Patrick Kane s Pohárem v roce 2015
Patrick Kane s Pohárem v roce 2015

Patrick Kane v Chicagu končí a bude hrát za Rangers

Po 16 letech a 1161 zápasech je mimořádně úspěšné působení Patricka Kanea v Chicagu u konce. V úterý se definitivně potvrdila očekávání o jeho přestupu do New Yorku Rangers a pro Blackhawks tak symbolicky končí nejúspěšnější období v klubové historii. Z týmu, který v letech 2010–2015 třikrát vybojoval Stanleyho pohár, zůstává na soupisce už pouze kapitán Jonathan Toews, jenže ten nyní nehraje kvůli následkům dřívějšího onemocnění covidem a po sezoně mu i tak vyprší smlouva. Kane letos v oslabené sestavě, ze které se v létě vytratili třeba DeBrincat a Strome, nepodával úplně přesvědčivé výkony a často se mluvilo o tom, že ho vedle nedostatku klubových ambicí omezuje zranění boku. S Chicagem se však patrně nejlepší hokejista, který kdy oblékl dres Blackhawks, rozloučil 10 body (7+3) v posledních čtyřech utkáních, kdy byl k nezastavení, a všem kritikům poslal jasnou zprávu, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Dlouhé rozhodování, zdali z Chicaga odejde až v létě nebo ještě před uzávěrkou přestupů, a podmínka o nevyměnitelnosti, kterou má Kane ve smlouvě a kterou byl ochoten odvolat pouze při trejdu s Rangers, svázaly GM Davidsonovi ruce, pokud jde o přijatelnou náhradu. Nebylo pochyb o tom, že Chicago vyjde své legendě vstříc, ať už se situace před páteční uzávěrkou vyvine jakkoli, a přestože se zdálo, že klub z Manhattanu nebude mít po příchodu Tarasenka dost místa ani pod platovým stropem, ani v sestavě, nakonec se v Rangers podařilo najít řešení. Do New Yorku odchází kromě Kanea také obránce z nižší soutěže Cooper Zech a Chicago získalo volby ve 2. kole letošního draftu (pokud Rangers postoupí do finále Východní konference, tak se změní na 1. kolo v roce 2024) a ve 4. kole draftu v roce 2025, obránce z farmy Andyho Welinskiho a obránce Viliho Saarijärviho, který působí ve Švýcarsku. Širší součástí trejdu je také volba ve 3. kole, kterou z New Yorku dostala Arizona proto, aby Rangers ve výsledku platili pouze čtvrtinu Kaneova platu 10,5 milionu dolarů, a výměna dvou dalších hráčů z nižších soutěží: na farmu Rangers jde z Rockfordu obránce Clendening a IceHogs posílí křídelník Jordan.

Patrick Kane s trofejemi v roce 2016
Patrick Kane s trofejemi v roce 2016

V 54 zápasech si Kane letos připsal 45 bodů (16+29) a celkem je v klubových historických tabulkách na druhém místě v počtu bodů (1225) a asistencí (779) a na třetí příčce v počtu nastřílených gólů (446) a odehraných utkání (1161). Blackhawks si rodáka z Buffala vybrali jako jedničku draftu v roce 2007 a jejich šťastná volba přinesla brzy ovoce. Šikovné pravé křídlo získalo o rok později Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka soutěže a kromě Stanleyho poháru v letech 2010, 2013 a 2015 si Kane odnesl také spoustu dalších individuální ocenění, mezi kterými se vyjímá především trofej Conna Smythe pro nejužitečnějšího hráče playoff NHL v roce 2013 a o tři roky později Hartova trofej i trofeje Arta Rosse a Teda Lindsayho pro nejproduktivnějšího a nejužitečnějšího hokejistu soutěže.

V Chicagu se Kane spolu s Jonathanem Toewsem stal brzy tváří klubu a svými fantastickými výkony inspiroval řadu amerických dětí, aby se začaly věnovat právě lednímu hokeji. Ačkoliv jeho kariéru provázely hlavně dříve momenty mimo led, na které jistě nemůže být Kane pyšný, zdá se, že postupně se dokázal s nebývalou slávou vyrovnat bez viditelných problémů a v kabině, při trénincích i zápasech byl ostatně vždy důležitým lídrem. Kane nikdy nebyl hráčem, který by byl svému týmu užitečný při bránění, v útoku, tvorbě hry, kreativitě a zakončení ovšem patřil od svého vstupu do NHL mezi špičku a fanoušci se mohli spolehnout nejen na to, že Blackhawks potáhne nadstandardní produktivitou, ale také a na to, že je svými dovednostmi a nápaditostí vždy pobaví. Po 16 letech se ale s Chicagem loučí a klub vyhlíží novou kapitolu ve své bohaté historii.

Vyjádření Patricka Kanea:

Klubu Chicago Blackhawks, svým spoluhráčům a fanouškům moc děkují za všechno, co pro mne a mou rodinu v posledních 16 letech udělali. Od prvního dne jsme cítili podporu a Chicago pro nás bude už navždy domovem.

Bylo to teď pro mne a mou rodinu vypjaté období, ale cítím, že díky tomuto rozhodnutí mám nejlepší šanci ihned vyhrát další Stanleyho pohár. Není to o tom, abych od Blackhawks odešel, ale je to pro mě příležitost – Blackhawks udělali všechno pro to, aby mi pomohli a za to jim budu navždycky vděčný. Odejít z místa, které je mi tak drahé, to je hořkosladký pocit, ale vzpomínky, které jsme si v Chicagu vytvořili, si sebou ponesu už napořád.

Řev United Center, ohlušující zvuk hymny a lidé z Chicaga mi budou scházet. Společně jsme si vytvořili vzpomínky, které nám zůstanou na celý život, tak jako tři prapory vítězů Stanleyho poháru, které budou pod stropem United Center viset už navždy. Těším se na další kapitolu ve své kariéře a vždycky si budu vážit všeho, čeho se mi od Blackhawks i z Chicaga dostalo.

U Rangers se Kane znovu potká s Artemim Panarinem
U Rangers se Kane znovu potká s Artemim Panarinem

Vyjádření GM Kylea Davidsona:

Patrick Kane po sobě u Blackhawks zanechává dědictví, které bude těžké vyrovnat. Všichni máme Patricka rádi, stejně jako vzpomínky, které našim fanouškům a našemu klubu 16 let dával. On sám i jeho zástupci byli během celého vyjednávání vstřícní a já si skutečně vážím jejich vzorné a otevřené komunikace. Přejeme mu, ať se mu v New Yorku Rangers daří. Od svého nástupu do funkce jsem věděl, že mám před sebou některé náročné dny a dnešní patří mezi ty úplně nejtěžší.

Naším cílem od počátku je, abychom byli trvale úspěšní na všech úrovních organizace, a na tom se nic nemění. Cením si nadále podpory od vedení klubu a těším se, že povedu Blackhawks do nové éry na ledě.

  • Vili Saarijärvi

    Saarijärvi FIN

    26 let, Obránce
    SCL Tigers (NLA)
    Draft 2015, 73. celkem
  • Andy Welinski

    Welinski USA

    30 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Cooper Zech

    Zech USA

    25 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Zach Jordan

    Jordan USA

    27 let, Pravé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí