Chicago je první den draftu velmi aktivní, Campbell jde na F

Chicago si z 18. příčky vybralo centra Marka McNeilla z Prince Albert (WHL). Zároveň získalo druhou volbu v 1. kole, když do Washingtonu vyměnilo útočníka Troye Brouwera. Pětadvacetiletý Brouwer, který letos nasbíral 36 bodů, působil v NHL zatím jen v Chicagu a smlouva mu vyprší k 1. červenci. Z 26. místa pak Hawks draftovali útočníka Philipa Danaulta. Na závěr prvního kola draftu pak Hawks údajně vyměnili Briana Campbella na Floridu, od Panterů údajně získali Rostislava Olesze a Stevea Reinprechta, podrobnosti zatím nejsou známy. Campbell neoficiálně výměnu odsouhlasil.

Komplexní centr Mark McNeill patří k úzké skupině hráčů, kteří mají z letošního draftu reálnou šanci prosadit se rovnou do NHL. Chicago sice na něj nemusí spěchat, McNeill má ale dobrou postavu (188 cm, 95 kg), vzorný přístup a je zodpovědný v obraně. Osmnáctiletý hokejista odehrál letos druhou celou sezonu za Prince Albert Raiders ve WHL a oproti předchozím 24 bodů si výrazně polepšil na 32 branek a 49 přihrávek v 70 zápasech. McNeill, rodák z Edmontonu, pochází z hokejové rodiny a uvádí Blackhawks jako svůj oblíbený tým. Velice dobře bruslí, má výborný přehled a umí jak připravit šanci spoluhráči, tak se svým důrazem a chytrostí zapojit do defenzivy.

Brouwer letos zaznamenal 36 bodů (17+19) a 38 trestných minut v 79 utkáních, celkem za Chicago, které jej draftovalo v 7. kole 2004, odehrál 238 střetnutí, ve kterých nastřílel 49 branek a na 53 přihrál. Rodák z Vancouveru se potýkal s nevyrovnaností výkonů, ve třetí nebo čtvrté formaci nebyl se svým moc efektivní a pro první dvě formace mu scházela lepší produktivita. Přesto se zejména po trejdech Andrew Ladda a Dustina Byfugliena loni v létě staral v týmů o důraz v útoku prakticky sám a Chicago bude muset tento herní aspekt v sestavě nějak řešit. Je otázkou nakolik byly pro Chicago nepřijatelné jeho finanční požadavky na novou smlouvu, ta stávající, která vyprší za pár dní, mu zaručovala pouhých pár tisic přes 1 milion dolarů. Pokud požadoval výraznější navýšení platu, pro GM Stana Bowmana asi bylo lepší zkusit v jeho roli jiného hráče, Brouwer střídal lepší okamžiky s horšími a nyní tak bude bojovat o místo na výsluní ve Washingtonu.

Z 26. místa si Hawks zajistili 18leté levé křídlo Philipa Danaulta. Kapitán Victoriaville (QMJHL) má před sebou sice ještě hodně práci, skauti si jej ale cení pro jeho pracovitost a nasazení. Danault je vůdce, obětavý hráč schopný na obou stranách kluziště. Je otázkou zda-li bude mít dostatek šikovnosti, aby se v NHL prosadil do prvního či druhého útoku, má však všechny předpoklady k tomu, aby si nějaké místo v NHL našel. V minulé sezoně odehrál za Tigers 64 utkání, ve kterých zaznamenal 23 branek a 44 přihrávek, vyloučen byl na 59 minut. V 9 zápasech playoff nasbíral 15 bodů (5+10).

