bilancí 50 gólů, 67 přihrávek a 81 trestných minut. Chicago v jeho osobě získává zřejmě hráče s větším nadáním a lepšími výsledky než je Skille.

Čtyřiadvacetiletý český brankář Alexander Salák letos pro Blackhawks žádným přínosem nebude, v létě ale zřejmě dostane velkou šanci ukázat, že si zaslouží místo v NHL. Salák na sebe upozornil v sezoně 2008/2009, když v TPS Turku patřil k nejlepším gólmanům finské ligy a jako volný hráč se dohodl na smlouvě s Panthers. Většinu minulé sezony pak strávil na farmě v Rochesteru, v NHL si ale stihl odbýt premiéru. Za Floridu nastoupil ve 2 utkáních, příliš se mu sice nevedlo, letos však opět září v Evropě. V dresu švédského Färjestadu je nejlepším brankářem v lize co se týká úspěšnosti zákroků (92,5 %) a čistých kont (6), v průměru inkasoval 2.04 gólu na zápas. Florida sice možná výmění Tomáš Vokouna, v brance ale do budoucna sází zejména na Jacoba Markströma. Přestože je Salák slibným gólmanem, Florida je na této pozici poměrně silná a tak jako Hawks mohli v klidu pustit Jessimana a Pacana, Pantery nemusí ztráta Saláka v tento okamžik mrzet.

Šestadvacetiletý Hugh Jessiman podepsal v létě smlouvu s Chicagem jako hráč pro farmu v Rockfordu, v úvodu sezony ale pro zranění chyběl a v týmu IceHogs se tak moc nechytl. V 25 utkáních nasbíral jen 5 bodů (3+2) a pro Blackhawks tak neměl valnou hodnotu. Důrazný forvard byl draftován před sedmi roky NY Rangers jako 12. v pořadí, do NHL však ještě nenakoukl.

Devatenáctiletý David Pacan byl draftován v 6. kole v roce 2009 a poté, co odešel z University of Vermont do OHL, sbírá nyní v týmu Niagara IceDogs v průměru bod na zápas. V předsezonních kempech potvrdil, že má potenciál, nicméně pro Chicago nebyl tento vysoký centr potřebný a jeho výměnou zdá se Hawks o mnoho nepřišli.

Skille i Frolík by oba mohli těžit ze změny prostředí, kterou zřejmě potřebovali, ostatní hráči v tento moment nemají příliš velký význam. Salák je pak karta na léto a do budoucna, za kterou Blackhawks poslali na Floridu dvojici víceméně nepotřebných hráčů. Uvidíme, jestli GM Bowman bude pokračovat výměnou Seabrooka do Edmontonu, o které se nyní živě spekuluje. Každopádně Hawks teď zápasem v Edmontonu půlí šestizápasový výjezd na západ a z dalších 10 utkání odehrají hned 7 doma. Právě tyto dvě šňůry zřejmě rozhodnou o tom, jestli Chicago bude znovu bojovat o Stanley Cup nebo se vyřazovací boje obejdou bez obhájců poháru.