Hodnocení sezony v Rockfordu, 1. část

Editor webových stránek Blackhawks Adam Kempenaar před několika dny vyzpovídal Marka Bernarda, chicagského GM pro mužstva v nižších soutěžích, a v první části rozhovoru hodnotí sezonu farmy v Rockfordu jako celek a výkony nadějí Shawna Lalonda, Ryana Stantona, Jeremyho Morina a Brandona Pirriho. O tři dny dříve pak Brad Gardner podobě zhodnotil loňský rok Ice Hogs na webu Hockey's Future. Překlady obou příspěvků naleznete v následujícím článku, zbývající části z Gardnerova hodnocení pak přeložíme společně s uveřejněním další části rozhovoru s Bernardem.

Originální články:

Offense major problem for Chicago Blackhawks AHL affiliate
[23. 5. 2011, Brad Gardner, hockeysfuture.com]
The Rockford Recap: Part I
[26. 5. 2011, Adam Kempenaar, chicagoblackhawks.com]


Ice Hogs zakončili sezonu na posledním místě v těžké Západní divizi s bilancí 38–33–4–5. Po většinu roku měl tým problémy střílet góly a skončil v této statistice na 25. místě s průměrem 2,7 branky na zápas. Přestože většinu roku strávilo mužstvo na chvostu Západní konference, mladý tým zvádl skvěle závěr sezony a chybělo mu jen 6 bodů na Oklahomu City na 8. místě. Ice Hogs uzavřeli sezonu s bilancí 17–5–1–1 v posledních 24 duelech, s vylepšeným průměrem 3 vstřeleých gólů na utkání.

Příchod řady nadějných juniorů udělal z Rockfordu jedno z nejmladších mužstev v lize, přesto ale tým vedlo několik zkušených borců. Jeff Taffe podával vyrovnané výkony a s 30 góly a 67 body v 74 utkání byl nejlepší v mužstvu. Ostřílený obránce Garnet Exelby, kapitán Rockfordu, a Jassen Cullimore dodávali mladičké sestavě obránců stabilitu.

Tak jako Rockford, i farma v ECHL, Toledo Walleye, skončila s bilancí 33–33–4–2 mimo příčky zaručující playoff. Chicago mělo jen dva hráče v Toledu, kam posílají své naděje také Red Wings. Nicméně Ice Hogs z hráčů povolaných z Toleda profitovalo, zejména když tým posílil Peter Leblanc, dříve draftovaných Chicagem. Po povedeném vstupu pak střední útočník v týmu zůstal a v 57 zápasech jako nováček nasbíral 30 bodů (12+18).

„Myslím, že celkově máme za sebou úspěšnou sezonu. Rok jsme zahájili s hodně mladým týmem, třem hráčům bylo 19 a dalším třem pak 20 let. Myslím, že jsme měli druhé nejmladší mužstvo v lize,“ říká Bernard. „Čtrnáct hráčů na naší soupisce hrálo v AHL poprvé, to je docela dost. Ale co mě opravdu těšilo, je fakt, že 9 nebo 10 z těchto hráčů je skutečně slibných a někdy v budoucnu bude hrát v NHL za Blackhawks. Často jsme měli na utkáních řadu skautů, kteří nám tohle závidí. Líbí se jim, co děláme a jak to děláme, když všechny tyto mladé hráče vytahujeme na farmu najednou. Věděli jsme, že s tak mladým týmem nás čekají potíže, hlavně ze začátku, a že ve druhé části sezony budeme mít lepší mužstvo a přesně tak to se nakonec ukázalo.“

Shawn Lalonde, obránce, 21 let
(Kanada, 3. kolo/68. celkově v roce 2008, v minulé sezoně Belleville/OHL)

Přestože byl zastíněn ze začátku Leddyho výkony a ve druhé polovině sezony pak příchodem Olsena, Lalonde má za sebou vydařený nováčkovský ročník v Rockfordu. Skvělý bruslař, agresivní s pukem na hokejce, skončil v klubovém bodování obránců druhý s 32 body.

Jednadvacetiletý obránce vstřelil 5 branek, všechny při plném počtu hráčů na ledě, přestože měl v přesilovce důležitou roli, a přidal 27 přihrávek v 73 zápasech. Jeho -16 v tabulce +/- v tento moment zrovna nebudí důvěru v jeho defenzivní schopnosti, na druhou stranu je ale ochotný přitvrdit, což dokazuje 76 trestných minut a 4 bitky.

V obraně mají Blackhawks nejvíce schopných hráčů, na pozici ofenzních zadáků má pak Lalonde před sebou Duncana Keitha, Briana Campbella, Nicka Leddyho a chráněného volného hráče Chrise Campoliho. V příštích několika sezonách tak bude mít dost času na to, aby zlepšil své obranné dovednosti. Lalonde by se měl vypracovat na produktivního hráče a obránce pro přesilovou hru, kde by měl díky svému pravému držení přinést větší rozmanitost mezi chicagské zadáky, kteří hrají převážně s holí doleva.

