Výhled na draft 2011

Již tento víkend se uskuteční vstupní draft NHL, na kterém Blackhawks vybírají nejprve z 18. místa, ve druhém kole pak z 36. a 43. pozice. V následujícím článku se blíže podíváme na to, kteří hráči mají nejlepší šanci na to, že obléknou chicagský dres.

Letošní ročník je všeobecně považován za slabší, většina hráčů má větší či menší mezery ve svém herním stylu nebo výkonnosti. Oproti výběru z jiných let je v tomto případě na draftu více hráčů, jejichž slabiny jsou natolik výrazné, že se častěji ptáme, jestli se dokáží prosadit mezi profesionály. Dá se předpokládat, že tento draft vyprodukuje stejné množství hokejistů pro NHL jako v jiných ročnících, zpravidla ale půjde o hráče do třetí a čtvrté formace nebo na chvost obranných řad.

V popředí je asi 10 hráčů, kteří mají oproti ostatním náskok ať už jde o nadání nebo o připravenost naskočit rovnou do NHL. Dá se tedy očekávat aktivita níže postavených týmů, které se budou snažit získat výběr na hranici top 10. Jako ideální se na výměnu jeví 11. volba v pořadí, kterou drží po trejdu se St. Louis Colorado. Avalanche vybírají z druhého místa a svou druhou volbu v 1. kole by tak mohli být ochotni vyměnit.

Protože se ale nezdá pravděpodobné, že by se Hawks chystali zapojit do výměn se snahou poskočit o nějaké příčky výše, můžeme tak v tuto chvíli řadu hráčů vyloučit. Nadaný kanadský centr Ryan Nugent-Hopkins (Red Deer/WHL) je pravděpodobnou jedničkou draftu a v top 5 by jej měli následovat střední útočníci Jonathan Huberdeau (nejužitečnější hráč Memorial Cupu, Saint John/QMJHL) a Sean Couturier (hrál za Kanadu na MSJ, ale jinak v žebříčcích klesá, Drummondville/QMJHL) a dva švédští hráči, obránce Adam Larsson (dvě sezony mezi muži ve Skelleftee) a levé křídlo Gabriel Landeskog (přirovnáván k Miku Richardsovi, kapitán Kitcheneru/OHL).

Dříve než přijdou na řadu Blackhawks na 18. místě, měli by být dále mimo hru zadáci Dougie Hamilton, Ryan Murphy, Jonas Brodin a Nathan Beaulieu a útočníci Mika Zibanejad, Ryan Strome a Sven Bärtschi.

Mezi 13. a 16. místem by mohli být draftováni obránci Duncan Siemens, a Jamieson Oleksiak a forvardi Mark Scheifele a Joel Armia. Je možné, že některý z této čtveřice už bude pro Chicago k dispozici, v takovém případě by Blackhawks neměli váhat, pravděpodobně už ale budou všichni tou dobou vědět, ke kterému klubu v NHL patří.

Situace se komplikuje až za touto skupinou 16 hráčů. Dá se předpokládat, že se Chicago bude držet zavedeného modelu, tj. přednost dostanou hráči s dobrou postavou a vynikajícím bruslením, ideálně zámořští mladíci z univerzit, se kterými je možné podepsat smlouvu o rok déle, než se mohou vrátit zpět do draftu. Přesně s tímto problémem se letos úspěšně neutkali v Calgary, když se jim nepodařilo domluvit vstupní kontrakt se zástupci obránce Tima Erixona, jehož tak museli vyměnit do New Yorku Rangers, aby o něj nepřišli úplně bez náhrady.

Na brankáře se podíváme níže, neočekává se totiž, že by kterýkoli z gólmanů byl draftován už v prvním kole. Pokud by Hawks chtěli vybírat obránce a důrazný Siemens a obrovitý Oleksiak už budou mimo, v úvahu připadají kapitán švédské reprezentace do 18 let Oscar Klefbom nebo Joe Morrow z Portlandu. Klefbom je silový, spolehlivý obránce s dobrou rozehrávkou a zkušeností z Elitserien, kde letos odehrál 23 utkání za Färjestad. Musí však zlepšit bruslení a výbušnost. V tom naopak vyniká Morrow, skvělý bruslař a ofenzivně laděný obránce, který má ale trochu potíže ve vlastní třetině a směrem dopředu často příliš riskuje.

Armia, finské pravé křídlo, nasbíral v 17 letech v Assatu Pori vynikajících 29 bodů (18+11) ve 48 zápasech, skautům se ale nelíbí jeho nevyrovnanost a zpochybňují jeho nasazení. Šikovný Mark Scheifele jako nejproduktivnější hráč Kanady na MS18 potvrdil, že jeho bezvadné výkony v tragickém mužstvu Barrie Colts (OHL) nebyly náhodou. Ani jeden z této dvojice by nebyl tradiční volbou Blackhawks, pokud ale budou k dispozici, Chicago by nemělo jejich talent i přes možné riziko ignorovat.

Pravděpodobně ale bude nutné sáhnout dále a jako nejpravděpodobnější volba se pro Chicago jeví některý z následujících útočníků: Zack Phillips (Saint John/QMJHL), Mark McNeill (Prince Albert/WHL), Boone Jenner (Oshawa/OHL), JT Miller, Tyler Biggs (oba USA18) nebo Brandon Saad (Saginaw/OHL). Další vysoce hodnocení, např. Vladislav Namestnikov (London/OHL), Ty Rattie (Portland/WHL) nebo Nicklas Jensen (Oshawa/OHL) zřejmě zůstanou jiným týmům.

