Brankář Emery pokračuje v Chicagu další sezonu

Brankář Ray Emery, který přišel do Chicaga loni na zkoušku v předsezonním kempu a vybojoval si místo dvojky, se s týmem dohodl na ročním prodloužení svého kontraktu. Podle neoficiálních zdrojů si vydělá 1,15 milionu dolarů.

Devětadvacetiletý hokejista začínal v NHL v Ottawě, po sezoně 2008–2009, kterou odehrál v Atlantu Mytišči v KHL, se pak do zámoří vrátil v dresu Philadelphie a později Anaheimu. Kariéru mu zkomplikovalo nepříjemné zranění boku, v Anaheim však dostal šanci a dokázal se do NHL vrátit.

V Chicagu se původně počítalo s Alexanderem Salákem, Emery ale dostal pozvánku do přípravného kempu, aby na postu náhradního brankáře zvýšil konkurenci. Vedení týmu zaujal, získal roční smlouvu a v průběhu sezony několikrát nahradit Coreyho Crawforda na pozici hlavního gólmana.

Ve 34 utkáních zaznamenal 15 výher, 9 porážek v základní hrací době a 4 v prodloužení. Inkasoval v průměru 2,81 branky na zápas a kryl 90 % střeleckých pokusů.

Před několika dny jej Blackhawks nominovali jako svého zástupce na Masterton Trophy za oddanost hokeji, o stejnou trofej se neúspěšně ucházel i loni. I pro další ročník by tak měl vytvořit víceméně rovnocennou brankářskou dvojici s Corey Crawfordem, místo ovšem jisté nemá. Není jisté, jestli bude k dispozici Alexander Salák, který se v průběhu sezony potýkal se zraněním a neměl tak příliš šancí o povolání do hlavního týmu bojovat. Carter Hutton se rozchytal ke skvělým výkonům a je jednou z příčin závěrečné snahy farmy v Rockfordu o místo v playoff. Přesto se zdá, že Hawks pro následující rok znovu sází na duo Crawford-Emery, jakkoliv letos nebyl ani jeden z této dvojice vždy úplně přesvědčivý.