„Myslím si, že Shawn měl výtečný rok z hlediska hráčského vývoje,“ povídá Bernard. „Přišel z Ontario Hockey League, kde hrál za Belleville, a, co mnoho našich fanoušků možná neví, Belleville hraje na kluzišti olympijských rozměrů. Jednou ze Shawnových největších předností jsou jeho bruslařské schopnosti, a na velkém ledě si mohl dovolit prakticky cokoliv.“

„Má vynikající přehled, skvěle rozehrává a skvěle bruslí. Ale musel se učit hrát na profesionální úrovni. V tu chvíli mu hodně pomohlo, že v Rockfordu máme mezi trenéry bývalého obránce NHL, Steva Poapsta. Ten prakticky od prvního dne Shawnovu hru roztrhal a učil jej, jak využívat své přednosti, aby se stal profesionálním obráncem: ne každá přihrávka musí být finální, ne každá šance vyrazit do útoku znamená projet s pukem celé hřiště, že je třeba aby si vybíral příležitosti odpovědně a hrál lépe dozadu. Shawn to přijal za své, tvrdě pracoval, hodně sledoval video rozbory a Shawn Lalonde z prvního a 80. utkání je tak odlišný hokejista. Skutečně se během roku zlepšoval a teď je to podle mě hráč, který má reálnou šanci na povolání do hlavního týmu nebo získání místa v týmu z přípravného kempu.“

Ryan Stanton, obránce, 21 let
(Kanada, nedraftován, Moose Jaw/WHL)

Jedním z největších překvapení sezony byly spolehlivé výkony obránce Ryana Stantona. Jeho hra v v první obranné dvojici a na oslabení mu vynesla ocenění pro hráče s největším zlepšením.

V 73 utkáních v AHL vsítil Stanton 3 góly a zaznamenal 14 asistencí. S hodnocením +9 byl nejlepším mezi zadáky Rockfrodu a se 76 trestnými minutami byl spolu s Shawnem Lalondem druhý. Rodák z Alberty má dobrou postavu (188 cm, 93 kg), kterou využil zejména při práci na brankovišti a v osobních soubojích. Přestože obecně nepatří k útočně laděným bekům, umí rozehrát a dobře si vybírat, kdy vyrazit dopředu.

Stanton, kterého Blackhawks podepsali v létě jako volného hráče z Moose Jaw Warriors (WHL), se svými výkony v nováčkovské sezoně zařadil mezi adepty na místo ve třetí obránce dvojici hlavního týmu. K tomu mu dopomohl zejména herní styl, jelikož Chicago mnoho důrazných zadáků nemá. Je ale pravděpodobné, že další rok stráví opět v Rockfordu.

„Věeděli jsme, že Ryan bude spolehlivý obránce, ale souhlasím s tím, že jsme byli překvapeni, jak dobré výkony podával a jak se zlepšoval,“ chválí Stantona Bernard. „Přináší do hry něco, čeho se nám v Rockfordu a Chicagu moc nedostává. V obou týmech máme hodně útočných zadáků a Ryan je typickým defenzivním obráncem, který výborně zvládá výchozí přihrávku. Je asi jedním z nejlepších v AHL v tom, jak umí přihrát na metr a půl nebo dva, když je pod tlakem. S pukem je rozvážný, nevadí mu, když ho někdo trefí a na poslední chvíli posune puk do prostoru a rázem jsme tak ze třetiny venku. Díky tomu musí umět přijmout bodyček, ale dělá to lépe než kdokoli jiný, koho jsem v AHL viděl.“

„V některých chvílích se tento rok zastal spoluhráčů a v průběhu sezony si stále více věřil. Dává do hry srdce a tvrdě maká na ledě i mimo něj. Vlastní prací a nasazením se prosadil se do role, kdy ho chceme mít na ledě, pokud v poslední minutě držíme vedení. Najednou je v situaci, že když přijde do kempu ve formě, může se stát cokoliv. Ale pokud se vrátí do Rockfordu, musí zanechat dojem, že jeden z prvních, který může být povolaný do hlavního týmu. Pomáhá mu, že přináší do hry něco jiného, není typickým obráncem na rozehrávku, ale tím, kdo se stará o defenzívu.“

Jeremy Morin, levé křídlo, 20 let
(USA, 2./45. v roce 2009 Atlantou, Kitchener/OHL)

Sezonu Jeremyho Morina, nejnadějnějšího mladíka z výměny Dustina Byfugliena do Atlanty, zkrátila zranění. Přesto 20letý střelec předváděl v Rockfordu dobré výkony a zanechal povedený dojem také během několika zápasů za Chicago.

Morin v Rockfordu nastupoval v první formaci a na přesilovky a ve 22 střetnutích nasbíral 20 bodů za 8 branek a 12 asistencí. Za Chicago stihl 9 zápasů, během kterých zaznamenal 2 góly a přihrávku, jinak se ale snažil hlavně o důraznou hru, jak naznačuje statistika 12 hitů. Zároveň v obou mužstvech celkem třikrát shodil rukavice.

