Cheveldayoff bude GM Winnipegu, Hawks oznámili řadu drobných

Kevin Cheveldayoff odchází po dvou letech na pozici asistenta GM do nového klubu ve Winnipegu, kde bude zastávat úlohu GM. Na jeho pozici v organizaci Blackhawks jej nahradí Marc Bergevin, které v úloze Ředitel pro hráčský kádr zastoupí Norm Maciver. Hawks dále povýšili presidenta Johna McDonougha a prodloužili smlouvy se Scottym Bowmanem a vedení farmy v Rockfordu.

Krátce poté, co Winnipeg získal zpět mužstvo NHL z Atlanty, přišlo vedení nového dosud nepojmenovaného klubu z informací, že Rick Dudley nebude pokračovat v úloze generalního manažera. Dudley před odchodem do Atlanty působil jako asistent GM v Chicagu a nyní bude nahrazen mužem, který tuto pozici zastával doposud. Zástupci True North, společnosti, která nové mužstvo ve Winnipegu vlastní, si jako svého prvního GM zvolilo Kevina Cheveldayoffa. Jedenačtyřicetiletý Kanaďan, draftovaný jako 16. celkem v roce 1988 New Yorkem Islanders, hrál pět let v nižších soutěžích, než byl pro vážné zranění kolena nucen ukončit aktivní kariéru. Od roku 1997 byl GM úspěšných Chicaga Wolves, farmy Atlanty v AHL, než před dvěma lety posílil managment Blackhawks. Cheveldayoff tak již zná řadu hráčů nového mužstva ze společného působení u Wolves, mezi jeho první úkoly patří dohoda s kapitánem týmu Andrew Laddem, který se podílel na zisku loňského Stanley Cupu pro Blackhawks.

„Kevin nás informoval o tom, že přijal nabídku na pozici výkonného vicepresidenta a generálního manažera, kterou mu nabídla společnost True North Sporta and Entertainment,“ řekl minulý týden novinářům GM Hawks Stan Bowman. „Ačkoliv není nikdy snadné přijít o takto schopného, chápeme, že je to pro něj a jeho rodinu velká příležitost. Kevin byl důležitou součástí našeho managmentu a hrál zásadní roli při úspěchu Blackhawks v posledních dvou letech. Osobně bych mu rád poděkoval za jeho oddanost našemu klubu a popřál mu do Winnipegu jen to nejlepší.“

Cheveldayoffovu roli převezme Marc Bergevin, který v posledních dvou letech působil u týmu na pozici Ředitele pro hráčský kádr. Na jeho místo pak byl povýšen Norm Maciver. Pětačtyřicetiletý Bergevin byl draftován Chicagem ve 3. kole v roce 1983 a za Blackhawks odehrál čtyři a půl sezony. V NHL nasbíral tento kanadský obránce celkem 1191 startů než v létě 2004 ukončil aktivní kariéru. Následně se stal skautem v Chicagu a po třech letech pak strávil jednu sezonu u týmu jako asistent trenéra. V létě 2009 se stal Ředitelem pro hráčský kádr. Na pozici asistena GM by nyní měl mít stejné povinnosti jako před tím Cheveldayoff, tedy zejména každodenní manažerské úkoly spojenené s platovým stropem.

Šestačtyřicetiletý Maciver nebyl nikdy do NHL draftován, mezi lety 1986 a 1999 ale tento ofenzivní zadák odehrál v sedmi různých týmech přesně 500 zápasů. Po ukončení hráčské kariéry nastoupil na pozici asistenta trenéra ve Springfieldu, farmě Phoenixu v AHL, odkud po třech letech odešel na stejný post k Bostonu Bruins. Dosud pak působil v Chicagu jako skaut a naposledy jakjo Ředitel hráčského vývoje, nyní tak nahradí Bergevina v úloze Ředitele pro hráčský kádr.

„Jsme šťastní, že máme v klubu tolik schopných lidí, že můžeme volná místa zaplnit povýšením stavajících zaměstnanců,“ řekl GM Stan Bowman. „Marc a Norm mají dohromady více jak 40 let zkušeností z NHL, ať už jako hráči, trenéři nebo členové vedení. Marc má přehled o skautingu amatérských i profesionálních hráčů nejen v Chicagu tak jako nikdo jiný a Norm dohlížel na vývoj námi draftovaných hráčů a jejich postup mezi profesionály. Oba vědí všechno o tom, jak Blackhawks fungují s ohledem na náš cíl být stále mezi nejlepšími.“

Chicago dále v minulých dnech a týdnech oznámilo, že prodloužilo kontrakt s konzultantem Scotty Bowmanem a managmentem farmářského mužstva v Rockfordu: GM Markem Bernardem, trenérem Billem Petersem a jeho asistenty Tedem Dentem a Stevem Poapstem. President John McDonough získal ke své pracovní pozici navíc titul CEO a videoanalytik Kyle Davidson byl povýšen do pozice Koordinátora hokejové administrativy.