McNeill je centr z hokejové rodiny, dobře bruslí, je užitečný na obou stranách kluziště a získává u skautů body pro svůj přístup, někdy mu ale chybí odhodlání. Má velice dobrý přehled a umí přitvrdit, navíc je pravák a jako svůj oblíbený klub uvádí Blackhawks. Ze jmenované skupiny by měl být pro Chicago první volbou. Boone Jenner je vůdce, bojovník, který nevynechá jediný souboj. V OHL se mu dařilo bodově a měl by před sebou mít dlouhou kariéru mezi profesionály. Jeho nejvýraznější slabinou je ale bruslení, na kterém bude muset dost zapracovat. Také on uvádí Chicago jako svůj oblíbený tým, pravě kvůli bruslení ale Hawks asi vsadí na někoho jiného.

JT Miller je komplexní centr s dobrým přehledem o hře, nebojí se přidat na důrazu. Mohl by zlepšit pohyblivost a není jasné jestli dokáže přenést svou produktivitu mezi profesionály. Od podzimu nastupuje na University of North Dakota. Tyler Biggs je jedním z hráčů, kteří v předpokladech pro draft figurují na všech možných pozicích. Ve výsledním hodnocení CSS se propadl z 5. místa na 22. mezi zámořskými hráči v poli, podle souhrnného pohledu několika skautů, tak jak jej uveřejnil Bob McKenzie z TSN je ale na 15. příčce celkově. Biggs je ostrý křídelník, fyzicky velice dobře vybavený, ale z hlediska pohybu a šikovnosti na tom není nejlépe. Podobné ocenění je před draftem pro hráče zpravidla polibkem smrti, Biggs má ale jiné přednosti, pro které by měl být vybrán v prvním kole. Zda-li na něj ale vsadí Chicago, kterému podobný hráč v hlavním týmu zoufale chybí, to je otázkou.

Zack Phillips si získal přirovnání k Adamu Oatesovi, jedná se o hráče s vynikajícím přehledem, klasického tvůrce hry. V závěru sezony pak získal plus za odhodlání hrát v Memorial Cupu i se zraněným ramenem, za což byk odměněn nejen ziskem poháru, ale i uznáním skautů. Bruslení je ale podobě jako třeba u Jennera velká potíž, pokud se má prosadit do NHL, bude na něm muset dost zapracovat a pro Chicago je toto zpravidla klíčový hendikep. Brandon Saad je kompletní levé křídlo, výborně pracuje v defenzivě a u mantinelu. Po přechodu ze středoškolské soutěže do OHL ale nezaujal tolik, jak se očekávalo, proto v žebříčcích trochu propadl. Pokud na sobě začne víc pracovat, má dost talentu na to, aby se výrazně prosadil.

Jako nejpravděpodobnější se jeví, že Hawks budou vybírat mezi trojicí McNeill, Saad a Miller. Je možné, že McNeilla Chicagu někdo vyfoukne dříve, zbývající dva by ale měli být na 18. příčce ješte k dispozici. Ostatní hráč, které jsme si zde představili více, mají v porovnání s touto trojicí příliš mnoho otazníků ve své hře a nedá se tak moc očekávat, že by je Hawks upřednostnili.

Z výměny Andrew Ladda do Atlanty získali Blackhawks 36. volbu celkem. Dá se očekávát, že na tuto příčku spadne některý z hráčů, kterým se předvídalo první kolo, to je ale těžké odhadnout přesněji. Extrémně šikovní Tomáš Jurčo a Rocco Grimaldi až do 36. příčky zřejmě nevydrží, volní by ale měli být útočník Dmitrij Jaškin nebo obránce David Musil. U obou je otázkou, jak moc dobré je jejich bruslení, a právě tento faktor ovlivní jejich pořadí na draftu nejvíce. Pro Chicago by na tomto místě mohl být nejzajímavější ofenzivní zadák Stuart Percy z Mississaugy (OHL), produktivní centr Shane Prince (Ottawa/OHL) a hlavně brankář John Gibson (USA18).

Na 43. příčce budou Hawks volil místo Calgary, které svůj výběr vyměnilo dříve do Toronta, odkud jej získalo na loňském draftu Chicago. K dříve zmíněným hráčům zde můžeme přidat brankáře Christophera Gibsona nebo Davida Honzíka, pokud Blackhawks dříve přeskočí Johna Gibsona a ten už teď nebude volný. Do úvahy by mohli přijít také křídla Mario Lucia (Wayzata/Minnesota), Rickard Rakell (Plymouth/OHL) nebo obránci Connor Murphy (USA18) a Scott Mayfield (Youngstown/USHL).

Vlastní 48. pozici Hawks přepustí Ottawě díky trejdu Chrise Campoliho, do dalších kol ale jen připomeňme, že letos budou na draftu např. synové Davea Lowryho Adam a Craiga Simpsona Dillon. Blackhawks by dále mohli zajímat např. brankář Matt McNeely nebo obránci Patrick Koudys a Ryan Sproul.