Salák míří zpátky do NHL, podepsal dvouletou smlouvu

Blackhawks se dohodli na dvouleté smlouvě s českým brankářem Alexanderem Salákem. Čtyřiadvacetiletého gólmana získali na jaře výměnou z Floridy, letošní ročník ale strávil ve Färjestadu, kterému pomohl k titulu v Elitserien. Salák podepsal jednocestou smlouvu s platem 600 tisíc dolarů na rok a je nyní hlavním kandidátem na post dvojky za Coreym Crawfordem.

Crawford podepsal před několika dny nový tříletý kontrakt a Chicago s ním počítá na pozici jedničky, kterou v průběhu letošní sezony sebral zkušenému Martymu Turcoovi. Turco bude v létě nechráněným volným hráčem a jeho místo by tak měl zaujmout právě Salák.

Rodák ze Strakonic se v domácí nejvyšší soutěži nikdy nepředstavil, ještě v juniorském věku zamířil do Finska, kde si později udělal jméno v TPS Turku. V létě 2009 se dohodl na kontaktu s Floridou, do NHL se ale neprosadil. Za Panthers nastoupil jen do dvou zápasů, jinak zářil na farmě v Rochesteru. Před letošním sezonou přivedla Florida do zámoří nadějného Jakoba Markströma a Salák se rozhodl pro návrat do Evropy.

Ve Färjestadu nastoupil k 32 zápasům s bilancí 1,97 inkasované branky a 92,6% úspěšnost zákroků a v playoff pak pomohl svému týmu k zisku švédského titulu. V české reprezentaci dosud odchytal 3 utkání.

„Alex bude příští rok chytat v Severní Americe,“ řekl GM Stan Bowman ve čtvrtek novinářům. „Má zářnou budoucnost.“

Saláka Chicago získalo letos před uzávěrkou výměn z Floridy společně s Michaelem Frolíkem za útočníky Jacka Skilleho, Hugha Jessimana a juniora Davida Pacana. Nová jednocestná smlouva pak naznačuje, že s ním vedení počítá do prvního týmu. Přestože plat 600 tisíc dolarů není tak vysoký, aby Salákovi místo v NHL zajistil automaticky, Blackhawks zřejmě budou nyní hledat jen druhého gólmana k Aleku Richardsovi na farmu do Rockfordu. Marty Turco s vysokou pravděpodobností v Chicagu pokračovat nebude.

„[Turco] byl letos skvělý Jestřáb,“ chválil bývalého tahouna Dallasu Bowman. „Na začátku sezony jsme ho potřebovali a od vychytal několik vynikajících zápasů. V průběhu roku pak už tolik nechytal, ale nadále byl skvělým Jestřábem a myslím, že se projevil jako dobrý rádce pro Coreyho [Crawforda]. Oceňujeme práci, kterou nám letos odvedl, byla to pro něho složitá situace, ale zvládl to jako profesionál.“