Přestože byl známý hlavně jako střelec, do Chicaga přišel Morin se zlepšeným bruslením a odhodlaností přijmout jakoukoli roli, která mu zajistí místo v sestavě. Ačkoliv se očekávalo, že bude výraznou postavou juniorské reprezentace USA na MS20, zranění ramene jeho výkony po dobu šampionátu omezovalo. Ve třetím zápase zpátky v Rockfordu Morin po jednom bodyčeku podivně dopadl na led, poranil si krk a do konce sezony už nenastoupil.

Pokud bude na podzim zdravý, měl by patřit mezi hlavní adepty na místo v sestavě Blackhawks, kde by se možná mohl ucházet o pozici ve druhém útoku. Vzhledem k tomu, že mezi profesionály odehrál zatím jen půl roku, není vyloučeno, že ještě nějaký čas stráví v Rockfordu.

„Jedna z věcí, kterou mi Jeremy ukázal a o které jsem nevěděl je, že umí přitvrdit,“ říká Bernard. „Párkrát shodil rukavice a vedl si velmi dobře. Pak se porval i v Chicagu. Je zábavné, že zápas před tím, když jsme v Rockfordu hráli s Peorií, tak se rval s Chrisem Porterem. A pak další utkání, už v NHL, šli do bitky znovu. Nevěděl jsem, že tohle v sobě má.“

„Jeho bruslení se obrovsky zlepšilo, hodně na něm zapracoval. Začal skvěle, ale bohužel se krátce po návratu z mistrovství světa v půlce ledna zranil a už se do sestavy nevrátil, takže mezi dvěma týmy stihl jen 30 zápasů. Ale v těchto utkáních nám ukázal velký příslib do budoucna. Loni se tlačil do hlavního týmu, ale letos to bude stejné. A pokud bude hrát v Rockfordu, bude se dál zlepšovat. Je rozený kanonýr, má skvělé instinkty kolem branky, přehled a cit pro zakončení. Pro playoff byl naším esem v rukávu a do přípravného kempu bude 100% v pořádku.“

Brandon Pirri, centr, 20 let
(Kanada, 2./59. v roce 2009, RPI/NCAA)

Nováčkovská sezona Brandona Pirriho přesně kopíruje ročník Ice Hogs obecně. Prvních pár měsíců se mu moc nedařilo, v závěru roku ale podával kvalitní výkony. Hned na úvod sezony, 9. října, debutoval v NHL, behěm 9 minut, které strávil na ledě, se ale ukázalo, že na tuto úroveň ještě nestačí.

Ročník zakončil se 43 body (12+31) v 70 zápasech za Rockford, čtvrtý v bodování týmu. Pirri, který pravidelně nastupoval na přesilovky a v první nebo druhé formaci, prokázal své schopnosti tvůrce hry, s 31 přihrávkami byl druhý mezi útočníky. Ze všech nováčků v Rockfordu byl nejproduktivnější, přestože v některých chvílích měl potíže s přechodem z univerzitní ligy ECAC mezi profesionály.

Poté, co se Ryan Potulny stal součástí výměny Chrise Campoliho z Ottawy, se Pirri posunul na pozici centra prvního útoku mezi Roba Klinkhammera a Jeffa Taffea. Není náhodou, že Pirri podával nejlepší výkony na konci sezony s veteránem Taffem na křídle. I tak se ale 20letý útočník nápadně v průběhu sezony zlepšil a lépe se zabydlel v útočné třetině a přizpůsobil profesionální úrovni. V příští sezoně bude pravděpodobně nadále nejvytíženějším centrem.

„Brandon je jedním z těch hráčů, na které jsme pyšný nejvíce,“ pochvaluje si Bernard. „Myslím si, že když se tu Brandon poprvé ukázal, možná si myslel, že to bude trochu snazší než to nakonec bylo. Vždycky byl nejproduktivnější hráč, schopný dělat si na ledě co chce a najednou hrál proti chlapům. V naší lize hraje proti hokejistům, kterří odehrál pět, šest, sedm set utkání v NHL a jeho triky už nefungují. Musel se dost zlepšit.“

„Řekl bych, že jeho ego trochu utrpělo, když se neprosadil do kanadské juniorské reprezentace. Srovnal si to v hlavě, v lednu se vrátil a obrovsky, obrovsky na sobě zapracoval, což se projevilo ve výborné druhé polovině sezony. Pochopil to. Uvědomil si, co musí dělat, aby byl v AHL úspěšný. Se 43 body byl 12. v bodování nováčků. V 19 letech je to vynikající. Má skvělý přehled, dobře o hře přemýšlí. Ve třetině rád hru zbrzdní, natáhne na sebe protihráče a pak rozehrává. Opravdu dobře pak rozdává puky do křídel. Jsem vážně hrdý na to, jak se zlepšil. Po Vánocích hodně zapracoval a přineslo to úspěchy.“