Rostislav Olesz hledá svou roli v novém mužstvu

Český útočník Rostislav Olesz, kterého Blackhawks získali výměnou z Floridy za Briana Campbella na letošním draftu, se v sobotu poprvé po dlouhé rekonvalescenci dostal na led. V tréninkovém kempu platí za jednoho z hráčů, kterého lze nyní těžko zařadit na určité místo v sestavě. Podle GM Bowmana se s ním na soupisku počítá, tím spíš, že se jedná o všestranného hráče. Dále přinášíme překlad dvou článků, které se Oleszovi na začátku kempu věnují.

Nový hráč Blackhawks Rostislav Olesz si musí najít svou roli a zůstat zdravý

Adam Jahns, Chicago Sun-Times. New Blackhawk Rostislav Olesz needs to find niche, stay healthy

Strhující podoba národní hymny, plná hala a vlastně i všechno ostatní jsou pro Rostislava Olesze nové. Uvědomuje si, že už není na Floridě.

„Je pro mne čest, že jsem tady,“ zářil pětadvacetiletý Olesz, když se v sobotu během festivalu tréninkového kempu sešel se zástupci médií. V té době už měl za sebou první trénink s Blackhawks v United Center. Olesz byl na ledě poprvé po několikaměsíční rehabalitaci, když si v minulé sezoně na Floridě přetrhl přední křížový vaz v pravém koleni.

„Léto mi utíkalo pomalu, když jsem se musel zotavovat po operaci,“ pověděl Olesz. „Je to už pět, možná šest měsíců zpátky a každý den jsem s kolenem cvičil. Moc jsem toho ale dělat nemohl, šlo to krok za krokem.“

Hawks věří, že přetržený vaz a jiná zranění zastavila Olesze v tom, aby plně rozvinul své schopnosti od chvíle, kdy v létě 2005 přišel do NHL. Před dvěma lety odehrál 78 utkání, ve kterých zaznamenal 29 bodů, zatím nikdy ale neodehrál celou sezonu bez toho, aby nevynechal ani zápas. Loni nastoupil pouze do 44 střetnutí, více kvůli zranění kolene nestihl. Během červnového draftu jej pak GM Panthers Dale Tallon vyměnil za obránce Briana Campbella. Tento přestup zbavil Hawks jednoho obrovského platu (a ušetřil tak 4,1 milionu dolarů do platového stropu), na oplátku ale přinesl jednu z největších neznámých pro tréninkový kemp.

Ale GM Stan Bowman má jasno, Olesz v kempu nebojuje o místo v sestavě, jde jen o to, aby si v mužstvu našel svou roli. „V NHL už hraje nějakou dobu,“ řekl Bowman. „Prokázal, že je pro NHL kvalitním hokejistou, jde jen o to, aby mu vydrželo zdraví. Joelovi [Quennevillovi] se bude líbít jeho všestrannost. Mohli jsme to vidět už u některých hráčů z dřívějška, v útoku mohou hrát na kterékoli pozici a je možné je podle potřeby postavit do první nebo čtvrté formace.“

V sobotu v modelových utkáních hrál Olesz nejčastěji s Jonathanem Toewsem a Andrew Brunettem, říká ale, že přijme jakoukoli roli, aby dostal čas na ledě. V určitých chvílích to teď znamenalo stát v brankovišti před Rayem Emerym.

„Viděli jsme ho dnes poprvé,“ řekl trenér Quenneville. „Nic proti němu nemáme, je schopný. Doufejme, že postupně se zlepší natolik, aby byl výraznou postavou v našem mužstvu.“

A Oleszovo vlastní hodnocení? „Dnes je to první den, kdy jsem po operaci dostal od lékařů povolení jít na led,“ řekl. „Není to snadné, moje pravá noha ještě není zdravá. Není to na 100 procent. Ale na ledě se cítím v pohodě.“

Steve Montador a Michael Frolík byli jeho spoluhráči u Panthers. Frolík s ním jednu sezonu dokonce bydlel. „Je velký, silný v rozích,“ pověděl Frolík. „Má pořádnou postavu a musí hrát do těla. Je to jeho výhoda, silná stránka. Pokud tak hraje a vyhýbají se mu zranění, tak je to velmi dobrý hráč.“

„Své nejlepší výkony mám teprve před sebou,“ uzavírá Olesz.

Olesz začíná ve své snaze získat místo v sestavě

Jesse Rogers, EPSN Chicago. Olesz begins push for roster spot

Útočník Rostislav Olesz je jedním z hráčů v tréninkovém kempu Chicaga Blackhawks, o kterém zástupci týmu přiznávají, že toho moc nevědí. GM Stan Bowman a trenér Joel Quenneville chtějí vědět, kam v mužstvu zapadne, a Olesz si je jejich zvědavosti vědom.

„Prostě mě jen chtějí vidět hrát, protože jsem byl dlouhou dobu mimo,“ pověděl Olesz v sobotu po prvním tréninku s týmem.

Olesz má za sebou zranění kolene (přetržený přední křížový vaz), kvůli kterému nemohl na Floridě ve druhé polovině sezony hrát. Hawks jej získali v létě, když se jim podařilo zbavit se smlouvy pro Briana Campbella. V prvním modelovém utkání se v sobotu Olesz postavil vedle Jonathana Toewse a Andrew Brunetta. A noví spoluhráči na něj udělali vynikající dojem.

„Je to úplně jiný styl hry,“ pochvaloval si Olesz. „Je ohromné, že si mohu zahrát s tolika schopnými hráči. Tím mám na mysli, že víc jak tři hráči jsou tu šikovní s pukem. Hossa, Toews, Kane, Keith, Seabrook, můžeme jmenovat dál. Je to tu jiné.“ [pozn. překladatele: Marián Hossa se kempu zatím neúčastní, vzhledem k tragickému úmrtí Pavola Demitry pobývá v Trenčíně.]

Sice má za sebou jen jeden trénink a je tak příliš brzy na to jej hodnotit, není ale sporu o tom, že má Olesz talent. Přesto, velká očekávání po draftu 2004, kdy byl vybrán ze 7. místa, zatím nenaplnil. Ve 349 utkáních v NHL nastřílel 57 branek, nikdy nedal víc jak 14 gólů za sezonu.

„Neznají mne,“ řekl Olesz. „Budu se snažit hrát co nejlépe a pak uvidím, jaká role se pro mne najde.“

To může být kterýkoli ze čtyř útoků, možná farma v Rockfordu, možná někde úplně jinde. Pokud se neprosadí, Hawks ho nemohou uklidit někam, kde je to nebude něco stát. Ne se smlouvou, která mu po další tři roky zaručuje plat 3,1 milionu dolarů. Olesz ví, že s ohledem na soupisku plnou zkušených hráčů a s několika vysoce oceňovanými mladíky bojujících o šanci, musí něco předvést.

„Vím, že je tu boj o místa,“ říká. „To je v každém dobrém týmu. Chci ukázat, co umím.“