Blackhawks si pojistili svou jedničku do roku 2020

Corey Crawford měl dnes hned 2 důvody k radosti. Jednak dnešek byl jeho dnem se Stanley Cupem a jednak podepsal smlouvu, která mu zajistí bezstarostný zbytek života. Blackhawks se totiž rozhodli si pojistit o dalších 6 let služby své jedničky, která je dovedla letos ke zisku Stanley Cupu, i když Crawford má platnou smlouvu pro nadcházející sezonu. Nová smlouva s celkovým příjmem 36 milionů dolarů (cap hit 6 milionů) začne platit od sezony 2014-15.

Osmadvacetiletého Crawforda si Blackhawks vybrali před 10 lety ve 2. kole draftu. Mezi profesionály zamířil v sezoně 2005-06, kdy poprvé vyzkoušel i NHL, ale než si vybojoval místo v NHL strávil celkem 5 sezon na farmě v AHL.

V sezoně 2010-11 se konečně dočkal a po přípravném kempu se stal dvojkou Blackhawks za Marty Turcoem. Postupně ale zkušeného veterána vytlačil z postu jedničky a od poloviny sezony chytal prakticky již jen on. Po vydařené nováčkovské sezoně byl zařazen do All-Star týmu nováčků a vysloužil si prodloužení smlouvy o 3 roky za 8 milionů dolarů.

V sezoně 2011-12 byl podle platu jedničkou Blackhawks, ale jeho výkony se od předchozí sezony zhoršily a tak se často střídal se svým náhradníkem Rayem Emerym. Zlom přišel ve zkrácené sezoně po skončení výluky v NHL. Tandem Crawford - Emery chytal spolehlivě natolik, že na konci sezony brali William Jennings Trophy pro brankáře, jejichž tým obdržel v základní části nejméně branek. Jelikož oba podávali perfektní výkony víceméně se pravidelně střídali, ale zranění Emeryho pak udělalo opět jasnou jedničkou Crawforda, který v playoff svého parťáka nepustil do branky ani na jednu minutu.

V základní části byl Crawford 3. mezi všemi brankáři NHL v průměru obdržených branek na zápas (1,94) a 5. v úspěšnosti zákroků (92,6%). Ve 30 zápasech si připsal 19 výher, 5 porážek a 5 porážek po základní hrací době. V playoff své výkony ještě vylepšil na průměr 1,84 branky na zápas a úspěšnost 93,2%.

Fantastická sezona mu přinesla nejen novou smlouvu, ale také nominaci do širšího kádru Kanady pro olympijské hry v Soči. Nyní musí Crawford potvrdit na ledě, že předchozí sezona nebyla náhodou a že takové výkony je schopen podávat pravidelně. Ze 3 celých sezon NHL má za sebou 2 povedené a jednu méně povedenou, ale pokaždé se Blackhawks probojovali do playoff, i když v prvních 2 sezonách vypadli už v 1. kole.