Druhý den draftu

Ve 2. kole si Chicago vybralo dva hráče, ofenzivního obránce Adama Clendeninga z bostonské univerzity a důrazné křídlo Brandona Saada ze Saginaw (OHL). Ve 3. kole Hawks draftovali dva obránce, Mikea Paliottu z reprezentace USA do 18 let a spolehlivéhp Klase Dahlbecka z Linköpingu. Ve 4. kole zvolili nadaného Maxima Shalunova a v 5. brali provokatéra Andrew Shawa z Owen Soundu (OHL). V 6. kole přišel na řadu zadák Sam Jardine, v 7. pak centr Alex Broadhurst a jako poslední vůbec brankář Johan Mattson.

Ze 36. místa, které získali z Atlanty/Winnipegu při výměně Andrew Ladda, si Chicago vybralo Adama Clendeninga. Osmnáctiletý obránce hrál letos první sezonu za Boston University a s 23 body (5+18) v 36 zápasech si zajistil místo v All-Stars týmu nováčků Hockey East. V letech 2009 a 2010 získal zlato na MS 18, ve druhém případě byl nejproduktivnějším obráncem turnaje a vybrán do All-Stars týmu. Clendening výborně bruslí, je skvělý na přesilovkách a velmi dobře střílí. Jeho obranná činnost není špatná, ale bude na ní muset dost zapracovat.

Na 43. místě, které původně patřilo Calgary a Hawks jej získali z Toronta loni na draftu, si Chicago vybralo útočníka Brandona Saada. Osmnáctiletý rodák z Pittsburghu měl podle předpokladů přijít na řadu ve druhé polovině prvního kola, nakonec se ale propadl níže. Saad, levé křídlo, je dobrý bruslář, schopný do útoku i do obrany a umí přitvrdit. Loni nasbíral 55 bodů (27+28) a 47 trestných minut v 59 zápasech za Saginaw (OHL). Na MS18 v roce 2010 získal zlatou medaili, letos se do reprezentace USA na juniorský šampionát nakonec neprosadil.

Ve třetím kole měli Hawks znovu dvě volby, tu první využili na obránce reprezentace USA do 18 let Michael Paliottu, druhou pak na švédského obránce Linköpingu Klas Dahlbecka. Paliotta je defenzivní obránce, silový a s dobrým pohybem. V průběhu roku se v žebříčcích trochu propadl, když ke svým spolehlivým výkonům nedokázal přidat produktivitu. Na velkého hráče je velmi dobrým bruslařem a umí chytrou přihrávkou založit útok. Na MS18 letos získal zlato, v 52 zápasech během letošní sezony nasbíral 13 bodů (1+12) a 71 trestných minut. Na podzim nastupuje na University of Vermont.

Klas Dahlbeck oslaví za pár dní 20 let, je tak o dva roky starší než většina dalších hráčů z letošního draftu. Skauty zaujal na letošním MS juniorů v Buffalu, před tím se s ním na draft nepočítalo. Jedná se o spolehlivého obránce, výborného bruslaře. Dahlbeck má dobrý výběr místa, hraje chytře, hru si nekomplikuje. V Elitserien odehrál 6 zápasů, dalších 39 (4+7) pak za juniorské mužstvo Linköpingu.

Ve 4. kole Hawks zariskovali a ze 109. příčky si vybrali útočníka Chelyabinsku Maxima Shalunova. Vysoké pravé křídlo je divokou kartou. Shalunov má dost talentu, skvěle střílí, je to kanonýr, který se o obranu moc nestará. Jako většina Rusů má problémy s vyrovnaností výkonů, nasazením a motivací. Osmnáctiletý hráč výborně bruslí, je šikovný, ale je otázkou jestli na sobě bude chtít pracovat tak, aby se prosadil i do zámoří. Za béčko Chelyabinsku v juniorské lize odehrál 39 utkání, ve kterých zaznamenal 36 bodů (22+14).

Jako 139. celkově si Hawks zajistili útočníka Owen Soundu Andrew Shawa. Attack byl letos nejlepším týmem v OHL, na Memorial Cupu ale neuspěl. Byl to však právě závěrečný turnaj kanadských juniorských soutěží, kde Shaw přilákal pozornost i jinak než svou hrou na hraně. Se šesti body (2+4) vedl před finále tabulku produktivity všech hráčů na Memorial Cupu a potvrdil tak, že pro vyřazovací boje umí přepnout na vyšší úroveň. V létě 20letý Shaw, kanadský centr, letos za Attack odehrál 66 zápasů, ve kterých nasbíral 54 bodů (22+32) a 135 trestných minut, v playoff přidal 10 branek a 53 trestných minut během 20 střetnutí. Shaw je provokatérem, výborně napadá a je užitečný při oslabení. Neustále hraje s plným nasazením, na hraně, kterou občas překročí, jak naznačují tři suspendace během posledního roku. V poslední době ale ukázal, že umí nejen shodit rukavice nebo vytočit protihráče, ale také sbírat body. Částěčně k tomu jistě přispěl fakt, že v OHL je jedním ze starších hráčů, i tak by ale mohl mít v NHL budoucnost jako užitečný hráč ve čtvrté formaci.

Na 169. pozici si Hawks zajistili obránce Sama Jardinea. Šikovný zadák je spíše hráčem do rozehrávky než na tvrdou práci kolem brankoviště. Ve vlastní třetině hraje chytře, dobře čte hru. V Camrose, kde dříve působil i Dylan Olsen, jehož Blackhawks draftovali v prvním kole před dvěma roky, zaznamenal 22 bodů (6+16) a 56 trestných minut v 50 zápasech a byl nominován na cenu pro nejlepšáho nováčka AJHL, nižší kanadské juniorské soutěže. Od příští sezony bude hrát za universitu v Ohiu.

O osmnáctiletém Alexanderu Broadhurstovi, které si Hawks vybrali jako 199. celkově, zatím není mnoho známo. V 55 zápasech za Green Bay v USHL nastřílel 13 branek a na 20 přihrál, vyloučen byl na 22 minut.S 68 kilogramy je nejlehčím z hráčů, které Chicago letos draftovalo a má tak před sebou ještě hodně práce.

Jako poslední hráč vůbec byl letos vybrán švédský brankář Johan Mattson. Ten letos v juniorském týmu Södertalje odchytal 26 zápasů s úspěšností zákroků 93 %. Od příští sezony by měl údajně působit ve Färjestadu, odkud se vrací do zámoří Alexander Salák, který by měl krýt zádá Coreymu Crawfordovi v Chicagu.