Obránce Brian Campbell byl údajně požádán o souhlas k výměně v minulých dnech, trejd však odmítl. Spekulovalo se o Columbusu, tato zpráva se ale nakonec nepotvrdila. Na konci prvního kola draftu televizní stanice pravidelně zabírala GM Bowmana na v rozhovoru s Campbellovým agentem nebo zástupci Floridy, přičemž chicagský zadák údajně potvrdil výměnu. Hawks by měli zpět získat českého forvarda Rostislava Olesze a zkušeného Stevena Reinprechta. Pětadvacetiletý Olesz za sebou nemá dobrý rok, ve 44 utkáních nasbíral 17 bodů (6+11). Smlouva s platem 3,125 milionu dolarů mu vyprší v létě 2014. Pětatřicetiletý Reinprecht odehrál na Floridě letos 29 zápasů (4+6 = 10 bodů), zbytek sezony strávil v německé DEL, kde nastupoval za Mannheim. Pro NHL má platnou smlouvu s platem málo přes 2 miliony ještě pro příští ročník, pokud by ale zůstal v Evropě, Hawks sice budou muset jeho gáži vyplatit, nebude se ale počítat do platového stropu. Campbell v Chicagu odvedl dobrou práci, hlavně na rozehrávce, díky Duncanu Keithovi a Brentu Seabrookovi ale nebyl tak klíčový pro zadní řady týmu, nakolik by napovídala jeho smlouva. Kontakt s platem 7,143 milionu mu končí až v létě 2016. Pro oba týmy jde hlavně o platový strop. Florida se potřebuje dostat k platovému dnu a GM Dale Tallon jednal s různými týmy o jejich přeplacených hráčích, nakonec se rozhodl získat hráče, kterého v Chicagu s velkou pompou původně podepsal. Hawks se nadále snažili získat prostor pod stropem, aby mohli být aktivní na trhu s volnými hráči, zároveň se tak o dost zvýšila pravděpodobnost, že se GM Bowman dohodne s chráněným volným hráčem Chrisem Campolim, který je herním stylem Campbellovi podobný, a že v týmu zůstane mladý Niklas Hjalmarsson, který po podepsání lukrativnějšího kontaktu neodehrál zrovna dobrý ročník. Zároveň budou mít Hawks dost místa a peněz pro důrazného obránce, který v mužstvu chybí.

Olesze si Panthers vybrali jako 7. celkem v roce 2004, celkem v NHL zatím odehrál 349 zápasů s bilancí 57 branek, 75 přihrávek a 112 trestných minut. V playoff NHL zatím nenastoupil. Olesz po draftu odešel z Vítkovic do Sparty, kde stihl jedinou sezonu než se prosadil do zámoří, kde se hned jako 20letý uchytil v hlavním týmu Floridy. První tři roky mu vyšly velice dobře, během sezony 2007/2008 sice odehrál jen 56 zápasů, nasbíral ale 26 bodů. I další rok měl ale zdravotní problémy a od té doby se mu tolik nedaří. Letos měl znovu smůlu na zranění, nejprve si zlomil prst a konec sezony vynechal kvůli poraněnému kolenu. Olesz na Floridě vždy působil za talentovaného hráče, svůj potenciál ale nedokázal zatím plně rozvinout a do Chicaga tak přichází ve velice podobné situaci jako před ním Michael Frolík.

Podle informací z Floridy možná Panthers uvažovali o tom, že Olesze vykoupí ze smlouvy (v takovém případě by se do platového stropu započítával 1 milion po dobu šesti let), vzhledem k zranění ale tato možnost padá. Olesz by měl dostat od lékařů povolení k návratu do hry údajně až někdy v září, tou dobou už není možné hráče ze smlouvy vykoupit.

Campbell letos odehrál 65 zápasů, během kterých nasbíral 27 bodů (5+22) a +28 bodů do statistiky +/-, vyloučen byl na 6 minut. V určitých částech sezony podával možná nejlepší výkony během svého působení v Chicagu, i tak ale často slýchal kritiku díky svému vysokému platu. Dvaatřicetiletý Kanaďan byl v Chicagu pod palbou kritiky často neprávem, když jeho hra nebyla špatná, nikdy si za ale nezasloužil více jak 7 milionu dolarů ročně a právě díky smlouvě jako je ta jeho museli Hawks po zisku Stanley Cupu tolik obměnit kádr. Po třech sezonách tak Campbell Windy City opouští a bude se snažit pomoci na Floridě vytáhnout mužstvo do vyřazovacích bojů.