Seabrook v Chicagu zůstane dalších 5 let

Blackhawks oficiálně oznámili, že se dohodli na nové smlouvě s obráncem Brentem Seabrookem. Nová smlouva udrží pětadvacetiletého beka v kádru Blackhawks dalších 5 let (do konce sezony 2016), za což jako proti hodnotou obdrží 29 milionů dolarů. Do platového stropu se tak Seabrook bude každý rok projevovat částkou 5,8 milionu dolarů.

"Brent je velmi důležitý člen naší organizace a těšíme se, že bude členem jádra týmu, které bude usilovat o pohár v příštích mnoha letech," řekl GM Stan Bowman. "Měli jsme to štěstí, že Brent byl členem naší rodiny od teenagerovských let a jsme pyšní, že můžeme oznámit tuto novinu." Sám Seabrook k tomu řekl: "Blackhawks jsou jedinou organizací, za kterou jsem hrál, a byl jsem součástí něčeho speciálního v Chicagu posledních 6 let. Jsem nadšen, že budu dále součástí této skupiny, hrát v United Center a dělat naše fandy pyšnými na tento tým."

Seabrook je ve své 6. sezoně v NHL a letošní je zatím jeho nejlepší. V 62 utkáních nasbíral 34 bodů (4+30). V asistencích a bodech si již vytvořil osobní maxima. Tým vede v hitech, stejně jako uplynulé 4 sezony. Ačkoliv je mu 25, pouze 12 obránců odehrálo v dresu Blackhawks více zápas než on. Na kontě má zatím 452 utkání (je 2. mezi aktivními hráči Blackhawks) za Chicago, ve kterých nasbíral 177 bodů (34+143).

Kromě Stanley Cupu má na kontě také zlatou medaili z olympiády ve Vancouveru a také zlaté medaile z Mistrovství světa juniorů a hráčů do 18 let.

S podpisem Seabrooka mají Blackhawks pro příští sezonu podepsaných 12 hráčů za celkovou sumu 49,3 milionu dolarů. Z toho 21,9 milionu je počítáno na 4 elitní obránce (Keith, Seabrook, Campbell a Hjalmarsson). Platový strop - letos 59,4 milionu - by se pro příští sezonu měl zvýšit podle očekávání dokonce o více než 3 miliony, což i tak dává na zbytek týmu včetně 2 brankářů cca 13 milionů.

GM Bowman je ovšem se současným stavem spokojen a nevypadá, že by se měl někdo z obránců stěhovat do jiného týmu. "Na základě těchto předpokladů, jsme spokojeni, s tím, kolik nám zbývá. Prošli jsme si tím již loni a letos v létě to jistě nebude tak těžké jako loni. Loni jsme měli 3 hráče - Keith, Toews, Kane - s dramatickým nárůstem platů ve stejnou chvíli a vešli jsme se do stropu. Tento rok dostal navýšení Brent, ale ten již dobrý plat měl i letos. Máme ještě několik dalších hráčů, které musíme podepsat, ale u těch nebude tak dramatický nárůst jako loni."

Z hlavního týmu budou muset Blackhawks podepsat chráněné volné hráče: Coreyho Crawforda, Troye Brouwera, Viktora Stalberga, Michaela Frolíka a Jakea Dowella. Místo ve stropu pak uvolní volní hráči Tomáš Kopecký, Marty Turco, Jordan Hendry, Fernando Pisani a Ryan Johnson.