Opustí Brouwer, Frolík a Campoli Chicago?

Blackhawks se před otevřením trhu s volnými hráči stále ještě z žádným ze svých chráněných volných hráčů a je možné, že někteří tak Chicago opustí. Klíčovými hráči bez smlouvy, na které ale Hawks mohou držet práva, jsou útočníci Troy Brouwer a Michael Frolík a obránce Chris Campoli.

Pětadvacetiletý útočník Troy Brouwer je údajně k dispozici na výměnu. Brouwer hraje v Chicagu pět let, loni zaznamenal v 79 zápasech 36 bodů (17+19) a 38 trestných minut, v 7 utkáních playoff nebodoval. V týmu je jedním z mála důrazných křídelníků, v prvním útoku se ale příliš neprosadil a ve třetí nebo čtvrté formaci nebyl efektivní. V Chicagu podává slušné výkony s ohledem na svůj plat jen těsně přes 1 milion dolarů, dá se ale očekávat, že pro novou smlouvu požaduje výraznější nárust finančního ohodnocení, což nutí GM Stana Bowmana kalkulovat s tím, jaký je Brouwerův skutečný přínos. Pokud bude od nové sezony působit v jiném mužstvu, musí Hawks o to více přivést několik důrazných forvardů, jelikož Brouwerův herní styl bude mužstvu scházet.

Třiadvacetiletého Michaela Frolíka získalo Chicago na jaře výměnou z Floridy, uprostřed období, kdy se českému útočníkovi bodově zoufale nedařilo. V kádru Blackhawks zaujal na křídle, zejména v několika utkáních playoff v útoku s Davem Bollandem, pokud ale nastupoval mezi Tomáše Kopeckým a Mariánem Hossou, jeho výkony už tak dobré nebyly. Frolík pobíral základní plat 850 tisíc dolarů, do stropu se započítávalo 1,275 milionu. Spekuluje se o tom, že Frolík, který v předchozích dvou sezonách na Floridě vždy nastřílel více jak 20 branek a nasbíral více jak 20 bodů, chce příliš mnoho peněz na to, aby pro Chicago bylo snadné se s tímto talentovaným hráčem dohodnout. Loni zaznamenal celkem 38 bodů (11+27) a 30 trestných minut, v playoff pak 5 bodů (2+3) a stejný počet i na MS na Slovensku (3+2), odkud si odvezl bronz.

Zanedlouho sedmadvacetiletý obránce Chris Campoli přišel do Chicaga před uzávěrkou výměn z Ottawy a přestože se neztratil, do obrany Hawks by se hodil spolehlivější hráč, který nejde pro bodyček daleko. Campoli zapadl svým dobrým bruslením a rozehrávkou a GM Bowman řekl, že by jej chtěl udržet, zatím ale k dohodě nedošlo. Campoli loni podepsal roční smlouvu s platem 1,4 milionu dolarů. V NHL působí od léta 2005, kdy začal hrát za New York Islanders. V minulé sezoně nasbíral 21 bodů (4+17) a 36 trestných minut v 77 utkáních.

Pětadvacetiletého Viktora Stalberga získalo Chicago loni z Toronta jako součást výměny Krise Versteega. V týmu jej trenéři vyzkoušeli snad na všech pozicích, nikde se ale dlouhodobě neuchytil. V 77 duelech zaznamenal 24 bodů (12+12) a 43 trestných minut. O rok starší Jake Dowell, odehrál letos v NHL první celou sezonu, nejčastěji jako centr čtvrtého útoku. V 79 zápasech si připsal 21 bodů (6+15), vyloučen byl na 63 minut. Pro Chicago by nemělo být těžké prodloužit s ním smlouvu, i tak je ale možné, že stejně jako Stalberg uvolní místo jiným.

Velkou příležitost probojovat se do hlavního týmu by měli na podzim mít Ben Smith, Jeremy Morin a Marcus Krüger, který právě hráči jako Stalberg nebo Dowell budou muset svou roli přenechat. Zda-li se Chicago dohodne s Frolíkem, Brouwerem a Campoli, nebo jestli je nahradí jinými hokejisty z trhu s volnými hráči, to ukáže dnešní draft a pak několik nadcházejících týdnů.