Saad začne sezonu v Chicagu, dvojkou bude Emery

Na soupisce pro úvod sezony je jedno velké překvapení: v kádru se udržel 18letý útočník Brandon Saad, draftovaný letos ve 2. kole. Po vynikajícím kempu dnes podepsal smlouvu a v sobotu v Dallasu by měl nastoupit v útoku s kapitánem Jonathanem Toewsem. Brankářskou dvojkou bude Ray Emery, Alexander Salák míří na farmu do Rockfordu.

Bitvu o místo brankářské dvojky za Corem Crawfordem vyhrál Ray Emery. Hawks vsadili na zkušenějšího gólmana, přestože v přípavě podával lepší výkony Alexander Salák. Český brankář zaznamenal průměr 1,94 inkasované branky, zatímco Emery skončil v přípravě s o poznání horším číslem: 4,54. Už při veřejném vystoupení některých hráčů na baseballovém utkání se zdálo, že Chicago s Emerym počítá a zřejmě by tak musel v kempu hodně chybovat, aby si nevysloužil nabídku smlouvy.

Je velmi pravděpodobné, že Emery by se nespokojil s místem na farmě v AHL a Hawks tak nyní mají k dispozici jak jeho, tak Saláka. Oba mají jednocestou smlouvu, která jim zajišťuje shodný plat v hlavním i záložním mužstvu. Emery, který začínal v NHL v Ottawě a později chytal ve Philadelphii, Anaheimu a Mytischi, si vydělá 600 tisíc dolarů, jen o pár méně než Salák. Dříve jej výrazně limitovala zranění, v přípavě ale žádné zdravotní problémy neměl a Hawks tak s ním mohou počítat jako s pojistkou za Crawfordem. Pokud bude mít znovu potíže se zraněními nebo nebude podávat stabilní výkony, dá se očekávat, že Salák dostane příležitost spíše dříve než později.

Saad zaujal hned na začátku přípravy a i když v posledních dvou zápasech nezářil, nadále si získal pochvalná hodnocení. Vrcholem jeho snažení pak byl dnešní podpis nováčkovské smlouvy. Na letošním draftu se očekávalo, že by mohl byt vybrán v 1. kole, nakonec se ale propadl do 2., kde si rodáka z Pennsylvánie zvolili Blackhawks. Loni nastupoval v OHL v týmu Saginaw Spirit, kde si v 59 zápasech připsal 55 bodů (27+28). V 6 přípravných zápasech zaznamenal 3 body (1+2).

Podmínky standardního tříletého kontaktu nebyly zveřejněny, Saad by si ale měl přijít na 525 tisíc dolarů, pokud bude v prvním týmu. Podle zdrojů Jesseho Rogerse z ESPN Chicago si dále Saad vydělá 90 tisíc jako podpisový bonus a dalších 307 tisíc může získat na bonusech, pokud odehraje všech 82 zápasů. Na poměry hráče, který byl draftovaný ve 2. kole, jsou údajně bonusy vysoké, což je možná také důvod, proč k podpisu smlouvy došlo na poslední chvíli, jinak by se Saad musel vrátit do juniorské OHL.

V závislosti na jeho výkonech v prvních zápasech (a zdravotním stavu Patricka Sharpa, Bena Smitha, Viktora Stalberga a Davea Bollanda) mají Hawks 9 utkání na to, aby se rozhodli zda-li Saad zůstane v NHL po celou sezonu nebo půjde do Saginaw. Mladý americký útočník nemůže hrát na farmě v AHL (dokud Spiritu neskončí sezona) a pokud odehraje 10 zápasů v NHL, bude se mu tento ročník počítat do odehraných let ze smlouvy (a bude tak mít blíže ke statutu nechráněného volného hráče). Pokud budou všichni hráči zdraví, dá se očekávat, že Saad do NHL pouze nakoukne a sezonu odehraje v OHL mezi juniory.

„Hodně se těším. Mám za sebou přípravné zápasy, tak se to budu snažit brát jako každé jiné utkání,“ řekl Saad k debutu, který jej čeká v noci na sobotu v Dallasu.

„Jsme nadšení z toho, jaké má nadání,“ pochvaluje si GM Stan Bowman, který dnes prodloužil smlouvu o další 3 sezony, do roku 2016. „Je mu teprve 18, ale hraje už jako profesionál. Myslím si, že má před sebou hodně skvělých let. Líbí se nám jeho styl, vedle dobrých hráčů se neztratí. Je to hezký příběh, mám z něho radost.“

Do úvodního utkání proti Dallasu by měli být připravení jak Patrick Sharp, tak Dave Bolland a trenér Joel Quenneville se zdál být optimistický, pokud jde o zdravotní stav Bena Smitha. Nyní se zdá, že první útok vytvoří Toews se Sharpem a Saadem na křídlech, druhou formaci postaví Patrick Kane s Andrew Brunettem a Mariánem Hossou, ve třetí se budou snažit navázat na povedené playoff Bolland, Michael Frolík a Bryan Bickell a ve čtvrté by pak měli hrát Ben Smith, Rostislav Olesz a Jamal Mayers. Ve chvíli, kdy se vrátí z dvouzápasového trestu Daniel Carcillo, budou mít trenéři více možností. Slabší výkony by mohly poslat na tribunu jak Bickella, tak Saada a na jejich místo se mohou posunout Olesz nebo Smith. V obraně začnou Blackhawks s dvojicemi Duncan Keith, Nick Leddy a Brent Seabrook, Niklas Hjalmarsson. Na dvě poslední místa jsou čtyři hokejisté, z nichž ani jeden ale v přípravném kempu zrovna nezaujal.